Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
02.02.2018 г.

Как да отгледаме праз чрез разсад

Полезни съвети
Как да отгледаме праз чрез разсад

Човекът е използвал праз лук за храна от дълбока древност – исторически данни сочат, че е даван още на строителите на египетските пирамиди. В момента сред видовете лук той е на трето място по популярност след кромида и чесъна. А причината да се главоболим с отглеждането на праза от разсад вместо да садим семената направо е защото дава доста по-ранна и до 2 пъти по-богата реколта.

Отглеждането му започва със семена, които не трябва да са съхранявани повече от 3 години. Обеззаразяват по същия начин, както и семената на кромида: потапят се първо в топла вода (45-50 градуса по Целзий), а след това в студена.

Семената се засаждат обикновено през февруари, 50-60 дни преди пресаждането на разсада на открито. За ускоряване появата на кълновете първоначално се полагат върху гюдерия, накисната във вода, и се оставят за 2-3 дни на топло място, след което се подсушават и се засаждат.

След засаждането семената се оставят на температура от 22 до 25 градуса, а когато пробият, температурата се понижава до 15-17 градуса и така се държат седмица, за да могат растенията да развият добра коренова система. След това температурата може да бъде повишена отново, но без да прекаляваме.

Желателно е да не засаждаме семената нагъсто, за да не се налага да пикираме праза, тъй като процедурата не му се отразява добре. Ако стигнем до прореждане, между отделните растения се оставят по 3-4 сантиметра разстояние.

Разсадът трябва да се подхранва редовно – на всеки 2 седмици след пробиването на почвената смес. Използват се или азотни, или комплексни (комбинирани) торове.

При разсада от праз се практикува подрязване на листата на височина 8-10 сантиметра. По този начин се стимулира растежът на корените, а и стъблата стават по-дебели.

Разсадът расте доста бавно, но след 6-8 седмици, диаметър на стъблото от половин сантиметър и появата на 3-4 същински листа с дължина 15-18 сантиметра е готов за пресаждане. Преди това обаче трябва да бъде закален, т. е. периодично да бъде изнасян навън отначало в мрачно вреве, а след това и в слънчеви дни, като времето на престой се увеличава постепенно.

При пресаждането в подготвените лехи на дълбочина 10-15 сантиметра корените на разсада се скъсяват с една трета от достигнатата дължина.

Как да отгледаме праз чрез разсад
122795
 

Последни материали
Виж
Както на месечна, така и на годишна база
Преработката на маслодайни култури в ЕС се стабилизира през ноември
Румъния запазва водещата си позиция в класацията на износителите
Износът на зърно от ЕС намалява с 30 на сто спрямо миналия сезон
Документирано със спътникови снимки в разследване на Bellingcat
Руските окупатори карат украинското зърно на хутите в Йемен
За зърнените култури като цяло увеличението е с 6 на сто, при рапицата – 2,3 на сто
Германия разшири с 12 на сто площите с есенна пшеница
Създават експертен съвет за обсъждане на особеностите
Осигуряват изследвания вместо обезщетения за болните овце от Меди-Висна
Чери домати от Италия са причинили епидемията от салмонела в ЕС
Свързани материали
Виж
Празът прогонва токсините, как и с какво да го готвим
Предотвратяване на гниенето на лука по време на съхранение
Мариновани лукчета
Съвети за градинаря
Предзимен посев и засаждане – да или не?
Гъбни болести застрашават лука и чесъна след прибиране на реколтата
Изложение в Луковит
Тахов: Фермерите имат сигурност със защитеното наименование за произход на сиренето
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини