Не, не е печатна грешка – именно сега, при затоплянията през зимата, е добрият вариант за белосване на овошките.
Градинарите с по-скромен опит смятат, че овощните дървета трябва да се белосват през пролетта, но процедурата тогава има повече декоративен ефект. За сметка на това професионалистите са наясно, че белосването трябва да се свърши още през есента, а през февруари-март е нужно да се повтори, за да защитим овошките от слънчевите изгаряния и да „доубием” гъбичните заболявания. Слънцето е особено опасно през февруари и март при наличие на сняг, тъй като се отразява от него и изгаря кората на овошките и през пролетта тя започва да се бели на слоеве. От това не произтича нищо добро, само овошката ще боледува продължително.
Белосването през зимата е ефективно само ако градината буквлно посинее. Прави се с пръскане на овошките с 3-процентов бордолезов разтвор, след което дърветата придобиват нежен син оттенък. Ефектът е троен – дърветата са защитени от изгаряния, унищожаваме гъбичните заболявания, а пъпките ще се събудят със седмица до две по-късно, което може да ги предпази от пролетни студове. Важно е да няма пропуснати места по кората на овошките, покривайки напълно ствола и основните клони.
За приготвянето на 10 литра от сместа за пръскане са необходими 2,5 килограма гасена вар за защита от слънчевите лъчи и отблъскване на вредителите, 500 грама меден сулфат (син камък) за обеззаразяване на раните и пукнатините, причинени от студовете, и за борба с лишеите и спорите на гъбичките, както и 2 до 4 грама стимулатор на растежа за заздравяване на раните и пукнатините. Гасената вар се разрежда в кофа докато достигне състоянието на течна сметана. Отделно в половинлитров буркан се разрежда синия камък. На тънка струя той се сипва в гасената вар, като постоянно се разбърква, а накрая се добавя и стимулаторът за растежа.