Начало » Пазари » Животинска продукция
08.04.2024 г.

С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година

Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година

През февруари 2024 г. цената на месото в ЕС е с 3,3% по-висока от тази през февруари 2023 г. констатират от Евростат. Най-голямо увеличение е отчетено при свинското месо - 5,7%, изпреварвайки агнешкото и козето месо (+4,5%) и говеждото и телешкото месо (+3%). За разлика от тях птичето месо регистрира спад от 1,6% в сравнение с февруари 2023 г.

През последните 3 години годишните темпове на инфлация при месото са най-високи между април 2022 г. и март 2023 г., като годишните темпове на изменение надхвърляха 10%. Най-високият темп беше регистриран през февруари 2023 г., когато цената беше със 17,3% по-висока в сравнение с февруари 2022 г.

Годишното увеличение на цените на говеждото, телешкото, агнешкото и козето месо остана под 15% през последните 3 години. По-големи колебания са регистрирани при цените на птичето месо (+24,4% през ноември 2022 г.) и свинското месо (+18,8% през февруари 2023 г.).

През февруари 2024 г. повечето държави от ЕС отчитат увеличение на цените на месото в сравнение с февруари 2023 г. Най-голямо увеличение е регистрирано в България (+8,2%), следвана от Румъния (+7,7%) и Хърватия (+7,1%).

За разлика от тях, в 3 държави е регистрирано намаление на цените на месото: Чехия (-5,1 %), Финландия (-2,2 %) и Дания (-0,6 %).

С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
8029
 

Последни материали
Виж
Ще отпадне ли забраната за манкозеб?
Обилните пролетни дъждове и мекото време вдигат добивите от есенниците
Ръстът в реколтата от зърно в Испания вещае свиване на вноса
Особено силно пострадаха черешите, кайсиите и гроздето
Пролетните студове свиха реколтата от плодове в Турция с близо четвърт
Със средно 213 килограма от декар пшеница и 274 килограма ечемик
Доста под миналогодишните са добивите от зърно в Украйна в началото на жътвата
Заради обилните валежи събитието бе отложено с около месец
Фермери и занаятчии предлагат продукцията си в 3-дневен фестивал пред НДК
Полезни съвети
Как да се погрижим за ягодите след прибирането на реколтата
Свързани материали
Виж
Планира се и лабораторен хайвер
Стекове, направени от говежди клетки, вече са на пазара, неразличими от традиционните
Китай остава основен клиент, следван от Великобритания и Филипините
ЕС увеличи с 3 на сто износа на свинско през първото тримесечие
Парламентарен контрол
Питаме Турция за таксите за превоз на говеда към Ирак
Преходно ще продължат до края на тази година
Квотите на Украйна за внос на селскостопански продукти в ЕС падат от 2026 г.
Птичи грип
Великобритания разреши вноса на месо от ваксинирани френски патици
Най-много се пада на глава от населението в Кипър и Ирландия
Потреблението на месо в ЕС нарасна за пръв път от 5 години
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини