Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
10.04.2018 г.

Искате да садите малини, консултирайте се с експерти!

Национална служба за съвети в земеделието
Искате да садите малини, консултирайте се с експерти!

sinor

В поредица от текстове Синор.БГ ще информира читателите за основните агротехнически особености и спецификите при отглеждането на различни земеделски култури, както и със средствата за борба с неприятелите. Информацията е подготвена от Националната служба за съвети в земеделието, чиито експерти целогодишно организират семинари и обучения в полза на фермерите. Първият текст е посветен на малините, където освен за избора на подходящия сорт ще ви информираме и за подбора на подходящите почви, а също и за самото садене.

Благодарение на ценните си качества малината все по-широко се разпространява в България и вече заема големи площи. Отглежда се почти навсякъде. В диво състояние расте предимно по северните склонове на планините.

Малината е позната още от древността и е известна със своите доказани преимущества пред останалите овощни видове. Семена от малини са намерени при разкопки на жилища от каменната и бронзовата епоха. Най-известни са видовете:

 - червена малина (Rubus idaeus L.) с два основни подвида - европейска и американска и

 - черна малина (Rubus occidentаlis L.), която расте само в Северна Америка.

Този плод е бил добре познат и на славяните, от които е останало и наименованието „малина”, звучащо еднакво на всички славянски езици.

Малиновият плод съдържа главно фруктоза и глюкоза в комбинация с малки количества захароза и благодарение на това може да се употребява от болни от захарен диабет, а също и бъбречни заболявания и ревматизъм. Киселинността на малината се дължи на съдържанието на лимонена и ябълчна киселина и е слаба и полезна при разстройства на храненето.

Пресните плодове малина се препоръчват и заради свойството да укрепват сърдечната дейност, да обогатяват организма с витамини и минерали, а също и да възбуждат апетита.

Между веществата, които влизат в състава на малиновия плод, се срещат и пурини, които спомагат при образуването на пикочна киселина и съответно бъбречни камъни от нея. Поради това малината не се препоръчва на болни от подагра и камъни в бъбреците, причинени от пикочна киселина.

Малината е с нисък гликемичен товар, което я прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Тя е подходяща и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта. От преработката на малините се получават различни продукти — сладко, сироп, желе, мармалад, конфитюр. Използват се и в медицината, както и за подправка.

Биологични особености

Малината е храст, на който надземната част (стъблото) е 2-годишна, а подземната (коренището) е многогодишна. Кореновата система се състои от коренище без главен корен и множество хоризонтални коренови разклонения и власинки, които встрани обхващат значителна част от почвата (1-1.5 м).

По коренището и кореновите разклонения се образуват множество растежни (вегетативни) пъпки, от които през пролетта и лятото израстват голям брой коренови издънки (леторасти, стъбла). През същата година те достигат на височина до 1-2 м, а през следващата година дават плод и към края на лятото изсъхват.

По кореновите издънки (леторастите) се намират малки шипчета, които в зависимост от сорта малини обхващат цялата дължина или само долната част. Листата на малината са сложни перести. Листенцата могат да бъдат яйцевидни, закръглени или продълговати.

Плодовете на малината зреят неедновременно - зреенето продължава около 20-25 дни. Малината е самоплодно растение, но при чуждо опрашване плодовият добив значително се увеличава.

Изискания към екологичните условия

Малината успява най-добре на дълбоки песъчливо-глинести и глинесто-песъчливи влагоемни почви, богати на хранителни вещества. По отношение на климата този плод не е много взискателин. Развива се добре и в полските поливни райони, но най-добри резултати се получават, когато се отглежда в полупланински и планински райони, където има повече валежи, прохлада и въздушна свежест.

На прохладни крайречни и добре навлажнявани места малината също успява добре. Северните изложения винаги са за предпочитане пред южните. На височина повече от 800 м над морското равнище успява добре и на склонове с югоизточни, югозападни и източни изложения.

При недостатъчни валежи винаги трябва да се осигурява напояване на малиновите растения. Те не виреят на варовити почви и на места с висока подпочвена вода.

За тези насаждение може да бъдат предпочетени някои от следните наши, интродуцирани и ремонтантни сортове малини:

Родни сортове

Български рубин

Растенията са умерено до силно растящи. Издънките са изправени и дебели. Плодовете узряват към края на юни. Те са средно едри до едри, конични, интензивно червени до тъмночервени с отлични вкусови и технологични качества. Родовитостта е отлична. Подходящи са за отглеждане в прохладните планински райони на страната.

Шопска алена

Растенията са силно растящи. Издънките са изправени, високи и дебели. Плодовете узряват 4-5 дни след тези на Български рубин. Те са средно едри до едри. Плодовото месо е плътно, сочно, с умерен аромат и много добри вкусови и технологични качества. Родовитостта е много добра до отлична. Сортът понася временни горещини и засушавания.

Искра

Растенията са умерено растящи. Издънките са средно високи, сравнително тънки и неустойчиви на полягане. Плодовете са средно едри до едри, закръглено конични. Плодовото месо е сравнително плътно с отлични вкусови и технологични качества. Родовитостта е много добра. Сортът не понася горещини и засушавания.

Самодива

Растенията са умерено растящи. Издънките са изправени, средно високи и дебели. Те са средно едри до едри, закръглено конични, рубиненочервени. Плодовото месо е с отлични вкусови и технологични качества. Родовитостта е много добра. Сортът понася добре кратки засушавания, подходящ е за отглеждане в повечето малино-производителни райони.

Итродуцирани сортове

Виламет

Създаден е в САЩ през 1943 г. Растенията са умерено растящи. Издънките са средно дебели и почти изправени, сивоканелени и със сравнително неголям брой тъмни в основата си шипчета. Сортът проявява частична ремонтантност, но поради късното залагане на есенната реколта по-голяма част от плодовете не доузряват и се повреждат от есенните слани. Плодовете са средно едри до едри, заоблено-конусовидни до леко удължени, тъмночервени до много тъмни, особено при леко презряване.

Плодовото месо е плътно, с добър кисел вкус и приятен аромат. Много подходящи са за замразяване, а също и за преработка в компоти, сокове и др. Сортът започва да зрее няколко дни след Български рубин. Той е умерено родовит. Сравнително добре понася умерени горещини, но значително по-слабо засушавания. Чувствителен е към болестта дидимела.

Градина

Сръбски сорт, създаден през 1973 г. Растенията са умерено до силно растящи. Издънките са изправени, дебели, светло кафеникаво канелени, по-силно покрити с шипчета само в основната им част. Плодните клончета са разположени по 2/3 от дължината на издънките. Плодовете са едри до много едри, тъпо-конусовидни, интензивно червени и с добре изразен гланц.

Плодовото месо е плътно, нежно, сочно, с много приятен сладко-кисел вкус и аромат. Подходящи са за замразяване и преработване. Сортът започва да зрее от края на юни - началото на юли. Беритбеният период е с продължителност 22-24 дни. По-добре понася горещини и засушавания от Български рубин, но отстъпва на Шопска алена. Той е сравнително студоустойчив. Умерено чувствителен е към болестта дидимела.

Кенби

Създаден е в САЩ през 1937 г. Плодовете са едри, заоблени до тъпо-конусовидни, червени и не потъмняват при прерязване. Плодовото месо е сравнително плътно, нежно, сочно, с приятен сладко-кисел вкус и умерен аромат. Плодовете са подходящи за замразяване и преработка. Сортът започва да зрее до 2-3 дни след Шопска алена.

Родовитостта е висока. Устойчив е на зимни студове, понася сравнително добре временните горещини, почвеното и въздушно засушаване. Средно чувствителен е към болестта дидимела. Препоръчително е да се отглежда предимно в любителските градини.

Ремонтантни малинови сортове (два пъти годишно плододаващи)

Ремонтантните сортове залагат първата реколта по връхните части на новоизрастналите през текущата пролет и лято издънки - през втората половина на лятото и началото на есента, а втората реколта – през пролетта на следващата година. За нашата страна внимание заслужават следните сортове:

Люлин

Растенията са умерено растящи. Издънките са изправени, дебели, средно високи. Плодовете от лятно-есенната реколта започва да зреят през август и беритбеният период продължава до края на септември. Те са средно едри до едри, закръглено конични, червени.

Плодовото месо е с добри до много добри вкусови и технологични качества. Родовитостта е много добра. Препоръчва се за лятно-есенно реколтиране.

Есенна позлата

Растенията са умерено растящи и имат средно високи, сравнително дебели и изправени издънки. Плодовете от лятно-есенната реколта зреят от края на август до началото на октомври. Те са едри до мн.едри, закръглено-конични, златисти до бакърено жълти, привлекателни. Плодовото месо е недостатъчно плътно. Родовитостта е добра.

Агротехнически мероприятия

Малината може да се размножава чрез коренови издънки, коренови резници и връхни отводи. Размножаването на малината чрез коренови издънки е най-широко прилаганият начин, тъй като той е много лек и практичен.

Кореновите издънки, които се използват за  посадъчен материал, трябва да бъдат добре развити, с дебелина при основата около 9-12 мм и с множество гъсти брадати коренчета.

Мястото, определено за малиново насаждение, трябва да бъде добре подготвено. Най-добри предшественици за малината са тревна смеска, окопни култури или черна угар. През есента мястото се наторява с 3-4 т добре угнил оборски тор, 30-40 кг суперфосфат и 15 кг калиев тор на декар, след което се изорава на дълбочина 30-35 см около един месец преди засаждането.

Засаждането на малината се извършва през есента или рано напролет преди започване на вегетацията. Преди засаждането на малините мястото се изравнява и се маркира. При големи насаждения, където обработката на почвата се извършва с механизирано, малините се засаждат на разстояние 2-2.5 метра между редовете и 80 см между растенията в редовете. За малки малинови насаждения или домашни градинки, при които обработката става на ръка, разстоянията между редовете се намаляват на 1.5-1.8 м., а тези в редовете - на 70 см.

Корените на малиновите растения се съкращават около 1/3 от дължината.

Засаждането на малината се извършва в дупки, широки колкото свободно да поберат корените. Растенията се поставят на такава дълбочина, на каквато са били в маточника, или 2-3 см по-дълбоко.

След засаждането почвата около растението се притъпква добре и се полива с 3-4 л вода на всяко растение. За предпазване от бързо изпаряване на полятата вода почвата около засадените растения се посипва със суха пръст.

Надземната част (стъблото) се съкращава на 15-20 см височина. След засаждането на малината почвата в междуредията е достатъчно отъпкана и трябва да се разрохка с култиватор. При засушаване младото малиново насаждение се полива според нуждата още 1-2 пъти през лятото.

(В следващия текст четете за борбата с неприятелите и за други особености по отглеждането на малините.)

Искате да садите малини, консултирайте се с експерти!
29116
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Включват боровинките и малините
Важни промени в прилагането на схемите за плодове и зеленчуци за училищата
Цените достигнаха цикличното си дъно и само ще растат в краткосрочен план
Приходите от износа на малини от Сърбия, Полша и Украйна се сринаха
Ниските изкупни цени поставят производителите в незавидно положение
Спадът в износа на малини от Сърбия се превръща в тенденция
Силната буря през октомври се отрази зле на ягодовите култури
Площите с малини в Испания се свиват рязко заради ниските цени
Съвети към градинаря
Грешки, които често допускаме в есенните грижи за малините
При значителен спад в доставените количества от основните конкуренти
Износът на замразени малини от Украйна за САЩ скочи 6 пъти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини