Ситуацията на пазара на плодове и зеленчуци към юли 2025 г., представена днес от МЗХ, показва, че българите обичат най-много доматите, тъй като ги произвеждаме и внасяме в най-големи количества.
Производство и внос на зеленчуци
Родното производство на доматите е най-високо сред всички зеленчуци - 128 144 тона през 2024 г. Вносът на домати пък е 97 899 тона, като това количество е изпреварено само от цитрусовите плодове. През периода януари – март 2025 г. вносът на домати е 25 706 тона.
Номер 2 по производство на зеленчуци през миналата година са дините - 122 930 тона при годишен ръст от 53%. След тях се нареждат картофите, пиперът и краставиците.
Общо сме произвели 645 678 тона зеленчуци през 2024 г., което е с 8,7% повече спрямо 2023 г.
Вносът от зеленчуци се води от доматите, както написахме по-горе, следвани от картофи, краставици и сладки пиперки.
През 2024 г. общо сме внесли 280 635 тона зеленчуци и те са с 5,4% по-малко в сравнение с 2023 г. И отново виждаме, че за първите три месеца на тази година вносът на зеленчуци е твърде висок - 87 521 тона.
Водещ доставчик на пресни зеленчуци в България през годината остава Турция с дял от 43,1% от целия внос, следвана от Гърция (16%), Германия (8,7%), Албания (6%), Полша (4,9%), Франция (4,6%), Северна Македония (4,4%) и други.
Внесените от Турция, Гърция и Германия домати през миналата година са общо почти 80 хил. тона.
Производство и внос на плодове
При плодовете на първо място като количество е производството на сливи/джанки през миналата година - 60 796 тона. След тях са черешите, ябълките и кайсиите/зарзали. Въпреки че прасковите и нектарините са с ръст на продукцията от 62,4% спрямо 2023 г., производството им остава на 5-то място с 17 540 тона.
Общо плодовете, които сме произвели миналата година, са 204 913 тона и са с 14,1% повече от предходната година. Вносът на пресни плодове пък е 398 070 тона и е с 0,1% повече спрямо 2023 г. От данните излиза, че вносът на плодове е почти два пъти по-голям от българското производство и за това не са виновни само бананите и цитрусите.
Вносът на пресни плодове идва у нас предимно от Гърция и Турция, които общо формират близо 60% от осъществения през 2024 г. внос. Сравнително големи са и обемите от Северна Македония, Еквадор и Полша.
В рамките на плодовете, които са традиционни за страната, най-големи са доставките от Гърция и Турция на дини. Внесените количества обаче спадат респективно с 16,6% и 21,5%, поради добрата реколта от дини в България през 2024 г. Със 17% по-малък на годишна база е вносът на праскови и нектарини от Гърция. Близо 94% от целия импорт на пресни плодове от Северна Македония през 2024 г. се формира от ябълките, като количеството е с 33,8% повече в сравнение с предходната година. Вносът от Еквадор включва единствено банани, а този от Полша - основно ябълки.
Вносът на ябълки само от С. Македония е съизмерим с българското производство. У нас сме произвели 36 830 тона, а съседната държава ни е доставила 31 663 тона.
От Гърция, Турция и Северна Македония внасяме общо 268 591 тона плодове, от които над половината идват от Гърция.