Начало » Важно за фермера » Пчеларство
08.02.2018 г.

Тенденция на ръст в броя на пчелните семейства в България

Позиция
Тенденция на ръст в броя на пчелните семейства в България

sinor

През последните години в България и по света се отчита тенденция на увеличаване на броя на пчелните семейства и стопанства. В Аграрния доклад на Министерство на земеделието и храните (МЗХ) от 2016 г. се наблюдава годишна тенденция на увеличаване на пчелните стопанства с 11,3%, а на пчелните семейства с 27%. С 6 на сто е и повишен средният добив на мед от едно семейство, на фона на получените дерогации за ограничена и контролирана употреба на неоникотоноиди в периода на отчетения ръст. Тези данни ясно показват липсата на взаимовръзка и негативно влияние на продуктите за третиране на семена, съдържащи неоникотиноиди и здравето на пчелите, посочват в анализ експерти от Байер.

През 2013 г. Европейската комисия (ЕК) въведе ограничения за използването на три неоникотиноида – имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам, като решението се основава на резултатите от оценката на риска за пчелите, предприета от Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ). Методологията, използвана за оценката на риска, по това време е заложена само в проекта на ръководен документ, който и до ден днешен не е одобрен от държавите членки.

Въпреки че ограниченията за трите неоникотиноиди бяха наложени в опит за опазване на здравето на пчелите, до момента не се отчита особена промяна. Ограниченията на ЕС не доведоха до каквито и да е измерими подобрения в здравето на пчелите в Европа. Ако като показател за здравето на медоносните пчели се използват загубите в колониите по време на зимуването, данни от няколко източника относно загубите през зимата не показват никаква положителна промяна в здравните тенденции.

На практика броят на медоносните кошери в Европа се увеличава от години. Данните на самата Европейска комисия показват стабилен ръст на броя на пчелните кошери в Европейския съюз от 11,6 милиона през 2004-2006 г. до 15,7 милиона през 2014-2016 г. Същата възходяща тенденция е видна и от данните на Организацията по прехрана и земеделие на ООН за Европа. 

Поставените ограничения за третиране на семенаjd при култури, които се приемат за привлекателни за паша на пчели и други опрашителиq доведе до прогресивното увеличаване на популациите от сив царевичен хоботник (Tanymecus dilaticollis) и телени червеи (Agriotes spp.) в България.

Технологията за третиране на семената с продукти от групата на неоникотиноидите при слънчоглед и царевица се е доказала в практиката като сигурен метод за опазване на културите в критичните фази от тяхното развитие. Достигането на потенциалния добив от слънчоглед, която е основна култура за България и се нарежда на второ място след пшеницата със своите 851 245 ха (според Аграрен доклад 2016 на Министерство на земеделието и храните - МЗХ) от общата обработваема площ, е от огромно значение за българското земеделие.

Нападението от сив царевичен хоботник (Tanymecus dilaticollis) в ранни фази от развитието на културата слънчоглед е основен причинител за загубата на добив, достигащ до 25 % от потенциалния, като все по-често се налага презасяване на полета, което в годините след забраната е достигнало до 25 % от общо обработваемите площи вследствие на засиленото нападение. Алтернатива на метода за третиране на семена на практика няма. Възможно е ограничаване на щетите чрез прилагане на няколко вегетационни (площи) третирания с продукти от групата на пиретроидите, но ефектът е слаб и неприятелят е изградил резистентност към тях вследствие на многократната им употреба. Културата слънчоглед е изключително чувствителна на повреди от сив царевичен хоботник и не се възстановява след нагризвания от неприятеля, като е възможно компрометиране на цялата реколта.

Байер е сериозно ангажирана с опазването на здравето на пчелите и остава уверена, че третирането на семена с неоникотиноиди е ефективно средство фермерите да си осигурят устойчиви, безопасни и висококачествени култури, когато се прилага отговорно и правилно в съответствие с инструкциите на етикета.

Една скорошна цялостна оценка на тежестта на доказателствата (на Соломон и Стивънсън)  за въздействието от третирането на семена с имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам потвърждава, че при правилна употреба, използването им не води до увреждане на колониите на медоносните пчели. В допълнение в последната си статия Блакиер и ван дер Стийн  твърдят, че все още е под въпрос дали спадът в колониите на диви опрашители и медоносни пчели се е влошил през ерата на неоникотиноидите и дали наблюдаваният спад в колониите на медоносни пчели през предходни години е свързан с употребата на неоникотиноиди, а не с други фактори като вредители, паразити и пчеларски практики.

Байер би искала да подчертае необходимостта от незабавно преразглеждане и одобрение на проекта на ръководен документ, за да се гарантира хармонизиран подход към оценките на риска за пчелите във всички държави членки, както и яснота и предсказуемост за отрасъла на защита на посевите – предпоставка за научноизследователска и развойна дейност за нови активни вещества (инсектициди), както за конвенционалното, така и за органичното земеделие. Това продължава да е от съществено значение, тъй като за някои приложения не съществуват алтернативи на неоникотиноидите.

Байер е международна компания с опит в областите на науките за живота – здравеопазване и земеделие. Продуктите и услугите на Байер имат за цел да носят полза на хората и да подобрят качеството им на живот. В същото време Групата цели да създаде стойност чрез иновации, растеж и висок потенциал за печалби. Байер съблюдава принципите на устойчиво развитие, както и социалните и етичните си отговорности. През финансовата 2016 г. в Групата работят около 99,600 служители, а компанията реализира продажби в размер на 34.9 млрд. евро. Капиталовите разходи възлизат на 2.2 млрд. евро, а разходите за изследователска дейност и развитие – на 4.4 млрд. евро. 

Тенденция на ръст в броя на пчелните семейства в България
12333
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Агростатистика
Малко над 21 хиляди пчелни семейства са унищожени през 2023 г.
Мошеници източвали средствата чрез договорки с ветеринари
В Сърбия откриха 400 000 несъществуващи субсидирани кошера
С лектори от Турция и Сърбия
Организираха пчеларски семинар в Търговище
Употреба на спирулина като добавка за медоносни пчели и ползите от зелени водорасли
История, позната на много фермери
Пчелари печелят дело срещу фонд „Земеделие” - като Давид срещу Голиат
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини