Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Предстояща е сеитбата на карфиола за късно производство

Синор.БГ / 27.06.2007 г.

Поради разнообразния си химичен състав цветното зеле (карфиол) има високи вкусови, хранителни и диетични свойства. То е много взискателно към климатичните фактори, почвата и технологията на отглеждане. Вирее добре на плодородни, запасени с органично вещество почви. В сравнение с главестото зеле е по-топлолюбиво, като оптималната температура за растеж и развитие е в рамките на 15-21oС, но като цяло цветното зеле се развива добре при по-влажен и хладен климат.

Късното производство на тази култура много често се предпочита от производителите поради факта, че образуването на главите е през есента, когато температурата е по-ниска. За добри предшественици на карфиола се приемат салатите, лукът, фасулът, спанакът и други. Не трябва да се допуска отглеждането му след производството на друг вид зелеви култури върху дадената площ.

Карфиолът за късно производство се засява юни-юли със сеитбена норма 50-60 г семена на декар или 4-5 г на кв. м. Разсадът не се пикира и е готов за засаждане след около месец. Засаждане. След като се прибере продукцията от предшественика, избраната за отглеждане площ се изорава и се правят бразди, в чиито основи се засаждат растенията. Схемата на засаждане е 60х50 см или 80х40 см.

В зависимост от заплевеляването се правят няколко окопавания, с първото от които растенията се загърлят. Важна грижа през вегетацията е редовното поливане, тъй като горещините през летните месеци влияят изключително неблагоприятно върху качеството и количеството на продукцията. В зависимост от запасеността на почвата с хранителни елементи при основната обработка на почвата се тори с по 20-40 кг суперфосфат и калиев сулфат и 50-70 кг амониев нитрат на декар. Азотният тор се внася на два пъти по време на вегетацията - при първото окопаване и 20-25 дни след това. Когато карфиолът се отглежда на по-леки песъчливи почви, особено ако предшественикът не е торен с органични торове, при основната обработка на почвата се внася и оборски тор в норма от 4-5 т на декар, а количествата на азотните, фосфорните и калиевите торове могат да бъдат намалени с 20-30 процента. За подхранване през вегетацията с много добър ефект може да се използва и разтворен във вода оборски тор - т.нар. шербетуване. За намаляване на загубите на азот и за повишаване ефективността на торовете след всяко подхранване се окопава с последващо загърляне. Редовно се следи за появата на болести и неприятели и се прилагат необходимите пръскания.

Тънкости за качество: След началото на образуване на главите, за да се запазят от повреди и да се съхрани белият им цвят, те трябва да се закрият, като листата се събират над тях и се завързват с канап или друг подходящ материал. Продукцията обикновено се прибира на етапи, тъй като узряването на главите не става едновременно при всички растения.

Предстояща е сеитбата на карфиола за късно производство
33638
 

Последни материали
Виж
Оферти се приемат до 30 октомври за доставка между 10 ноември и 10 декември
Турция обяви търг за покупката на 250 000 тона фуражен ечемик
Горещото лято и периодичните валежи осигуриха големи добиви от мед
Изключително успешна година отчитат пчеларите в Смолянско
Ако не получи помощ от държавата заради свързаните с чумата ограничения
Животновъд заплаши да изгори стадото си от над 2000 здрави овце
Полезни съвети
Алкохолният екстракт от куркума е универсално натурално средство в градината
Работил без вписване в националния производствен и търговски регистър
Затвориха нерегламентиран обект за приготвяне на храни в Айтос
GEOPA призовава за по-силна подкрепа за земеделието на Европейската социална среща
Свързани материали
Виж
Маринован карфиол
Карфиолът Istem е част от иновативните, свежи и лесни за отглеждане сортове на компанията
Синджента с номинация за иновативност от Fruit Logistica Innovation Award 2022
И защо трябва да сменяме мястото за засаждане
Азбука кой зеленчук след кой да садим
Как иновациите в зеленчукопроизводството помагат в борбата с разхищението на храна
Карфиолът за туршията се сади сега
Съвети към градинаря
За различните видове зеле – различно подхранване
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини