Най-критичният период за появата на заболявания и смъртност по агнетата е след раждането им и през първите 3-4 седмици след него. Защото след оагването изведнъж приплодът попада при коренно различни условия и трябва самостоятелно да си осигурява жизнено важните кислород чрез дишането, храна чрез бозаенето, поддържане на постоянна телесна температура (39 градуса) чрез терморегулационните процеси и да неутрализира атаките на огромен брой най-разнообразни вредни микроорганизми. Ако в тези първи минути, часове и дни от живота на новородените агнета не се окаже необходимата помощ и защита, настъпват редица заболявания, които завършват най-често с летален край. За да се предотвратят загубите в този период, са задължителни следните основни мерки:
ПЪРВО. При раждането да се осигурят хигиенни условия - дебела сламена постеля и спокойна обстановка. Продължителността на родилния процес е средно 30-40 минути, а при дзвизките - малко по-дълго. При показване на предните крайници се допуска те да се хванат и леко да се придърпва плодът в синхрон с напъните и контракциите на родилката.
ВТОРО. Веднага след раждането се почистват ноздрите и устата от околоплодните течности, за да се осигури дишането. В някои случаи, особено при трудно раждане, новороденото не показва признаци на живот - не диша. Трябва незабавно да се направи изкуствено дишане, като първо се вдухва в устата му въздух "уста в уста". След това се прави ритмично изпъване и свиване напред и назад на предните крайници и след това внимателно ритмично се натиска и отпуска гръдният кош. Едновременно с това се извършва масаж и чрез кожните рецептори се стимулира кръвообращението и другите физиологични процеси. След това приплодът се доизсушава.
ТРЕТО. Ако пъпната връв не се е откъснала сама при раждането, се прерязва на 5-6 см от коремната стена, потапя се в йодна тинктура и се превързва с конец. По този начин се затваря една от вратите за нахлуване на бактерии в организма на агнето.
ЧЕТВЪРТО. Почистване и подсушаване на новороденото от околоплодната течност. Това най-добре става чрез облизване на агнето от майката, като едновременно с това се извършва масаж и чрез кожните рецептори се стимулира кръвообращението и другите физиологични процеси. След това приплодът се доизсушава чрез избърсване с чиста хавлиена кърпа, а при ниски температури помещението накрая се обдухва с топъл въздух от вентилатора от вида на сешоарите, като се внимава да не се прегрее тялото.
ПЕТО. Най-важно и решаващо значение за здравето на новороденото агне има първото захранване с майчина коластра. Тя е уникален биологичен продукт, изключително богат на разнообразни хранителни и биологично активни вещества, абсолютно необходими за запазване на здравето на новородените през първите часове и дни след раждането и изграждането на собствена имунна система. Основната жизненоважна съставка са имуноглобулините, които са около 50 на сто от общото количество на коластралните белтъчини и съдържат почти всички антитела, които се намират в организма на майката, и то в количество 5-7 пъти повече, отколкото нейния кръвен серум.
Тъй като приплодите се раждат без собствени защитни механизми, защитата и неутрализирането на действието на микроорганизмите се поема изцяло от поетите и усвоени с коластрата имуноглобулини. Освен тях от голямо значение са и съдържанието на витамин А - около 215 МЕ в 100 мл коластра и такива важни компоненти като никотиновата киселина, биотин, тиамин, рибофлавин и други, а от минералните вещества - съдържанието на магнезий, който предизвиква перисталтика на червата и очистване на храносмилателния тракт от натрупаните отпадни вещества по време на бременността. Широката практика показва, че ако новородените не получат необходимото количество коластра, те заболяват и умират още през първите дни и седмици след раждането.
Първостепенно задължение на овцевъдите е да осигурят поемане на необходимото количество коластра по възможност в най-кратък период до 30 минути след раждането, докато попадналите чрез дишането и храносмилателния канал бактерии не са започнали своето масово размножаване и гибелно въздействие. Най-благоприятно и полезно е приплодът да поеме необходимата коластра чрез бозаене от майката. За тази цел стопанинът измива с топла вода вимето, подсушава го с кърпа, издоява по една струйка коластра от двете цицки и внимателно ги поднася и помага на агнето при първото бозаене. От в. Фермер




