Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
10.11.2016 г.

Не пропускайте есенното белосване на дръвчетата

Полезни съвети

Овощарите често казват, че малко профилактика навреме предотвратява куп грижи за лекуване на дръвчетата, а една от най-важните предпазни дейности в градината е белосването, убедени са от електронното издание „Стопанство”.

Макар есенното белосване да не е особено популярно, ползата от него е трудно да бъде подценена. Чрез него биват унищожени прибралите се в цепнатините на кората вредители, канещи се да презимуват там, изгарят гъбичките, кората на ствола и основните клони се защитава от слънчеви изгаряния, слани, кафяво гниене и биват унищожени мъховете и лишеите. За разлика от него пролетното белосване има в много по-голяма степен декоративен ефект.

Най-добре е дръвчетата да се белосват в слънчеви дни с температури между 0 и 5 градуса по Целзий – тогава разтворът изсъхва по-бързо и няма да бъде отмит от есенните дъждове. Опитните овощари белосват дръвчетата, след като листата им опадат, но от изданието смятат, че изчакването на този момент не е задължително, а по-важно е работата да се свърши, докато времето е още топло.

Добре е обаче в края на зимата (февруари-март) белосването да се повтори, тъй като тогава растенията могат да пострадат от слънчеви изгаряния. Освен това е важно дейността да се извърши, преди вредителите да се появят в градината.

От изданието не пропускат да предупредят, че белосването не е полезно за абсолютно всички дървета – младите до 5-7 годишна възраст, които имат гладка кора, могат да бъдат увредени, като това ще забави развитието им и ще затрудни дишането на кората.

Дейността се извършва на няколко етапа – почистване на ствола и основните клони от мъртвата кора, замазване на раните с градинска смола и полагане на разтвора върху ствола и основните клони на височина повече от метър, като последното действие трябва да се повтори след 3-4 дни.

Овощарите използват различни смеси за белосване, включително собствени варианти, които част от тях пазят в тайна, но най-популярно остава белосването с варов разтвор. По принцип той включва 3 елемента – вещества, придаващи белотата, вещества, осигуряващи прилепването на разтвора (сред които глина, мляко, поливинилацетат, домакински сапун) и вещества, осигуряващи обеззаразяващия ефект (меден или железен сулфат и др.). За да получим качествен разтвор, всички елементи трябва добре да се разбъркат, докато се стигне до еднородна смес, подобна на сметана. Ако разтворът е по-рядък, ще се стича по ствола и няма да донесе много полза, а ако е по-гъст, ще се отрони лесно от дръвчетата, да не говорим за излишните пари, които ще хвърлите за повече вар. Най-добре е слоят при белосването да е с дебелина 2-3 милиметра.

От изданието съветват във всяка кофа с подготвената смес да се добави и по една лъжичка фенол (карболова киселина), чиято миризма ще пропъди мишките и зайците, промъкнали се да гризат сочната кора през зимата. Освен това предупреждават, че цветът не трябва да стига до сив, тъй като няма да осигури защита срещу слънчевите лъчи.

Ето и 3 типови рецепти, предложени от редакторския екип на „Стопанство”.

1. Хидратна вар – 2,5 килограма, 10 литра вода, 500 грама меден сулфат и 200 грама дърводелско лепило.

2. Хидратна вар – 2-2,25 килограма, 10 литра вода, 250-300 грама меден сулфат, килограм „тлъста” глина и по желание – 1-2 лопати прясна говежда тор.

2. Тебешир – 2,5 килограма, 10 литра вода и 10 чаени лъжички домашно лепило от брашно (което може да се замени със сапун, глина или прясна говежда тор).

 

Не пропускайте есенното белосване на дръвчетата
34553
 

Последни материали
Виж
Резките температурни промени пък стресират растенията
В Украйна се опасяват за състоянието на есенниците при по-дълги топли периоди
В рамките на ЕС обаче се очертава спад в доставките от едва 2 на сто
Износът на мека пшеница от Франция извън ЕС се срива до минимума за XXI век
Сарми от кисело зеле със зеленчуци
Според изчисления на социални експерти
Колко ще ни излезе празничната трапеза за Бъдни вечер и Коледа
Традиции, вярвания, гадания и забрани, свързани с празника
На Бъдни вечер огънят да стопли сърцата ни!
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Свързани материали
Виж
Резките температурни промени пък стресират растенията
В Украйна се опасяват за състоянието на есенниците при по-дълги топли периоди
Сухото време даде възможност на фермерите в Европа да довършат сеитбата
Есенниците в части от България и Румъния не са достатъчно закалени
Агрометеорологична прогноза за периода 13-19 декември 2024 година
Застудяване без критично ниски температури ще спре вегетацията на есенниците
Царевицата е ожъната на 94% от планираните площи
Сеитбата на пшеницата и ечемика във Франция е пред приключване
Ето какво казва науката
Трябва ли да заравяме сидератите през есента?
За добро презимуване
Посевите от пшеница и ечемик масово не са достигнали фенофаза братене
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини