Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
02.02.2018 г.

Как да отгледаме праз чрез разсад

Полезни съвети
Как да отгледаме праз чрез разсад

Човекът е използвал праз лук за храна от дълбока древност – исторически данни сочат, че е даван още на строителите на египетските пирамиди. В момента сред видовете лук той е на трето място по популярност след кромида и чесъна. А причината да се главоболим с отглеждането на праза от разсад вместо да садим семената направо е защото дава доста по-ранна и до 2 пъти по-богата реколта.

Отглеждането му започва със семена, които не трябва да са съхранявани повече от 3 години. Обеззаразяват по същия начин, както и семената на кромида: потапят се първо в топла вода (45-50 градуса по Целзий), а след това в студена.

Семената се засаждат обикновено през февруари, 50-60 дни преди пресаждането на разсада на открито. За ускоряване появата на кълновете първоначално се полагат върху гюдерия, накисната във вода, и се оставят за 2-3 дни на топло място, след което се подсушават и се засаждат.

След засаждането семената се оставят на температура от 22 до 25 градуса, а когато пробият, температурата се понижава до 15-17 градуса и така се държат седмица, за да могат растенията да развият добра коренова система. След това температурата може да бъде повишена отново, но без да прекаляваме.

Желателно е да не засаждаме семената нагъсто, за да не се налага да пикираме праза, тъй като процедурата не му се отразява добре. Ако стигнем до прореждане, между отделните растения се оставят по 3-4 сантиметра разстояние.

Разсадът трябва да се подхранва редовно – на всеки 2 седмици след пробиването на почвената смес. Използват се или азотни, или комплексни (комбинирани) торове.

При разсада от праз се практикува подрязване на листата на височина 8-10 сантиметра. По този начин се стимулира растежът на корените, а и стъблата стават по-дебели.

Разсадът расте доста бавно, но след 6-8 седмици, диаметър на стъблото от половин сантиметър и появата на 3-4 същински листа с дължина 15-18 сантиметра е готов за пресаждане. Преди това обаче трябва да бъде закален, т. е. периодично да бъде изнасян навън отначало в мрачно вреве, а след това и в слънчеви дни, като времето на престой се увеличава постепенно.

При пресаждането в подготвените лехи на дълбочина 10-15 сантиметра корените на разсада се скъсяват с една трета от достигнатата дължина.

Как да отгледаме праз чрез разсад
20027

Последни материали
Виж
Важно за градинаря
Как смесеното отглеждане на културите в „умни градини“ повишава добивите
Партньорът до Вас с промо оферти, финансови програми, нови технологии, томбола и още...
Какво подготвя Оптиком за БАТА АГРО 2019
Фонд Земеделие
Преведени са над 450 млн. лева зелени плащания от Кампания 2018
Предстоящо
Осмият национален събор на овцевъдите с фокус върху „Изберете българското“
Инспекции
Забрани за продажба на агнешко от Северна Македония на вътрешния пазар
Подкрепете Българското
Порожанов: Износът на земеделски стоки и храни варира между 4,5 и 5 млрд. евро
Свързани материали
Виж
Защо лукът стрелкува
Селска лучена чорба
За китна градина
Зюмбюли, нарциси и мускари – как да запазим луковиците след форсиране
Отвара от люспи на лук лекуват жълтеещи и увяхващи краставици
Преди Месоманията
Колбаси за 540 милиона лева са продадени през 2017 г.
През октомври се засаждат лалетата
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам