Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
10.11.2016 г.

Не пропускайте есенното белосване на дръвчетата

Полезни съвети

Овощарите често казват, че малко профилактика навреме предотвратява куп грижи за лекуване на дръвчетата, а една от най-важните предпазни дейности в градината е белосването, убедени са от електронното издание „Стопанство”.

Макар есенното белосване да не е особено популярно, ползата от него е трудно да бъде подценена. Чрез него биват унищожени прибралите се в цепнатините на кората вредители, канещи се да презимуват там, изгарят гъбичките, кората на ствола и основните клони се защитава от слънчеви изгаряния, слани, кафяво гниене и биват унищожени мъховете и лишеите. За разлика от него пролетното белосване има в много по-голяма степен декоративен ефект.

Най-добре е дръвчетата да се белосват в слънчеви дни с температури между 0 и 5 градуса по Целзий – тогава разтворът изсъхва по-бързо и няма да бъде отмит от есенните дъждове. Опитните овощари белосват дръвчетата, след като листата им опадат, но от изданието смятат, че изчакването на този момент не е задължително, а по-важно е работата да се свърши, докато времето е още топло.

Добре е обаче в края на зимата (февруари-март) белосването да се повтори, тъй като тогава растенията могат да пострадат от слънчеви изгаряния. Освен това е важно дейността да се извърши, преди вредителите да се появят в градината.

От изданието не пропускат да предупредят, че белосването не е полезно за абсолютно всички дървета – младите до 5-7 годишна възраст, които имат гладка кора, могат да бъдат увредени, като това ще забави развитието им и ще затрудни дишането на кората.

Дейността се извършва на няколко етапа – почистване на ствола и основните клони от мъртвата кора, замазване на раните с градинска смола и полагане на разтвора върху ствола и основните клони на височина повече от метър, като последното действие трябва да се повтори след 3-4 дни.

Овощарите използват различни смеси за белосване, включително собствени варианти, които част от тях пазят в тайна, но най-популярно остава белосването с варов разтвор. По принцип той включва 3 елемента – вещества, придаващи белотата, вещества, осигуряващи прилепването на разтвора (сред които глина, мляко, поливинилацетат, домакински сапун) и вещества, осигуряващи обеззаразяващия ефект (меден или железен сулфат и др.). За да получим качествен разтвор, всички елементи трябва добре да се разбъркат, докато се стигне до еднородна смес, подобна на сметана. Ако разтворът е по-рядък, ще се стича по ствола и няма да донесе много полза, а ако е по-гъст, ще се отрони лесно от дръвчетата, да не говорим за излишните пари, които ще хвърлите за повече вар. Най-добре е слоят при белосването да е с дебелина 2-3 милиметра.

От изданието съветват във всяка кофа с подготвената смес да се добави и по една лъжичка фенол (карболова киселина), чиято миризма ще пропъди мишките и зайците, промъкнали се да гризат сочната кора през зимата. Освен това предупреждават, че цветът не трябва да стига до сив, тъй като няма да осигури защита срещу слънчевите лъчи.

Ето и 3 типови рецепти, предложени от редакторския екип на „Стопанство”.

1. Хидратна вар – 2,5 килограма, 10 литра вода, 500 грама меден сулфат и 200 грама дърводелско лепило.

2. Хидратна вар – 2-2,25 килограма, 10 литра вода, 250-300 грама меден сулфат, килограм „тлъста” глина и по желание – 1-2 лопати прясна говежда тор.

2. Тебешир – 2,5 килограма, 10 литра вода и 10 чаени лъжички домашно лепило от брашно (което може да се замени със сапун, глина или прясна говежда тор).

 

Не пропускайте есенното белосване на дръвчетата
33813
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Въпреки това очакванията за средните добиви са оптимистични
Есенниците в голяма част от ЕС са в посредствено състояние
Пролетното братене е на път да компенсира напълно недостатъчното есенно
Посевите в Украйна не са изложени на неблагоприятни въздействия
Състоянието на есенниците е доста по-лошо от миналогодишното
Обилни валежи пречат за пролетната сеитба на зърното във Франция
Средните денонощни температури са с 5-13 градуса над обичайните
Времето в Украйна помага за увеличаване на броя на класчетата у есенниците
Първи данни след зимата
Проф. Киряков: Добро състояние за есенниците в Добружда, притеснително е засушаването
Как да се избавим от плесените в контейнерите с разсад?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини