Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
13.06.2018 г.

Физиологични промени при доматите

Практика
Физиологични промени при доматите

sinor

Голяма част от заболяванията по доматите са причинени от патогени – бактерии, вируси и гъби, но сериозни щети причиняват и много неинфекциозни заболявания, които се дължат на абиотични фактори. Те се определят от недостиг или излишък на хранителни елементи и неблагоприятни почвени условия като висока или ниска почвена влажност, високи или ниски температури. Предозирането на препаратите за растителна защита и наличието на много токсични вещества в почвата могат да бъдат причина за влошеното физиологично състояние на растенията.

Непаразитни заболявания

Върховото гниене на доматите се причинява от недостиг на калций в периодите на интензивен растеж и развитие на плодовете. Нееднаквата влажност на почвата, съпроводена от високи температури и прекомерни дози азот, ясно подчертават симптомите – на върха на плода се образува голямо хлътнало петно с тъмен цвят.

И в почви, които са богати на калций, загниването на плодовете е доста често срещано явление. Този недостиг на калций се проявява само в плодовете, заради невъзможността му да  достигне до тях. Поради тази причина клетките по върховете на плодовете започват да измират. Това най-често е провокирано от стрес, свързан с недостиг на вода. Плодовете са най-чувствителни когато достигнат 40%-70% от пълния размер. Тогава върху мястото на мъртвите клетки се заселват сапрофитни микроорганизми, които се хранят с тях и продължават да влошават тяхното състояние.

Възможни причии за върховото гниене на плодовете

Ниска концентрация на калций в плодовете.

Слаба активност на корените, предизвикана от корки рут /надебеляване на повърхностния слой на корените, вкорковяване/.

Висока транспирация /изпаряване на вода от растенията/ и недостиг на влага.

Висока влажност на въздуха, която възпрепятства транспирацията, а заедно с това и доставянето на калций до плодовете.

Висока концентрация на соли в почвата

Няма единни мерки за борба с това явление. Прилагат се превантивни мерки, които се изразяват в следното:

Добра снабденост на почвата с калций;

Коригирането на киселинността pH 6,5 – 6,8 на почвата с внасянето на калциев карбонат в кисели и сяра в алкални почви;

Отглеждане на по-слабо чувствителни сортове и хибриди;

Равномерно доставяне на вода до кореновата система;

Подържане на добра структура на почвата, което ще позволи оптимален растеж и развитие на кореновата система;

Контрол на употребата на азот

Буйните растения са чувствителни към стрес от засушаване. Буйното развитие на вегетативните части намалява притока на калций в плодовете.

Бързото първоначално развитие на надземните части намалява растежа на корените, а като последица се явява ниска абсорбция на вода и хранителни вещества в късните етапи на развитие.

Различно оцветяване на плодовете

Зеленият пръстен около върха на плода, когато плодът е узрял, често се проявява при сортовете и хибридите с повече хлорофил в перикарпа  на плодовете. Появява се в условия на високи температури и недостатъчна снабденост на плодовете с калий, или при неадекватно съотношение на  азот с калий. Плодовете, които са добре покрити с листа се справят по-лесно с този проблем.

Слъчевият пригор се наблюдава при плодовете, които са изложени на слънце и температурата в тези части е по-висока от 30 градуса, което възпрепятства образуването на червен пигмент.

Симптоми на котешко лице по доматите /cat face/

Появява се при едроплодните сортове и хибриди, когато младите растения във фаза на първи лист, са изложени на по- ниски от 10 градуса температури в продължение на няколко нощи. Появява се на първа, втора и трета китка. По-силно се проявява при излишък на азот. Пукането на плодовете е последица от неравномерното снабдяване с вода и може да бъде радиално и концентрично както при зелените, така и при зрелите плодове. Разкъсването на кутикулата предизвиква появата на фини контури около върховете и дръжката, а понякога и в средата на плода, с ясно изразена неправилна форма.

Кухи плодове

Симптомите са квадратно или странично сплеснати плодове и наличие на кухини между семенните камери и външната стена. Плодовете са сухи и съдържат много малко семена, а поставени във вода плуват на повърхността. Причините се коренят в лошото опрашване и неправилен хранителен режим, което се изразява във високи нива на азот и ниски на калий.

Увиване на листата

Увиването започва от долните листа и се разпространява нагоре, а същевременно окапват завръзите и развитието на плодовете отслабва. Увеличава се съдържанието на скорбяла и захари в листата.

Изхвърлянето на плодовете е предизвикано от екстремни условия на температурата и влажността на почвата и въздуха.

Физиологични промени при доматите
17404

Последни материали
Виж
21 юни стана официална дата за старта на жътвата
Резултати
Класация в националното състезание за дървосекачи
Площите с биорози се топят с 20 процента всяка година
Ралчева: Слаба година за розите – заради дъждовете сме на една трета от 2018 г.
Ценен опит
Холандски метод за поливане на морковите
Има нов бюджет за проверки от потребителските организации
Проверките на ЕК за двойния стандарт при храните отново показват отклонения
Поредната порция баламосване
И мега план „Антикорупция“, и наредба за изкуствените условия – и пак голямо нищо с къщите за гости!
Свързани материали
Виж
Градината и ние
Как да торим за формиране на вкусни и качествени домати
Съвети за градинари
Правилното поливане на доматите е залог за богат добив
Опит за летене
Бизнесът предлага мерки за връщане на родната суровина в консервната индустрия
Огромният проблем със зеленчуците тепърва чака разрешение
Бизнесът иска открити проверки по борсите, както се случва с къщите за гости
Всяка пролет един и същи проблем
Градинари от Южна България на протест заради срива в цените
Техники за добри добиви
Подхранване на доматите по време и след цъфтеж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам