Начало » Новини » Страната
01.01.2018 г.

Да е честита и спорна Новата 2018 година!

Да е честита и спорна Новата 2018 година!

sinor

Ако през новата 2018 г. политиците изцяло ще бъдат погълнати от Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, то за всички останали нека годината бъде здрава, мирна, работна и плодородна! Нека семействата ни бъдат сплотени, а домовете ни изпълнени с обич и топлина!

И нека на този хубав първи януарски ден почетем Васильовден, или Сурваки, който е един от най-тачените народни празници!

Традицията е още от вечерта на 31 декември семейството да се събере на „Втора кадена вечер“ (първата е на Бъдни вечер), като прекадяването се извършва отново от стопанина на дома или от най-старата жена в семейството.

За пореден път българите се събират около празничната трапеза, но ястията са по-различни от тези на Бъдни вечер. Задължително на трапезата трябва да присъстват баница и/или погача и свинско месо. Баницата, наричана още млин (Източна България), плакия, плакя (Еленско), зелник (Кюстендилско), булгурник (Хасковско) и др., е основното ястие на трапезата.

В различните краища на България се приготвя по различен начин, но навсякъде в нея се поставят дрянови клончета с пъпки, като всяко от тях се нарича напр. за здраве, късмет, плодородие и т. н. и според това на кого кое се е паднало, се гадае за състоянието му през идущата година.

Широко разпространена е практиката в огнището да се хвърлят дрянови пъпки, наречени на член от семейството, като се следи коя ще подскочи и ще се разпукне – смята се, че този човек ще бъде здрав през годината.

На този ден са широко разпространени и брачните гадания, извършвани най-често от момите.

Среща се обичаят момите и ергените да запазват първия залък от баницата или погачата, за да го сложат под възглавницата си, вярвайки че ще сънуват този, с който ще слючат брак. Някъде момите стават рано сутринта, премитат къщата и отиват на бунището да изхвърлят сметта, ослушвайки се кое ще е първото мъжко име, което чуят; вярват, че ще се омъжат за човек със същото име.

На някои места младите момичета (в Софийско и ергените) вечерта срещу празника правят „мостове“ – прехвърлят пръчки през някой ручей или вада, вярвайки, че през нощта ще сънуват бъдещия си брачен партньор, с когото минават заедно по „моста“.

Основният обичай на Васильовден е сурвакането, като малки момчета на възраст от 4 до 12 години или ергени обхождат обредно определена територия (махала, квартал, най-често цялото селище). Те влизат по къщите и наричат за здраве и берекет, като сурвакат всички в семейството (както и добитъка), потупвайки ги по гърба с дрянови клонки.

Синор.БГ ви пожелава една спорна и много успешна 2018 година! 

Да е честита и спорна Новата 2018 година!
7127
 

Последни материали
Виж
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Четири държави от ЕС държат близо 70% от рибовъдните стопанства
Проблемите с есенната сеитба се очаква да имат същия ефект в ЕС като цяло
Активният износ на царевица за Китай и Южна Корея ще увеличи засетите площи у нас
Кюстендилските ще излязат на пазара в края на май
Череши от чужбина и парници вървят по 40 лева килото
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Цялата партида е изтеглена от пазара и насочена за унищожаване
Спряха дейността на производителя на козунак с батерия, продаден в столичен магазин
Свързани материали
Виж
Здрава и честита да е високосната 2024 г.!
Народни обичаи
Честита Баба Марта!
Нека Новата 2021 година донесе здраве и благоденствие във всеки дом!
Да е здрава и плодородна високосната 2020 година!
Празници и обреди
Баба Марта бързала, мартенички вързала – честит празник!
Честита пролет!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини