Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
10.10.2017 г.

Тънкости при белосването на овошките

sinor

Голяма част от реколтата вече е прибрана, само тук-там са останали овошки с дюли и зимни сортове ябълки и круши. Идва времето да се погрижим за презимуването на дърветата. Най-напред трябва да помислим за белосването, защото трябва да го направим през ясен и сух ден. Хубаво е това да стане през октомври, тъй като разтворът трябва да изсъхне добре преди напоителните есенни дъждове и студовете.

Има обаче градинари, които предпочитат да белосат дърветата напролет, а не през есента. Това е сериозна грешка, защото заради заболявания на кората загиват между 10 и 15% от овошките, а есенното белосване защитава кората от слънчевите изгаряния. Белосаните дръвчета просто отразяват слънчевите лъчи и кората остава здрава, защитена от температурните колебания. Белосаната кора много по-рядко бива увредена от гризачи, зайците я заобикалят и освен това е добра профилактика срещу черното гниене.

Няма голямо значение какъв разтвор ще изберем, тъй като почти всички съдържат едни и същи състваки – тебешир, меден или железен сулфат (син или зелен камък), вар и слепващо вещество. Те се смесват на място, но се оставят да киснат 4-5 часа, преди да бъде използван разтворът. Ако е приготвен добре, ще издържи на дървото 5-6 месеца.

Белосването се провежда при температура над 5 градуса по Целзий и това е особено важно при повтарянето му през февруари.

В никакъв случай овошките не трябва да се белосват с бои на синтетична основа, тъй като изгарят кората и предизвикват опадането ѝ, от което дърветата загиват. Те са предназначени само за вече мъртва дървесина.

А ако не сте убедени в ползата от есенното белосване, проверете го чрез следния опит: направете си труда да белосате през есента само половината дръвчета, останалите оставете като контролни за експеримента. Опитните градинари са категорични, че догодина ще белосвате всичко наред още наесен.

Тънкости при белосването на овошките
15544
 

Последни материали
Виж
Резките температурни промени пък стресират растенията
В Украйна се опасяват за състоянието на есенниците при по-дълги топли периоди
В рамките на ЕС обаче се очертава спад в доставките от едва 2 на сто
Износът на мека пшеница от Франция извън ЕС се срива до минимума за XXI век
Сарми от кисело зеле със зеленчуци
Според изчисления на социални експерти
Колко ще ни излезе празничната трапеза за Бъдни вечер и Коледа
Традиции, вярвания, гадания и забрани, свързани с празника
На Бъдни вечер огънят да стопли сърцата ни!
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Свързани материали
Виж
Меден сулфат за градината - полза и вреда
Практика
Ползите от минусовите температури и замръзването през зимата
Фермери падават сигнал
„Черната златка“ се превръща в бич за овошките - както чумата за овцете
Андрю Роф продуктов мениджър на New Zealand Frost Fans в специално интервю за синор бг
Машините за вятър превземат овощните градини и лозята по света
Подрязване и оформяне на овощните култури
Засаждането на разсада на оптимална дълбочина е основно условие за оцеляване
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини