Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
16.04.2018 г.

За успешно начало при производството на домати и пипер

При определянето на площите отдалечеността от сем. Тиквови е важно условие за намаляването на опасността от някои вирусни болести
За успешно начало при производството на домати и пипер

Растителнозащитните мероприятия трябва да обхванат възможно най-голям брой вредители при минимален разход на труд и средства. Употребата на продукти за растителна защита (ПРЗ) става по схеми, събразени с фазите от развитието на културното растение и съответно от развитието на един или няколко неприятеля, които го нападат. Тя може да бъде считана като крайна мярка и част от цялостната производствена технология.

Ето някои примери

Избор на предшественик. При отглеждането на домати, пипер и други видове от сем. Картофови добър предшественик са житните и бобовите растения. При уплътнено използване на обработваемата площ пиперът може да бъде засаден след спанак и лук. Желателно е видовете от сем. Картофови да се връщат на същото място след 3 – 4 години.

Пространствена изолация. При определянето на площите отдалечеността от сем. Тиквови е важно условие за намаляването на опасността от някои вирусни болести, пренасяни от листни въшки.

Подготовка на избраните площи. Обработката на почвата трябва да осигури добър воден и въздушен режим за кореновата система. Оранта и култивирането трябва да доведат почвата до т. нар. градинско състояние. Това означава, че пластът, където обитават корените, трябва да бъде рохкав, водопропусклив, чист от плевели, неприятели и причинители на болести, съдържащ необходимите за културните растения хранителни вещества.

Специално обследване е необходимо за т. нар. телени червеи Това са ларви на бръмбари, които за кратко време могат да унощижат засадените културни растения. Блатоприятно за високата плътност на телените червеи е заплевеляването от пирей и троскот. Друг опасен неприятел е поповото прасе. Това е насекомо, водещо подземен начин на живот. Напада младите растения, нагризвайки техните стъбла. Когато се движи в почвата то прави тунелчета, повдига растенията и разкъсва техните коренчета. Това е косвена вреда. По-голяма е плътността на неприятеля при обилно торене с оборски тор и неспазено редуване на културните видове. Освен посочените неприятели производителите трябва да имат предвид листните въшки, оранжерийната белокрилка, гъсеници на пеперудите нощенки, нематоди и др.

Засаждането на чист от зарази и закален разсад е важно условие за успешно начало в зеленчукопроизводството. Растенията в закритите лехи и в съдовете  след пикирането трябва да влизат в контакт с атмосферния въздух, когато разликата между нощната и дневната температура намалее. Тогава през топлите часове на деня проветрителите на тунелите и парниците трябва да бъдат отваряни. Постепенно периодът на отваряна става по-дълъг.

Употреба на ПРЗ

Веднага след засаждането може да бъде направено поливане с разтвор на дитан М 45 в доза кг / дка внесени с 500 до 1000 л вода. Друг препарат за поливане е Проплант 722 в концентрация 0,1% при разход на работния разтвор - 5 л / м²..

След прихващане на растенията подходящи са:

- пръскания с Превикур 607 СЛ в концентрация 0,15% (пръскането е насочено срещу маната и в зависимост от метеообстановката може да бъде повторено 14 - 20 дни);

- пръскане с Шампион ВП – 0,15% (150 г/дка) има предпазен ефект; посоченият продукт съдържа мед и се явява заместител на бордолезовия разтвор (медсъдържащите продукти предпазват срещу гъбни и бактерийни болести); препоръчителният интервал за тяхната у,потреба е около две седмици в зависимост от метеообстановката.

Доц. д-р Антоний Стоев

За успешно начало при производството на домати и пипер
57599
 

Последни материали
Виж
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Свързани материали
Виж
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини