Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Зимно белосване на овошките

Полезни съвети
Синор.БГ / 09.02.2018 г.
Зимно белосване на овошките

Не, не е печатна грешка – именно сега, при затоплянията през зимата, е добрият вариант за белосване на овошките.

Градинарите с по-скромен опит смятат, че овощните дървета трябва да се белосват през пролетта, но процедурата тогава има повече декоративен ефект. За сметка на това професионалистите са наясно, че белосването трябва да се свърши още през есента, а през февруари-март е нужно да се повтори, за да защитим овошките от слънчевите изгаряния и да „доубием” гъбичните заболявания. Слънцето е особено опасно през февруари и март при наличие на сняг, тъй като се отразява от него и изгаря кората на овошките и през пролетта тя започва да се бели на слоеве. От това не произтича нищо добро, само овошката ще боледува продължително.

Белосването през зимата е ефективно само ако градината буквлно посинее. Прави се с пръскане на овошките с 3-процентов бордолезов разтвор, след което дърветата придобиват нежен син оттенък. Ефектът е троен – дърветата са защитени от изгаряния, унищожаваме гъбичните заболявания, а пъпките ще се събудят със седмица до две по-късно, което може да ги предпази от пролетни студове. Важно е да няма пропуснати места по кората на овошките, покривайки напълно ствола и основните клони.

За приготвянето на 10 литра от сместа за пръскане са необходими 2,5 килограма гасена вар за защита от слънчевите лъчи и отблъскване на вредителите, 500 грама меден сулфат (син камък) за обеззаразяване на раните и пукнатините, причинени от студовете, и за борба с лишеите и спорите на гъбичките, както и 2 до 4 грама стимулатор на растежа за заздравяване на раните и пукнатините. Гасената вар се разрежда в кофа докато достигне състоянието на течна сметана. Отделно в половинлитров буркан се разрежда синия камък. На тънка струя той се сипва в гасената вар, като постоянно се разбърква, а накрая се добавя и стимулаторът за растежа.

Зимно белосване на овошките
18195
 

Последни материали
Виж
Спагети с кайма и зрял боб
С българско участие
Мащабен земеделски форум – от 15 до 17 декември в Брюксел
Последен текст от поредицата
Борба с подземните нощенки – ефективни решения
Млечната продукция е лидер с 96 на сто, месната е на опашката с едва 4 на сто
Расте делът на преработените продукти в селскостопанския износ от Украйна
Разследване за източника на заболяването сочи към незаконна дейност
Чумата по дребните преживни животни се добра и до Хърватия
С 45 стоки от базовата потребителска кошница и най-търсените родни продукти
В понеделник откриват официално магазин за хората в Куклен
Свързани материали
Виж
Агрометеорологична прогноза за периода 12-18 декември 2025 година
Студът ще сдържа вегетацията на есенниците и ненавременното развитие на овошките
Агрометеорологична прогноза за периода 5-11 декември 2025 година
Топлото време заплашва с набъбване на пъпките на рано цъфтящите овошки
Няма нито план за борба, нито компенсации за стопаните
Черната златка вече е национален проблем. Овощари остават без поминък
Новият Tow and Blow 650i – мобилна защита от слана, вече достъпна на българския пазар
Предимствата на есенното засаждане
Съвети
Пукнатини по кората на овощните дървета – причини и лечение
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини