Начало » Пазари » Животинска продукция
12.12.2023 г.

Средната изкупна цена на агнета за страната е с 27,3% по-висока на годишна база

Средната изкупна цена на агнета за страната е с 27,3% по-висока на годишна база

В рамките на 2022 г. се наблюдава сериозно поскъпване на агнешкото месо в страната, под влияние на увеличените разходи за производство (значително повишение на цените на фуражите, енергоносителите, ВМП и др.), посочват експерти на МЗХ в последния анализ на пазара.

Цени на агнешко месо в България (лева/кг)

Цена агне

Източник: САПИ (изкупна цена без ДДС, цени на едро и на дребно с ДДС)

Средно за 2022 г. изкупната цена на агнетата нараства с 27,1% на годишна база, а цените на едро и на дребно на агнешко месо - съответно с 28,6% и 33,0%. Повишението е най-силно изразено през периода април – май (около празниците Великден и Гергьовден), когато търсенето традиционно е найвисоко. До края на 2022 г. следва стабилизиране, като все пак ценовите стойности продължават да се движат съществено над нивата отпреди една година.

През периода януари - ноември 2023 г. цените по веригата на предлагане на агнешко месо бележат възходящ тренд. При изкупната цена отново се наблюдава съществено увеличение през пролетните месеци, последвано от стабилизиране, а при търговията на едро и на дребно - по-плавно повишение в рамките на годината.

Към м. ноември 2023 г. средната изкупна цена на агнета за страната достига 11,05 лева/кг живо тегло, с 27,3% по-висока на годишна база. Поумерено е поскъпнало агнешкото месо на едро и на дребно - съответно с 12,9% и 9,8%.

Цените на агнешкото месо в България до голяма степен отразяват конюнктурата на европейския пазар, като обикновено се движат над средното ниво за ЕС .

България докладва на Европейската комисия (ЕК) цени на класифицирано трупно месо по скалите на ЕС от леки агнета до 13 кг кланично тегло, които представляват най-голям дял от общо класифицираното по Скалите на ЕС месо от овце в кланиците в страната. Средногодишната цена на българско трупно агнешко месо (леки агнета) за 2022 г. от кланиците в България е 775,86 евро/100 кг без ДДС (15,17 лева/кг) - с 14,2% по-висока на годишна база и с 11,2% над средната за ЕС (697,51 евро/100 кг или 13,64 лева/кг).

По данни на ЕК, през първите осем месеца на текущата 2023 г. цените на леки агнета в ЕС се движат в сравнително тесни граници, а през септември и октомври постепенно отбелязват повишение.

Средно за ЕС през м. октомври 2023 г. цената на леките агнешки трупове нараства с 10,7% спрямо година по-рано, достигайки 817,90 евро/100 кг (16,00 лева/кг). Стойностите по държави членки са в широкия диапазон от 521,42 евро/100 кг (10,20 лева/кг) в Латвия до 1 012,06 евро/100 кг (19,79 лева/кг) в Хърватия. Цената в България е една от най-високите (след Хърватия и Португалия) - 912,06 евро/100 кг (17,84 лева/кг), с 11% над средната за ЕС (Фиг. 7).

В повечето държави членки, докладващи данни за класифицирани трупове на леки агнета, е налице поскъпване на годишна база с между 5,5% и 24,6%, най-значително в България. Изключение правят Италия и Латвия, където цените са съответно с 3% и 0,9% под нивата отпреди една година.

По данни на ЕК, през 2023 г. производството на агнешко месо в ЕС се очаква да пострада от структурно намаление на стадата, по-малко наличие на паша, особено в страните от Средиземноморието, по-високи разходи за фуражи и възникването на огнища на шарка по овцете в някои държави членки.

Отчитайки конюнктурата на европейския пазар, както и предвижданото по-ниско производство в страната, през следващите месеци анализаторите очакват цените на агнешкото месо в България да останат високи.

Средната изкупна цена на агнета за страната е с 27,3% по-висока на годишна база
6176
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Българското месо е със син цвят маркировка
БАБХ обеща месец на засилени проверки на агнешко, яйца и зеленчуци
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
И потребителите да внимават
Засилсва се контролът върху вноса на агнешко месо и яйца
Над 200 тона са влезли у нас на цена под 7 евро за килограм
И овцевъдите щели да блокират ГКПП заради вноса на агнешко от Северна Македония
Оризова супа от овче месо
Восът на прясно и замразено овче месо е скочил с две трети
Износът на агнешко от Великобритания се вдигна до нивата от членството в ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини