Голяма част от заболяванията по доматите са причинени от патогени – бактерии, вируси и гъби, но сериозни щети причиняват и много неинфекциозни заболявания, които се дължат на абиотични фактори. Те се определят от недостиг или излишък на хранителни елементи и неблагоприятни почвени условия като висока или ниска почвена влажност, високи или ниски температури. Предозирането на препаратите за растителна защита и наличието на много токсични вещества в почвата могат да бъдат причина за влошеното физиологично състояние на растенията.
Непаразитни заболявания
Върховото гниене на доматите се причинява от недостиг на калций в периодите на интензивен растеж и развитие на плодовете. Нееднаквата влажност на почвата, съпроводена от високи температури и прекомерни дози азот, ясно подчертават симптомите – на върха на плода се образува голямо хлътнало петно с тъмен цвят.
И в почви, които са богати на калций, загниването на плодовете е доста често срещано явление. Този недостиг на калций се проявява само в плодовете, заради невъзможността му да достигне до тях. Поради тази причина клетките по върховете на плодовете започват да измират. Това най-често е провокирано от стрес, свързан с недостиг на вода. Плодовете са най-чувствителни когато достигнат 40%-70% от пълния размер. Тогава върху мястото на мъртвите клетки се заселват сапрофитни микроорганизми, които се хранят с тях и продължават да влошават тяхното състояние.
Възможни причии за върховото гниене на плодовете
Ниска концентрация на калций в плодовете.
Слаба активност на корените, предизвикана от корки рут /надебеляване на повърхностния слой на корените, вкорковяване/.
Висока транспирация /изпаряване на вода от растенията/ и недостиг на влага.
Висока влажност на въздуха, която възпрепятства транспирацията, а заедно с това и доставянето на калций до плодовете.
Висока концентрация на соли в почвата
Няма единни мерки за борба с това явление. Прилагат се превантивни мерки, които се изразяват в следното:
Добра снабденост на почвата с калций;
Коригирането на киселинността pH 6,5 – 6,8 на почвата с внасянето на калциев карбонат в кисели и сяра в алкални почви;
Отглеждане на по-слабо чувствителни сортове и хибриди;
Равномерно доставяне на вода до кореновата система;
Подържане на добра структура на почвата, което ще позволи оптимален растеж и развитие на кореновата система;
Контрол на употребата на азот
Буйните растения са чувствителни към стрес от засушаване. Буйното развитие на вегетативните части намалява притока на калций в плодовете.
Бързото първоначално развитие на надземните части намалява растежа на корените, а като последица се явява ниска абсорбция на вода и хранителни вещества в късните етапи на развитие.
Различно оцветяване на плодовете
Зеленият пръстен около върха на плода, когато плодът е узрял, често се проявява при сортовете и хибридите с повече хлорофил в перикарпа на плодовете. Появява се в условия на високи температури и недостатъчна снабденост на плодовете с калий, или при неадекватно съотношение на азот с калий. Плодовете, които са добре покрити с листа се справят по-лесно с този проблем.
Слъчевият пригор се наблюдава при плодовете, които са изложени на слънце и температурата в тези части е по-висока от 30 градуса, което възпрепятства образуването на червен пигмент.
Симптоми на котешко лице по доматите /cat face/
Появява се при едроплодните сортове и хибриди, когато младите растения във фаза на първи лист, са изложени на по- ниски от 10 градуса температури в продължение на няколко нощи. Появява се на първа, втора и трета китка. По-силно се проявява при излишък на азот. Пукането на плодовете е последица от неравномерното снабдяване с вода и може да бъде радиално и концентрично както при зелените, така и при зрелите плодове. Разкъсването на кутикулата предизвиква появата на фини контури около върховете и дръжката, а понякога и в средата на плода, с ясно изразена неправилна форма.
Кухи плодове
Симптомите са квадратно или странично сплеснати плодове и наличие на кухини между семенните камери и външната стена. Плодовете са сухи и съдържат много малко семена, а поставени във вода плуват на повърхността. Причините се коренят в лошото опрашване и неправилен хранителен режим, което се изразява във високи нива на азот и ниски на калий.
Увиване на листата
Увиването започва от долните листа и се разпространява нагоре, а същевременно окапват завръзите и развитието на плодовете отслабва. Увеличава се съдържанието на скорбяла и захари в листата.
Изхвърлянето на плодовете е предизвикано от екстремни условия на температурата и влажността на почвата и въздуха.