Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
29.12.2017 г.

Грижи за кората на овошките

Практика

sinor

Кората на силното и здраво дърво също е винаги здрава. Пукнатините, разцепванията, петната и отоците са признаци, че овощарят трябва да се намеси спешно и да премахне причините за пораженията по кората – в противен случай може не само да не прибере нищо, но и да загуби цялото дърво.

Дърво с белеща се кора, покрита с лишеи и мъхове, не само изглежда болнаво, а наистина има сериозен риск за състоянието му. Под такава кора намират убежище маса вредители. Премахването ѝ помага да бъдат решени едновременно няколко задачи – външният вид на овошката се подобрява, намалява опасността от развитие на болести и разпространение на вредители, а и дървото се подготвя за белосване и поставяне на пояси за улавяне на вредители през пролетта. Почистването се извършва внимателно с пластмасова или дървена шпакла. Най-добре е да се направи след дъжд, когато кората е влажна и мъртвите слоеве се свалят с лекота. След почистването стволът и клоните се промиват с разтвор на железен сулфат (зелен камък) в съотношение 500-600 грама на 10 литра вода.

Цепнатините по овошките се лекуват с градинарска замазка, която не трябва да е по-дебела от милиметър, след което се обвиват със слабо стегнато парче плат. По този начин се оставят да зараснат за половин година. Местата по стволовете и основните клони, където са провеждани резитби, се покриват с боя на водна основа или миниум.

Кухините по дърветата без съмнение придават неповторим вид на градината, но дърветата могат да загинат бързо заради тях, затова малко овощарска стоматология никога не е излишна. За да не изпуснем дървото вземаме желязно стъргало и почистваме всички мъртви тъкани в дупката, след което я промиваме с железен сулфат и я пълним с чакъл или натрошени тухли. Оставя се достатъчно място отгоре да бъде сипан циментов разтвор. Дори големи кухини, излекувани навреме, дават възможност да удължим живота на дървото и да запазим здравината му.

Ако обаче върху клоните на овошките се появят гъби, нещата не вървят на добре. Най-често това са дървесни гъби, негодни за ядене, но понякога израстват и ядливи. Присъствието им показва сериозни увреждания на дървесината и са признак, че овошката скоро ще загине. Единствен вариант е да подготвим спешно друга, с която да я заменим, като дотогава обираме редовно гъбите и ги изгаряме, като раните се промиват с меден сулфат 1син камък)  и се покриват с овощарска замазка. Тези мерки са наложителни, тъй като ще предотвратят заразяването и на здравите дървета, но няма да удължат живота на вече болните. Когато заменящата овошка поотрасне, трябва да отрежем и изгорим веднага дървото – заради опасността от разпространение на заразате не можем да си позволим да оставим дървесината му за отопление.

Грижи за кората на овошките
35634
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Петна по листата
Направете първичен преглед на листата на овощните и лозите
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 22-28 март 2024 година
Слани и отрицателни температури ще създават опасност за овошките
Практика
Не е късно да подготвите посадъчния материал
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 8-14 март 2024 година
НИМХ прогнозира скорошни студове, внимавайте за цъфналите овошки
Разкриха хърватска схема за точене на субсидии с маслинови горички и оранжерии
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини