Начало » Новини » Страната
01.01.2020 г.

Да е здрава и плодородна високосната 2020 година!

Да е здрава и плодородна високосната 2020 година!

sinor

С високосната 2020 година навлизаме в третото десетилетие на 21 век и е хубаво в този първи ден от годината да пожелаем на хората около нас цяла кошница здраве и сполуки във всичко, с което се захванат. Нека идващите 366 дни ви донесат силата да преборвате с лекота трудностите и да сбъдвате мечтите си! И защото по традиция на първи януари България отбелязва Васильовден, време е да отпразнуваме началото на годината с всички именници!

А според народните обичаи този ден е свързан и със сурвакарството, с което от векове си пожелаваме здраве, сполуки и берекет. Самото име сурва идва от иранската дума „сура", означаваща „мощ", „сила". Неслучайно изразът „сур елен" се превежда като „могъщ елен".

Самият празник Сурваки попада в периода на така наречените „мръсни дни“, затова и обредите го сближават с Бъдни вечер и Рождество Христово. Вечерта на 31 декември  се нарича още „Втора кадена вечер“, тъй като празничната трапеза тържествено се прекадява, по подобие на Бъдни вечер, която е и „първата кадена вечер“.

Прекадяването се извършва от стопанина на дома или от най-възрастната жена в семейството с помощта на палешника на ралото или керемида. В някои села в Западни Родопи (Ковачевица и др.) след като прекади три пъти трапезата, най-възрастната жена отива до огнището и, викайки през комина, кани „Васил“ на вечеря.

По традиция в нощта преди Сурваки се нарежда празнична трапеза, около която се събира цялото семейство. Ястията в общи линии повтарят тези, които се слагат на бъднивечерската трапеза, но има и съществени отлики. Задължителните ястия, които трябва да присъстват, са баница и/или погача и свинско месо.

Баницата, наричана още млин (Източна България), плакия, плакя (Еленско), зелник (Кюстендилско), булгурник (Хасковско) и др., е основното ястие, присъстващо на трапезата. В различните краища на България се приготвя по различен начин, но навсякъде в нея се поставят дрянови клончета с пъпки, като всяко от тях се нарича напр. за здраве, късмет, плодородие и т. н. и според това на кого кое се е паднало, се гадае за състоянието му през идущата година.

В Ловешко преди разчупването на баницата, стопанинът я вдига високо над главата си, за да станат високи посевите, а дряновите клончета се хвърлят в храната на добитъка. В Странджа в средата на баницата се поставя дряново клонче, на което с червен конец е привързана сребърна пара, която е късметът на къщата, а в Добруджа клончета-късмети се наричат и на мързела.

Погачата за Сурваки е обреден хляб, голяма прясна (безквасна) пита, специално направена за тази вечер. Някъде (Панагюрско и др.) жената, омесила питата, преди да измие ръцете си от тестото, отива и докосва всяко плодно дърво в градината и пчелните кошери, за да има плодородие през годината, а при рупците в Странджа, тази пита се меси с подсладени ръце. Повсеместно в тази пита се слага сребърна пара. След като трапезата бъде прекадена, питата се разчупва на определен брой късове, като всеки един се нарича на член от семейството -  има късове и за къщата, добитъка, за господ и/или света Богородица. Според това в кое парче е парата, се определя при кого ще е късметът през годината.

С наричанията на сурвакарите Синор.бг ви пожелава да сте живи и здрави и да имате една силна стопанска година!

Сурва,  сурва  година,

здрава,  здрава  гърбина,

златен  клас  на  нивята,

сладък  плод  за  децата,

вечен  мир  на  земята!

Живо-здраво  догодина,

догодина  до  амина!

Да е здрава и плодородна високосната 2020 година!
7607
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Здрава и честита да е високосната 2024 г.!
Народни обичаи
Честита Баба Марта!
Нека Новата 2021 година донесе здраве и благоденствие във всеки дом!
Празници и обреди
Баба Марта бързала, мартенички вързала – честит празник!
Да е честита и спорна Новата 2018 година!
Честита пролет!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини