Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Не пропускайте есенното белосване на дръвчетата

Полезни съвети
Синор.БГ / 10.11.2016 г.

Овощарите често казват, че малко профилактика навреме предотвратява куп грижи за лекуване на дръвчетата, а една от най-важните предпазни дейности в градината е белосването, убедени са от електронното издание „Стопанство”.

Макар есенното белосване да не е особено популярно, ползата от него е трудно да бъде подценена. Чрез него биват унищожени прибралите се в цепнатините на кората вредители, канещи се да презимуват там, изгарят гъбичките, кората на ствола и основните клони се защитава от слънчеви изгаряния, слани, кафяво гниене и биват унищожени мъховете и лишеите. За разлика от него пролетното белосване има в много по-голяма степен декоративен ефект.

Най-добре е дръвчетата да се белосват в слънчеви дни с температури между 0 и 5 градуса по Целзий – тогава разтворът изсъхва по-бързо и няма да бъде отмит от есенните дъждове. Опитните овощари белосват дръвчетата, след като листата им опадат, но от изданието смятат, че изчакването на този момент не е задължително, а по-важно е работата да се свърши, докато времето е още топло.

Добре е обаче в края на зимата (февруари-март) белосването да се повтори, тъй като тогава растенията могат да пострадат от слънчеви изгаряния. Освен това е важно дейността да се извърши, преди вредителите да се появят в градината.

От изданието не пропускат да предупредят, че белосването не е полезно за абсолютно всички дървета – младите до 5-7 годишна възраст, които имат гладка кора, могат да бъдат увредени, като това ще забави развитието им и ще затрудни дишането на кората.

Дейността се извършва на няколко етапа – почистване на ствола и основните клони от мъртвата кора, замазване на раните с градинска смола и полагане на разтвора върху ствола и основните клони на височина повече от метър, като последното действие трябва да се повтори след 3-4 дни.

Овощарите използват различни смеси за белосване, включително собствени варианти, които част от тях пазят в тайна, но най-популярно остава белосването с варов разтвор. По принцип той включва 3 елемента – вещества, придаващи белотата, вещества, осигуряващи прилепването на разтвора (сред които глина, мляко, поливинилацетат, домакински сапун) и вещества, осигуряващи обеззаразяващия ефект (меден или железен сулфат и др.). За да получим качествен разтвор, всички елементи трябва добре да се разбъркат, докато се стигне до еднородна смес, подобна на сметана. Ако разтворът е по-рядък, ще се стича по ствола и няма да донесе много полза, а ако е по-гъст, ще се отрони лесно от дръвчетата, да не говорим за излишните пари, които ще хвърлите за повече вар. Най-добре е слоят при белосването да е с дебелина 2-3 милиметра.

От изданието съветват във всяка кофа с подготвената смес да се добави и по една лъжичка фенол (карболова киселина), чиято миризма ще пропъди мишките и зайците, промъкнали се да гризат сочната кора през зимата. Освен това предупреждават, че цветът не трябва да стига до сив, тъй като няма да осигури защита срещу слънчевите лъчи.

Ето и 3 типови рецепти, предложени от редакторския екип на „Стопанство”.

1. Хидратна вар – 2,5 килограма, 10 литра вода, 500 грама меден сулфат и 200 грама дърводелско лепило.

2. Хидратна вар – 2-2,25 килограма, 10 литра вода, 250-300 грама меден сулфат, килограм „тлъста” глина и по желание – 1-2 лопати прясна говежда тор.

2. Тебешир – 2,5 килограма, 10 литра вода и 10 чаени лъжички домашно лепило от брашно (което може да се замени със сапун, глина или прясна говежда тор).

 

Не пропускайте есенното белосване на дръвчетата
35259
 

Последни материали
Виж
Към 2380 фермери са преведени 58,4 млн. лв.
Преведени са субсидиите за био растениевъди – утвърдени и в преход
В област Ловеч ще има 47 генератора
Нов команден пункт за градушки с 28 ракетни площадки се открива в Славяново
Приоритети за чувствителни сектори и аграрни обединения
Готови са насоките за интервенциите за преработка за над 305 млн. евро. Прием - януари
Пилешко, яйца, зехтин, бобови ще се търсят повече
Доклад на ЕК за пазарите до 2035 г.: Производството на свинско месо и вино ще намалее
Нови правила ще улесняват фермерите
ЕП с ключови промени за фермерите: Дори неорана, земята няма да променя предназначението си след 2026 година
Пресконференция
Полша няма да коленичи пред Меркосур, иска компенсация за всеки тон продукция
Свързани материали
Виж
Агрометеорологична прогноза за периода 12-18 декември 2025 година
Студът ще сдържа вегетацията на есенниците и ненавременното развитие на овошките
Данни за фитосанитарното състояние на есенниците в страната
Топлото време без опасни явления подпомогна късните посеви
Вегетацията на есенниците в Украйна приключи чак в края на ноември
Действа срещу вредители, обогатява почвата с желязо
Използване на железния сулфат в градината през есента
Агрометеорологична прогноза за периода 28 ноевнри – 4 декември 2025 година
Ниски температури ще спрат вегетацията на есенниците във високите полета
С малки изключения заради суша или прекомерни валежи, включително и у нас
Сеитбата на есенниците в ЕС се провежда при благоприятно време
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини