Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
02.02.2018 г.

Как да отгледаме праз чрез разсад

Полезни съвети
Как да отгледаме праз чрез разсад

Човекът е използвал праз лук за храна от дълбока древност – исторически данни сочат, че е даван още на строителите на египетските пирамиди. В момента сред видовете лук той е на трето място по популярност след кромида и чесъна. А причината да се главоболим с отглеждането на праза от разсад вместо да садим семената направо е защото дава доста по-ранна и до 2 пъти по-богата реколта.

Отглеждането му започва със семена, които не трябва да са съхранявани повече от 3 години. Обеззаразяват по същия начин, както и семената на кромида: потапят се първо в топла вода (45-50 градуса по Целзий), а след това в студена.

Семената се засаждат обикновено през февруари, 50-60 дни преди пресаждането на разсада на открито. За ускоряване появата на кълновете първоначално се полагат върху гюдерия, накисната във вода, и се оставят за 2-3 дни на топло място, след което се подсушават и се засаждат.

След засаждането семената се оставят на температура от 22 до 25 градуса, а когато пробият, температурата се понижава до 15-17 градуса и така се държат седмица, за да могат растенията да развият добра коренова система. След това температурата може да бъде повишена отново, но без да прекаляваме.

Желателно е да не засаждаме семената нагъсто, за да не се налага да пикираме праза, тъй като процедурата не му се отразява добре. Ако стигнем до прореждане, между отделните растения се оставят по 3-4 сантиметра разстояние.

Разсадът трябва да се подхранва редовно – на всеки 2 седмици след пробиването на почвената смес. Използват се или азотни, или комплексни (комбинирани) торове.

При разсада от праз се практикува подрязване на листата на височина 8-10 сантиметра. По този начин се стимулира растежът на корените, а и стъблата стават по-дебели.

Разсадът расте доста бавно, но след 6-8 седмици, диаметър на стъблото от половин сантиметър и появата на 3-4 същински листа с дължина 15-18 сантиметра е готов за пресаждане. Преди това обаче трябва да бъде закален, т. е. периодично да бъде изнасян навън отначало в мрачно вреве, а след това и в слънчеви дни, като времето на престой се увеличава постепенно.

При пресаждането в подготвените лехи на дълбочина 10-15 сантиметра корените на разсада се скъсяват с една трета от достигнатата дължина.

Как да отгледаме праз чрез разсад
123499
 

Последни материали
Виж
Бюджетът от над 70 млн. лв. за 2024 г. ще бъде разпределен между над 8000 тютюнопроизводители
Съветът по тютюна гласува ставките по преходната национална помощ
Зърнената мафия в Украйна изнудва при издаване на фитосанитарни сертификати*
Министерство на иновациите и растежа
Начало на информационната кампания за иновации в малките и средни предприятия
Турският президент Реджеп Ердоган се обяви за възобновяване на „зърнената сделка“
Министърът на енергетика Жечо Станков
Приоритет на държавата са инвестициите в солари за домакинствата
Българска роза отчете ръст на продажбите на гюлово масло
Свързани материали
Виж
Пълнен лук по добруджански
Празът прогонва токсините, как и с какво да го готвим
Предотвратяване на гниенето на лука по време на съхранение
Мариновани лукчета
Съвети за градинаря
Предзимен посев и засаждане – да или не?
Гъбни болести застрашават лука и чесъна след прибиране на реколтата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини