Голяма част от реколтата вече е прибрана, само тук-там са останали овошки с дюли и зимни сортове ябълки и круши. Идва времето да се погрижим за презимуването на дърветата. Най-напред трябва да помислим за белосването, защото трябва да го направим през ясен и сух ден. Хубаво е това да стане през октомври, тъй като разтворът трябва да изсъхне добре преди напоителните есенни дъждове и студовете.
Има обаче градинари, които предпочитат да белосат дърветата напролет, а не през есента. Това е сериозна грешка, защото заради заболявания на кората загиват между 10 и 15% от овошките, а есенното белосване защитава кората от слънчевите изгаряния. Белосаните дръвчета просто отразяват слънчевите лъчи и кората остава здрава, защитена от температурните колебания. Белосаната кора много по-рядко бива увредена от гризачи, зайците я заобикалят и освен това е добра профилактика срещу черното гниене.
Няма голямо значение какъв разтвор ще изберем, тъй като почти всички съдържат едни и същи състваки – тебешир, меден или железен сулфат (син или зелен камък), вар и слепващо вещество. Те се смесват на място, но се оставят да киснат 4-5 часа, преди да бъде използван разтворът. Ако е приготвен добре, ще издържи на дървото 5-6 месеца.
Белосването се провежда при температура над 5 градуса по Целзий и това е особено важно при повтарянето му през февруари.
В никакъв случай овошките не трябва да се белосват с бои на синтетична основа, тъй като изгарят кората и предизвикват опадането ѝ, от което дърветата загиват. Те са предназначени само за вече мъртва дървесина.
А ако не сте убедени в ползата от есенното белосване, проверете го чрез следния опит: направете си труда да белосате през есента само половината дръвчета, останалите оставете като контролни за експеримента. Опитните градинари са категорични, че догодина ще белосвате всичко наред още наесен.