Начало » Важно за фермера » Животновъдство
19.03.2018 г.

CAPA: Цените на агнешкото месо този Великден ще се покачат и средните ще достигнат 13,50 лв. за килограм

Анализ
CAPA: Цените на агнешкото месо този Великден ще се покачат и средните ще достигнат 13,50 лв. за килограм

sinor

Ръстът в цените на агнешкото месо в Европа тази пролет ще се отразят и на вътрешния пазар, където се очаква поскъпване средно до 13,50 лева за килограм. Това са предвижданията на икономистите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA), които представиха поредния си анализ за пазара на месо в страната.

Колкото до изкупните цени, през последните години те се движат между 5 и 6 лева, като варират в различните региони на страната. По традиция българските овцевъди продават основната част от агнетата си директно от фермите, тъй като изкупвачите редовно подбиват цените. Анализът на CAPA показва, че 82% от общото количество български агнета, които се предлагат на пазара, се реализират директно от фермите, затова и в търговските обекти се предлага основно внос.

Агнешкото месо винаги е било с най-малък принос в общото количество на произведеното месо в страната, тъй като консумацията му е свързана основно с пролетните празници Великден и Гергьовден.

По отношение на месото, добивано от месодайните породи овце, статистиката отчита, че през 2016 г. са произведени 9,84 хил. месо, което е с 1% по-малко от предходната 2015 г. Както при производство на телешко месо, и в овцевъдството основната част от месото се добива от млечни породи овце, което се обуславя от ниското равнище на рентбилност заради липсата на развита пазарна система, която да остойностява по-високото качество на тежките агнета и овце, както и заради ограниченото вътрешно търсене.

През 2016 г. броят на месодайните овце е бил 102,7 хил. и представлява едва 7,6% от общия брой на овцете в страната.

Традиционният характер на овцевъдството и най-вече предоставяната ежегодно подкрепа по схемите за обвързано подпомагане поддържат броя на животните, като през посочената година е отбелязано увеличение по отношение броя на овцете за производство на месо (с11% на годишна база). При запазване на провежданата политика се прогнозира броят на месодайните овце през 2018 г. да се увеличи до 107,6 хил. (с 4,8% в сравнение с 2016 г.), а към 2022 г. да достигне 123,2 хил. бр., прогнозират експертите от CAPA.

Като цяло месното направление на овцевъдството не се очаква да има перспективи за по-сериозно развитие, като в момента основно е движено нагоре от различните видове подпомагане, което заради очакваното след 2020 г намаление в бюджетите на ОСП ще се свие, съизмеримо с намалението на публичните помощи. Причината е липсата на насърчения за другото направление за използване на суровина от агнетата, каквато е вълната.

Ограниченото предлагане на българско месо поддържа високи цените на дребно на ниво от 13,30-13,50 лв./кг, което не стимулира растежа на потреблението. Средното равнище на консумацията на агнешко месо на човек от населението през 2016 г. е било едва 1,4 кг.

Прогнозите на CAPA са до 2020-2022 г. да има лек ръст в консумацията, така че да достигне до 1,5 кг на човек от населението, което ще се доближи до средното ниво за ЕС – около 2 кг на човек.

Вътрешното потребление се очаква да нарасне в средносрочен план до 10,9 хил. т при много слабо увеличение на производството - с 0,8% в сравнение с 2016 г.

Очакванията за засиленото потребление може да доведе до лек ръст при вноса, който през 2016 г. е в размер на 1,01 хил. тона. Прогнозите са до 2022 г. да се покачи на 1,88 хил. тона. Наред с растежа на импорта на агнешко месо се очертава и нарастване вноса на живи животни, което ще е по осезаемо при агнетата – с около 14% за целия прогнозен период.

Ръстът на вноса ще остане стабилен от порядъка на 5,4 хил. животни годишно. Ръстът на импорта на живи агнета ще се отрази върху задържане растежа на изкупните цени, които през 2018 г. се очаква да са около 4 922 лв./тон живо тегло, което е с 0,8% под нивото от 2017 г., но се задържа над равнището от 2016 г. През следващите пет години ще се движат в границите от 4,75 до 4,89 лв./кг.

CAPA: Цените на агнешкото месо този Великден ще се покачат и средните ще достигнат 13,50 лв. за килограм
18657

Последни материали
Виж
В началото на май ще бъде отворен отвори приемът за застраховане на реколтата
Отварят приема по мярката за инвестиции в преработката на грозде вероятно в края на март
Делът на Обединеното кралство в износа на селскостопанските ни продукти е едва 2 на сто
Порожанов не очаква преки загуби за родните фермери от излизането на Великобритания от ЕС
Правителството прие и постановление за промяна на бюджета на агроведомството
Одобрено е създаването на обща компания за земеделски инвестиции със Саудитска Арабия
Откриха изложенията АГРА, ФУДТЕХ и Винария
Пловдив отново става столица на агробизнеса, виното и храните
Вместо през април според индикативния график
Средствата по обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци може да бъдат преведени още през март
Пристигналите в столицата 100 трактора за малко да блокират транспорта
Словашките фермери протестираха срещу политиката на ресорното министерство
Свързани материали
Виж
Гювеч по карнобатски
Странджанска дроб-сарма
Седмична ценова справка
Цените на агнешкото в страната се разиграха
Преди Великден
Агнешкото в магазините не трябва да е по-скъпо от 15 лева
Кампания НОКА
Купувайте българско овче мляко и сирене, призовават животновъди
Рецепта
Кюфтета по шуменски
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам