Начало » Пазари » Животинска продукция
06.04.2018 г.

Цените на агнешкото в страната се разиграха

Седмична ценова справка
Цените на агнешкото в страната се разиграха

През периода 28 март– 4 април 2018 г. средните цени по веригата на предлагане на агнешко месо в страната отбелязват разнопосочни изменения спрямо предходната седмица, костатират в анализ експерти на МЗХГ. По-съществена динамика на цените по области се наблюдават при предлагането на дребно на различните разфасовки в големите търговски вериги.

Цяло агне

Цените на едро на цяло агне варират в отделните области от 11,99 лв./кг кланично тегло (Благоевград) до 15,50 лв./кг (Варна). Изменение на стойностите спрямо предходната седмица се наблюдава в осем области, като във всичките продуктът поскъпва с между 0,7% и 12,8%, най-съществено във Варна, поради което средната цена на едро на цяло агне за страната се покачва с 2,7% на седмична база.

При търговията  на дребно с цяло агне в големите търговски вериги (ГТВ) само в две области - Благоевград и Кюстендил се наблюдава седмично изменение на цените - понижение, съответно с 10% и 7%, като в тези областисе отчита и най-ниската ценана продукта – 13,49 лв./кг. В останалите четиринадесет области на страната, където е налице предлагане на цяло агне в ГТВ, цената е 14,99 лв./кг, без седмичниколебания.Средната цена на дребно на цяло агне в големите търговски обекти за страната е с 0,2% над нивото от предходния седмичен период, поради появата на продукта в повече области, на най-високата стойност.

В другите търговски обекти (ДТО)предлагането на цялоагне се запазва в ценовия интервал от 11,40 лв./кг (Бургас) до 15,50 лв./кг (София). Седмично повишение на цените на дребно на продукта се регистрира само в Габрово (с 1,1%) и Шумен (със 7,4%). Същевременно, в пет области цялото агне поевтинявав ДТО с между 1,8% (Благоевград) и 5,3% (Велико Търново). В резултат, средната стойност за страната в тези обекти незначително се понижава (с 0,2%)на седмична база.

През наблюдавания период цените на дребно на цяло агне в големите търговски вериги са средно с 1,31 лв./кг или с 9,7% над тези в по-малките магазини.

Агнешки бут

Търговията на едросагнешки бут се задържа на цени от 13,25 лв./кгв Пазарджик и Смолян до15,53 лв./кгв София.В областите Видин, Враца и Монтана стойностите леко се повишават - с по 0,7%, а в Габрово – с 5,2%. Единствено в Шумен е налице седмично понижение с 4,3%. Средно за страната, цената на едро на агнешки бут е с минималните 0,1% над нивото от предходния седмичен период.

В големите търговски вериги цените на агнешкия бут са в широкия интервал от 12,99 лв./кг в Пловдив до 15,99 лв./кг. В пет области се наблюдава седмично покачване на цените, като във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен то е с по 1,7%, а във Варна достига до 6,2%. В същото време, в големите супермаркети на други пет области, продуктът поевтинява в рамките на 3,9% - 10%, най-чувствително в Благоевград. Средната цена на агнешки бут в ГТВ за страната се понижава с 1,4% на седмична база, до 15,23 лв./кг.

По области, предлагането на дребно на агнешки бут в другите търговски обекти е на най-ниска цена в Бургас - 11,70 лв./кг, а на най-висока – в Русе - 15,68лв./кг. Сравнявайки с предходния седмичен период, цените на агнешкия бут в ГТВ в Плевен и Бургас намаляват, съответно с 1,7% и 1%. В шест области се отчита покачване на стойностите с между 0,7% (Велико Търново) и 9% (Русе), което води до повишение на средната цена на дребно на агнешки бут в големите търговски вериги с 2,1% на седмична база.

През наблюдавания седмичен периодцените на дребно на агнешкия бут в големите търговски вериги са средно с 0,96 лв./кг или сблизо 7% по-високи от тези в по-малките магазини.

Средно за страната, цената на едро на агнешкия бут е с 1,01лв./кг по-ниска от тази на дребно в ГТВ и с 0,05 лв./кг - от тази в ДТО.

Агнешка плешка

При търговията на едро сагнешка плешкацените се движат в интервала от 13,00 лв./кг в Смолян до 15,05 лв./кг в София. Единствено в Габрово се отчита ценово изменение –повишение с 4%. Средно за страната, цената на едро на агнешка плешка е 13,85 лв./кг, с 0,2% над нивото от предходния седмичен период, поради отчетеното поскъпване с 4% на продукта в област Габрово.

В големите търговски вериги агнешката плешка се търгува на цени от 12,99 лв./кг в Пловдив до 15,49 лв./кг. В преобладаваща част от областите се наблюдават разнопосочни седмични ценови отклонения в рамките на -8,8% до +11%. Средно за страната, цената на дребно на агнешка плешка в ГТВ е с 0,6% по-ниска от предходния седмичен период.

В по-малките магазини агнешката плешка продължава да се продава на най-ниска цена в Бургас - 11,20 лв./кг, а на най-висока в София - 15,25 лв./кг. Седмично покачване на цените се регистрира в седем области от 2,1% до 7,4% (Силистра), докато във Велико Търново е налице спад от 0,7%. Средната цена за страната в тези обекти е с 1,3% по-висока на седмична база.

През наблюдавания периодцените на дребно на агнешка плешка в големите търговски вериги са средно с 0,49 лв./кг или с 3,6% по-високи от тези в по-малките магазини.

Цените на агнешкото в страната се разиграха
40801
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Българското месо е със син цвят маркировка
БАБХ обеща месец на засилени проверки на агнешко, яйца и зеленчуци
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
Средната изкупна цена на агнета за страната е с 27,3% по-висока на годишна база
И потребителите да внимават
Засилсва се контролът върху вноса на агнешко месо и яйца
Над 200 тона са влезли у нас на цена под 7 евро за килограм
И овцевъдите щели да блокират ГКПП заради вноса на агнешко от Северна Македония
Оризова супа от овче месо
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини