Начало » Новини » Страната
03.05.2018 г.

Алън Матюс: До 2027 г. бюджетът на ОСП ще намалее не с 5, а с цели 15 процента

Анализ
Алън Матюс: До 2027 г. бюджетът на ОСП ще намалее не с 5, а с цели 15 процента

sinor

Само ден след като Европейската комисия обяви проекта за Многогодишна финансова рамка на ЕС след 2020 г., икономистът Алън Матюс представи обширен анализ на направените предложения. В блога си експертът доказва, че вместо с 5 процента, бюджетът на ОСП за периода от 2020 до 2027 г. ще бъде свит с близо 15 на сто и това ще стане за сметка на силното ограничаване на помощта по втория стълб за развитие на селските райони.

„Твърдението на Комисията, че бюджетът на ОСП ще бъде намален само с 5% спрямо сегашната финансова рамка, изглежда се основава на сравнението в номинално изражение и сравнението на общите ресурси за всеки програмен период“, се посочва в анализа на експерта.

Сравнявайки разходите и предложените ангажименти през 2027 г. с тези през 2020 г., изразени в постоянни цени, се вижда, че общият бюджет на ОСП ще намалее с около 15% в края на седмата година от следващия програмен период. Докато директните плащания ще се поддържат в номинално изражение, то субсидиите за развитие на селските райони ще намалеят с една четвърт, смята финансистът, който прилага и съответните изчисления в своя анализ.

Според проф. Матюс „това бавно ще изтласка втория стълб, докато директните плащания по стълб 1 ще останат сравнително защитени. И това не е в противоречие с обявеното от Комисията, според която следващата ОСП ще изисква по-високо ниво на екологични и климатични ангажименти от страна на фермерите.

Според експерта Еврокомисията може да посочи по-високото ниво на съфинансиране, което ще бъде поискано от държавите-членки. От друга страна са възможни и препоръки, според които през следващия програмен период отделните държави да прилагат по-голяма гъвкавост, за да се позволи те самите да модулират ресурси между стълбовете (въпреки че предложенията показват, че движения са възможни и в двете посоки – от стълб едно към стълб две или обратното).

От друга страна с излизането на Великобритания от ЕС, която има сравнително по-малки разходи по стълб 2, това би довело до повишение на дела на втория стълб в общите разходи на ОСП.

В областта на околната среда и климата би могло да се въведат силни регулации, които да станат едно от основните нови условия, свързани с получаването на преките плащания.

Не е трудно да се види, че Комисията възнамерява да направи много повече от разширяването на съществуващите изисквания за кръстосано спазване и екологосъобразност в новите условия, без да се налага непременно да се повишава нивото на плащания.

Крайното заключение на проф. Матюс е, че директните плащания за земеделските стопани трябва да бъдат сравнително защитени, дори за сметка на тежките съкращения на разходите за развитие на селските райони по стълб 2.

Проф. Алън Матюс - Пълният текст на анализа може да намерите тук.

 

Алън Матюс: До 2027 г. бюджетът на ОСП ще намалее не с 5, а с цели 15 процента
13239
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Алън Матюс и д-р Норберт Рьодер
Икономисти повдигат завесата на дебатите за бъдещите екосхеми в новата ОСП
Председателят на борда на директорите и главен изпълнителен директор на американската компания Deere & Company Самюел Алън с първа визита в Мегатрон.
Самюел Алън: „Мегатрон“ е сред най-силните дилъри на John Deere
Алън Матюс: След 2020 г. фермерите ще се сблъскат с един различен свят
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини