Със затопляне на времето по нашите географски ширини се появяват нов тип болести, с които фермерите трябва да се справят. Такъв е случаят с вируса на доматената бронзовост (Tomato spotted with virus, TSWV), който освен че присъства като самостоятелна инфекция при доматите и пипера, може да се разпространи и заедно с вируса на доматената мозайка или на краставичната мозайка, посочва до. Бистра Дикова от Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“.
При смесена инфекция от два вируса доматите или чушките се покриват почти изцяло с некротични петна или силно деформиращи хлоротични петна, затова и поразените растения се изхвърлят още на полето при беритбата.
Ако инфекцията е само от вируса на доматената бронзовост, тогава по доматите се наблюдават концентрични фини петна, като подобни домати и пипер може да се видят по сергиите и в магазините. Проблемът е, че вкусовите им качества се променят, а при продължителен престой от 3 седмици например, концентричните петна се разширяват и некротират.
Освен в България този вирус се наблюдава през последните години също в Гърция и Албания, като заразените домати и пипер често попадат в търговската мрежа, вместо да бъдат унищожени още на полето.
Какво предлагат експертите за борба с този нов нежелан вирус.
За да се предпазите от тази нова напаст, трябва да се справите с неговите преносители трипси през сезона на вегетацията.
В България преносители на доматената бронзовост TSWV са трипсите от вида Frankliniella occidentalis по доматите в оранжериите или Thrips tabaci по доматите на полето.
Унищожаването на трипсите трябва да се преследва за дълъг период от отглеждането на доматите и пипера, така че да се постигне предпазване на плодовете от повреди най-вече в периода на масово плододаване.