Човекът е използвал праз лук за храна от дълбока древност – исторически данни сочат, че е даван още на строителите на египетските пирамиди. В момента сред видовете лук той е на трето място по популярност след кромида и чесъна. А причината да се главоболим с отглеждането на праза от разсад вместо да садим семената направо е защото дава доста по-ранна и до 2 пъти по-богата реколта.
Отглеждането му започва със семена, които не трябва да са съхранявани повече от 3 години. Обеззаразяват по същия начин, както и семената на кромида: потапят се първо в топла вода (45-50 градуса по Целзий), а след това в студена.
Семената се засаждат обикновено през февруари, 50-60 дни преди пресаждането на разсада на открито. За ускоряване появата на кълновете първоначално се полагат върху гюдерия, накисната във вода, и се оставят за 2-3 дни на топло място, след което се подсушават и се засаждат.
След засаждането семената се оставят на температура от 22 до 25 градуса, а когато пробият, температурата се понижава до 15-17 градуса и така се държат седмица, за да могат растенията да развият добра коренова система. След това температурата може да бъде повишена отново, но без да прекаляваме.
Желателно е да не засаждаме семената нагъсто, за да не се налага да пикираме праза, тъй като процедурата не му се отразява добре. Ако стигнем до прореждане, между отделните растения се оставят по 3-4 сантиметра разстояние.
Разсадът трябва да се подхранва редовно – на всеки 2 седмици след пробиването на почвената смес. Използват се или азотни, или комплексни (комбинирани) торове.
При разсада от праз се практикува подрязване на листата на височина 8-10 сантиметра. По този начин се стимулира растежът на корените, а и стъблата стават по-дебели.
Разсадът расте доста бавно, но след 6-8 седмици, диаметър на стъблото от половин сантиметър и появата на 3-4 същински листа с дължина 15-18 сантиметра е готов за пресаждане. Преди това обаче трябва да бъде закален, т. е. периодично да бъде изнасян навън отначало в мрачно вреве, а след това и в слънчеви дни, като времето на престой се увеличава постепенно.
При пресаждането в подготвените лехи на дълбочина 10-15 сантиметра корените на разсада се скъсяват с една трета от достигнатата дължина.