Тази година българските овцевъди са осигурили достатъчно агнета за вътрешния пазар, като изкупните цени се движат от 5 до 7 лева в зависимост от региона. „При тези цени килограм разфасовано месо в магазините не трябва да бъде по-скъпо от 15 лева“, посочи в интервю за националното радио Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.
За католическия Великден овцевъдите са успели да изнесат български агнета за Италия и други държави от ЕС, но има достатъчно количества и за родния пазар. Проблемът е, че според нормативната уредба търговците не са задължени да слагат българската стока на отделен щанд, а често дори заблуждават клиентите, продавайки вносни агнета като родна продукция, посочи браншовикът. Обикновено тези измами се прилагат при разфасованите агнета, тъй като при целите трупът на месото става по-тъмно и лесно може да се разпознае. В това отношение от асоциацията възнамеряват да предложат законови промени, така че да има сериозна санкция при подобно заблуждаване на потребителите.
На 3 април браншовиците са имали среща с министъра на земеделието Румен Порожанов, за да обсъдят проблемите в бранша и да потърсят съдействието на администрацията за стимулиране на българското потребление. „Голямото ни желание е да възстановим имиджа на българското овче сирене и други млечни продукти, които са били традиционни продукти“, обясни Караколев.
Именно затова и овцевъдната асоциация е започнала разговори с браншовата организация на ресторантьорите, с която да стигнат до единно мнение за редовни доставки на овчи млечни продукти за черноморските ни и планински хотели.