Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
05.06.2018 г.

Правилно формиране на растенията при доматите

Правилно формиране на растенията при доматите

Важна роля при отглеждането на доматите има формирането на растенията. Това са операции, при които се отстраняват определени части от тях. Най-прилагани  са колтученето и кършенето, познато още като задънване. Тези операции са познати за тези, които се занимават с отглеждането на домати.  Днес пазарът изобилства от нови сортове домати, които имат своите особености. Затова всеки сорт /високорасъл или хибрид/ изисква индивидуален подход при формиране на растенията.

Хибридните също се колтучат и това зависи от особеностите на сорта.
Не се колтучат нискораслите, детерминантните, известни като безколови, чери доматите и щамбовите сортове. Сред детерминантните сортове има вече много хибриди, които също не се колтучат. При тях всяко разклонение завършва с цветна китка и по този начин спира развитието във височина. Те са храстчета, отрупани с цветни китки, а по-късно и с плодове.
Сред тези сортове са: Маунтин Спринг F1 – един от най-ранните сортове; Атилио F1 – дълъг период на беритба; Елена F1; Трой F1 – едроплоден и др.

Високораслите сортове се разклоняват силно и като правило се формират като едностеблени.
Колтуците, образуващи се над повърхността на почвата в пазвите на долните листа, се отличават с мощно развитие и затова е нужно да се отстраняват своевременно. Те дърпат полезните вещества от растенията и колкото по- рано се избавят от тях, толкова по-добре. Когато колтуците са около 5 сантиметра се отделят най-лесно, а и раничките зарастват по-бързо.
Обикновено първото колтучене се извършва 10-на дни след засаждането, а следващото след 10-14 дни. Когато колтуците са прорасли, те се отстраняват с нож или ножица, оставяйки около 1 см.

Съществуват и други системи за формиране – дву- и тристеблена.При двустеблената система се оставя един колтук, развиващ се в пазвата на листото, намиращо се непосредсвено под първата цветна китка. От него се развива разклонение, незначително изоставащо по развитие от главното стъбло на зеленчука. На него, с малко забавяне, се появяват съцветия.

При тристебленото формиране се оставя един колтук, под първата цветна китка и още един, който е най-силен.  Високораслите сортове се колтучат почти през целия сезон. Това ограничава размера на растенията, а хранителните вещества вместо в допълните разклонения отиват в плодовете. Най-добро качество на плодовете се получава при едностебленото формиране. При дву- и тристебленото формиране добивите се увеличават, но се забавя съзряването на плодовете.

Прореждането на завръзите на доматите позволява да се получат по-едри плодове. В някои случаи, при едроплодните сортове, се отстраняват първите съцветия, защото те образуват едри, но уродливи плодове. На следващите китки се оставят не повече от шест плода, а дребните се отстраняват.

За да се ускори съзряването на плодовете се прекършват върховете както на основното стъбло, така и на страничните разклонения.

Правилно формиране на растенията при доматите
75108
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията
Отличен доматен разсад само за 22 дни
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Седмични ценови изменения на цените на едро на плодове и зеленчуци
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини