Американка реши да използва картофите не като мезе за бирата, а направо ги включи в производството ѝ, съобщи електронното издание KTVB. Идеята е на Бет Бехтъл, съсобственичка в базираната в щата Айдахо компания Bear Island Brewing.
В случая голямата роля за появата на новата бира е на неволята – докато била в командировка в Близкия Изток, на Бехтъл започнал да ѝ свършва ечемикът. Тогава пред погледа ѝ попаднали полета, засети с картофи с червена кора и необичайно мека вътрешност. За родената и израсла в Айдахо – щатът, който произвежда 30% от картофите в САЩ – това било достатъчно да се замисли дали не може да използва картофеното нишесте в производството на бира.
Бехтъл обаче твърди, че това не е само пореден начин за реализация на основната култура в щата – според нея приготвяният с картофи ейл наистина е с по-добър вкус. „Това си е истинска бира. Тя съдържа всички основни съставки и по-конкретно същият ечемик. Добавянето на картофите обаче действа благотворно върху човешкия организъм и сдържа рязкото алкохолно опиянение”, обяснява тя. Освен това в обогатената с картофи бира има повече протеини.
Ейлът от Айдахо е с нежен аромат и всяка глътка дразни езиковите рецептори с цветни нотки и приятен остатъчен вкус на хмел, твърдят от изданието. Остава неясно единствено дали пържените картофи ще продължават да вървят с бирата.