Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
05.05.2018 г.

Защо ябълката цъфти, но не дава плод

Защо ябълката цъфти, но не дава плод

Ябълката е най-разпространената овощна култура сред семенните и една от най-ранно култивираните в практиката на земеделието. Съществуват множество сортове /над 7 500/ с различен период на зреене,  различни вкусови качества и предназначени за определени климатични зони с умерен и субтропичен климат. Но въпреки доброто познаване на тази култура, случва се така, че ябълката цъфти с „буен цвят“, а плодове няма, или количеството е съвсем незначително.

Причините могат да бъдат много. Това може да бъде неправилното засаждане, времето, от това, че ние много бързаме, а периодът за полододаване не е настъпил, липса на сорт-опрашител и др. Ще разгледаме основните причини по-подробно.

НЕПРАВИЛНО ЗАСАЖДАНЕ НА ЯБЪЛКИТЕ

Преди засаждане е важно да се избере подходящото място. Желателно е да бъде добре защитено от северни ветрове,  открито и добре осветено. 

Важно е да се знае нивото на подпочвените води. За високорастящите сортове то трябва да бъде не по-малко от 2 м от повърхността на почвата, а за нискостеблените и колонните /джуджета/, достатъчен е и половин метър. Нежелани са  застойни води-снежни, дъждовни или поливни.

Теренът трябва да бъде добре обработен, заравнен и  подхранен с 3,5-5 тона угнил оборски тор и 40-60 кг минерален фосфорно калиев тор.
При засаждане трябва да се внимава кореновата шийка да се намира на нивото на почвата или на сантиметър отгоре. Ако остане по-ниско, то това може да забави значително плододаването.
Що се отнася до мястото на присадката, което е разположено на 5 – 7 см от мястото на кореновата шийка, то трябва да остане на същата височина над повърхността на почвата. По-дълбокото заравяне може да се окаже пагубно за дървото.
Ако по някакви причини дървото се наклони при засаждането, наложително е с помощни средства да  бъде изправено, защото това ще окаже негативно влияние на времето за плододаване.

ЯБЪЛКАТА Е МНОГО МЛАДА
Често се случва така, че стопаните са много нетърпеливи в очакването си да видят плодовете на своя труд и едва засадили ябълковите дръвчета искат те да цъфнат и да дадат първия плод. Но всъщност не всичко е толкова просто. Повечето сортове навлизат във фаза на плододаване много по-късно от времето на първия цвят.
Ябълковите дървета трябва най-напред да развият добра коренова система и надземна част, да укрепнат на новото място, както се казва да ,,тестват“ своя цвят, а след това да преминат към плододаване, като от година на година нарастват както количеството, така и качеството на плодовете.
Това налага да бъдем информирани както за особеностите на дадения сорт, така и за началото на встъпване в плододаване.
Повечето съвременни сортове дават първите си плодове на четвъртата, петата година, но започват да цъфтят година или две по-рано. Възможно е някои сортове да останат без плодове седем, а даже и осем години, но всяка година да ви радват с прекрасни цветове.
Възрастта за плододаване зависи от вида на подложката. Тя също е ябълка, но дива и може да бъде семенна или клонова. Семенните подложки развиват силна коренова система, която може да достигне два метра, а дърветата стават високорасли и се забавя значително плододаването.
Ако подложката е клонова, то тогава дърветата се развиват като среднорасли и дребнорасли  и плододаването настъпва на значително по-ранен етап. При нискостеблените той настъпва между три и пет години след засаждането. Напоследък все по-широко навлизат колонните дървета-джуджета, присадени върху подложки със слаб растеж, които имат редица положителни качества:
-ранно плододаване /често на втората година от засаждане/
-много едри плодове и ярко оцветени
-грижите за тях са улеснени.

ИЗЛИШЪК ОТ АЗОТ В ПОЧВАТА
Колкото и да изглежда странно, но излишъкът от азот в почвата води  до изобилен цъфтеж, но плодове не завързват. Това се получава при внасяне на прекомерни количества азотосъдържащи торове - цъфти, но цветовете изсъхват.
Решението на проблема се свежда до това, да се ограничи внасянето на органични и минерални торове съдържащи азот.

ПОРАЗЕНИ ЦВЕТНИ ПЪПКИ
Цветните пъпки могат да бъдат поразени, както под влияние на възвратните студове, така и в резултат на действията на вредители по дърветата.
Що се отнася до зимните студове, то справянето с тях е доста трудно – ако ябълковите дървета не цъфнат изобщо, а се развият листните пъпки, то те са реагирали на провокативното затопляне. В резултат на краткотрайното повишаване на температурите пъпките излизат от състояние на покой  и цветните загиват, а когато зимните температури станат нормални, листните пъпки, като по-устойчиви на зимните провокации, оцеляват.
Често пъти цветните пъпки на ябълките загиват от повратните студове.Случва се така, че ябълките вече са нацъфтяли и неочаквано се застуди рязко-реколтата загива.
При повратните студове може да се окаже известна помощ, но не винаги е ефективна.Чрез задимяването температурите могат да се повишат с 1 – 3 градуса.

Изкуствената мъгла е метод , при който термичната ефективност е много по-висока-достига над 5 градуса.В практиката като средство за защита от радиационните  мразове се прилага оросяването и поливането – при замръзването на микрочастиците се отделя топлина, която повишава температурата на околната среда.

Сериозни поражения нанасят ябълковия цветопробивач, ябълковият златист хоботник, червенокрил плодов хоботник и др. Те се хранят като нагризват или пробиват пъпките през обвивните ляспи и унищожават вътрешността им. Ефикасни препарати за борба са: Дурсбан-0,1% ;Редлан 50 – 0,1% ;Нуреле Д – 0,05% ;Сумитион 100 – 0,05% и др.

НЯМА СОРТОВЕ – ОПРАШИТЕЛИ
Ако на един участък са засадени ябълки от само един сорт, то тогава опрашването ще се окаже невъзможно. Колкото и обилно да цъфтят, цветовете окапват неоплодени.
За решаване на този проблем е наложително на един участък да се засаждат два, а даже и три различни сорта, цъфтящи едновременно. Когато участъкът е малък може да се  направят присадки на един или няколко клона от различни сортове.

НЕПРАВИЛНО ПОДРЯЗВАНЕ
В заключение трябва да се отбележи, че неправилното подрязване и формиране на короната водят до нарушаване на баланса между кореновата система и надземната част. Когато се отстраняват голямо количество леторасли, дърветата се опитват да възстановят това равновесие и не им е до плододаване.
При подрязване на дърветата и формиране на корона е много важно да се оглежда внимателно и да се отстраняват само тези клони, които растат вертикално, защото те дърпат хранителните вещества. В отделни случаи те може и да дадат цвят, но не и плодове. Ако можем да променим растежа на някои  вертикални клони чрез формиране на 90 градуса /или близо до 90/ то още на следващата година ще дадат плод.
Спазването на всички тези правила може да накара ябълката не само да цъфти  красиво, но и да радва с много плод

Защо ябълката цъфти, но не дава плод
38348
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Последна част
Опасни мигранти от горите към овощните градини!
Не подценявайте земната ябълка!
Защо капят плодовете на райската ябълка?
Безплатен семинар за стопани
Резитбата за подмладяване при костилкови и семкови насаждения – праскови и ябълки
В Старозагорско
И райската ябълка си има празник – на 19 ноември в село Хрищени
Една от най-страшните болести
Есенни мерки срещу струпясването по ябълката и крушата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини