Начало » Новини » Страната
19.01.2018 г.

В Стара Загора се проведе първият по рода си форум за реализация на пресни плодове и зеленчуци

InteliFresh
В Стара Загора се проведе първият по рода си форум за реализация на пресни плодове и зеленчуци

InteliFresh - първият професионален международен форум, посветен на производството и реализацията на български плодове и зеленчуци, организиран от ИнтелиАгро, откри селскостопанския  календар за 2018 година на 16 януари в Стара Загора. Огромният интерес от страна на производителите в бранша е показателен за стремежа им да обръщат все по-голямо внимание на пазара и пътя до потребителя. Приятно впечатление направи, че поне за няколко часа разговорът как да бъдем по-находчиви, по-ефективни, по-иновативни и в крайна сметка - по-конкурентни, напълно измести държавата и субсидиите от дневния ред на стопаните. Активното участие на търговските вериги пък доказа, че те в не по-малка степен се нуждаят от добри български доставчици. Интерес към развиващия се потенциал в сектора пък бе заявен и от чуждестранни търговци. Именно сближаване на позициите между производство и дистрибуция и създаване на трайни контакти по цялата верига на доставките бе основната цел на InteliFresh.

Участниците

Близо 200 гости – представители на земеделския сектор, на почти всички търговски вериги, представени в страната, на няколко големи международни търговци, както и на доставчици, чиито продукти и услуги подпомагат успешния бизнес, взеха участие в мащабното събитие. То беше подкрепено и от активните браншови организации от сектор Плодове и зеленчуци у нас – Съюзът на дунавските овощари, Българска асоциация Биопродукти и Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция. Бяха представени дванадесет презентации в три тематични панела, участниците имаха възможност за неформални срещи и B2B разговори с партньорите на InteliFresh.

Изключително голям интерес предизвика представянето на чуждестранните търговци в програмата. АмелаОмерович – мениджър по качеството в OlympicFruit, представи компанията и изискванията ѝ към контрагентите. Тя е сред най-големите търговци с прясна продукция в Холандия и по време на форума заяви интерес към изкупуването на български череши и други плодове. Друг международен дистрибутор, представен по време на InteliFresh беше румънската MoreBioCommerce. Нейният представител ИлиасПапагеоргиадис разкри любопитни детайли относно румънския пазар и неговите изисквания, които ще бъдат от полза за фермерите с желание да реализират продукцията си в северната ни съседка. Компанията е сред най-големите дистрибутори на био продукция (включително за големите вериги) в Румъния и във връзка с бързо растящите си продажби и включването на конвенционална продукция в портфолиото търси доставчици от България.

По време на форума Георги Гърневски – ръководител проект „Плодове и зеленчуци“ в Metro Cash&Carry представи политиката на компанията и изискванията към доставчиците и тяхната продукция. Lidl, Billa, T-Market Фантастико, както и по-малки търговци от страната, използваха форума, за да съберат полезни контакти с надеждни производители.

Вниманието на участниците бе приковано от атрактивната презентация на Иван Иванов от Агротайм, който разказа за „Успеха в земеделието“ по един изключително достъпен и различен начин. За трудностите и сладките моменти, за протегнатите ръце и подводните камъни, за мечтите и реалностите в този труден бизнес стана дума в представянето на младия земеделец, отглеждащ над 800 дка череши в района на Исперих и изнасящ за Великобритания и други страни.

Бранко Баятович от Bluemond Farms пък сподели своя опит в сдружаването на производители на боровинки от Сърбия, които заедно вече намират все по-добра реализация в Обединеното кралство.

Милен Влаев от ДСК Агро – генералният спонсор на InteliFresh, представи финансовите продукти, които банката предлага на всички етапи в бизнеса с плодове и зеленчуци – от закупуване на земя и създаване на насаждения, през финансиране на инвестиции в модерни технологии и оборудване до инструменти, улесняващи продажбите.

Георги Поповянски от НетинсИншурансБрокерс разказа за възможностите за застраховане, както при производството в този чувствителен от метеорологичните условия сектор, така и при осъществяване на доставките и управлението на търговския риск.

Гостите на InteliFresh имаха възможност да се запознаят и с предложенията на партньори на събитието по веригата на доставките: Вики В.Б. (хладилен транспорт); Инч-Фриго (хладилно оборудване); ЕкодарполБолканс (органични торове); Панамин (био минерален микс); Оптиком (техника и оборудване); Кубота (техника и оборудване); НовитаПрим (техника, сервиз, поливни системи); BASF (растителна защита) и Агроцентър Пловдив (семена, торове, препарати).

Всички презентации от InteliFresh 2018 можете да намерите тук.ИнтелиАгро остава на разположение да съдейства за контакт с всички презентатори и представители на партньорите на събитието.

ИнтелиАгро благодари на всички участници и партньори за големия интерес, подкрепата, положителните отзиви и препоръките! Целта ни е в бъдеще InteliFresh да се превърне в още по-добър помощник по пътя към успеха при плодовете и зеленчуците.

В Стара Загора се проведе първият по рода си форум за реализация на пресни плодове и зеленчуци
8255
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
През първото тримесечие на годишна база
Приходите от износа на плодове и ядки от Украйна скочиха с близо 50 на сто
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
По казуса с контрола върху вноса на плодове и зеленчуци
ВАС отмени връщането на частната лаборатория на Капитан Андреево
Включват боровинките и малините
Важни промени в прилагането на схемите за плодове и зеленчуци за училищата
С изключение на ябълките и мандарините миналогодишната реколта е пълен провал
Производството на плодове в Хърватия се срива от година на година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини