Начало » Хоби земеделие » Цветарство
25.11.2017 г.

Красивите очи на гладиолите

Засаждайте растенията през няколко дни, за да е пъстра градината

Името гладиол произхожда от латинското “gladius” – меч, gladiolus – малък меч и са защитили името с мечовидната форма на листата си. Гладиолите (Gladiolus) обединяват голям брой културни форми, получени в резултат на селекция. Познати са около 300 вида многогодишни тревисти растения. Те са любими цветя в много страни и се търсят като рязан цвят.
Цветоносното му стебло е високо, стройно и здраво. Не се разклонява и завършва със съцветие. На него се подреждат последователно от 10-20 цвята, като едновременно могат да цъфтят от 3-12 цвята. Всеки цвят има 2 зелени прицветника. Цветовете са фуниевидни, събрани на стъблото като клас.

Засадете до юни
Гладиолите се размножават с грудко-луковици и с дребни детки. Най-качествени като посадъчен материал са луковиците с диаметър от 4-6 см. Много едрите цъфтят лошо и дават по-малко детки. Преди засаждането се премахва най-горната суха обвивка. Луковиците поникват бързо. Може да се ускорите процеса, като ги подържите няколко дни във влажен пясък и перлит при температура 20-25С. Засаждат се от средата на април до юни. За да има непрекъснато цъфтящи гладиоли в градината ви, през лятото ги засадете в интервал от 10-15 дни на дълбочина 8-15 см в зависимост от големината на луковиците и свойствата на почвата. Засаждат се на разстояние 15-20 см вътре в реда. Дребните детки, които ще цъфтят на следващото лято, се засаждат по-гъсто и по-плитко.

Осигурете им влага
Гладиолите изискват редовна и умерена влага. На сухи и горещи места не се развиват добре и дават изкривени стъбла, дребни и изродено съцветени цветове. Не понасят изложените на вятър места. Те са взискателни и спрямо почвата. Най-подходящи за тях са наносните и влагоемни топли почви. Торете с угнил оборски тор и най-добре през есента. По време на цъфтежа поливката е наложителна.
През октомври, когато листата зажълтеят, клубено-луковиците се изваждат, просушават се на проветриви места, след което се съхраняват в сухи помещения, където температурата не пада под 0С. По време на съхранението се правят проверки и загнилите луковици се отстраняват.

Видове
Създадени са сортове с огромно разнообразие на багри – от снежнобели, всички багри на дъгата до тъмновиолетови, почти черни. Може да са с чисти тонове или с две багри. В зависимост от размера на цвета, те биват гигантски (над 14 см), едроцветни (11 - 14 см), средноцветни (9 -11 см), дребноцветни (6,6 -9 см), мини (6,5 см). Според срока на цъфтеж те са много ранни, средно ранни, средни и късни.
Голямо е разнообразието и от сортове. Сред известните у нас са Сан Суси: силно растящ, средноран, с блестящи тъмночервени цветове. Оскар е с наситено червени цветове, средно ран, с със снежнобяла окраска са Lady Godiva, White Prosperiti, Bangladech. Има и сортове с червена окраска (Tidelio, Espresso, Caracas, Traderhorn), с оранжева (Peter Pedrs, Granada, Alfafa Rose Supreme), със сини цветове е Madonna, а с лилави са Video и Nori blue. На пазара могат да се намерят и сортове с преливаци два цвята. Такива са Extasy, Iester, Fiorentina, Mon Amour Stereo, Mademoiselle de Paris, Shocking, Pinkie, Margeret Rose.

Красивите очи на гладиолите
13019
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Кадрови промени
Президентът разписа указа за назначението на Георги Тахов като министър на земеделието и храните
Свързани материали
Виж
Погрижете се за гладиолите
Лошо съхранените гладиоли може да не цъфнат
Болести по луковиците на гладиолите
Как да избегнем появата му и догодина?
Трипсът по гладиолите
Гладиолите са перли в цветната корона на декоративното изкуство
Разсадът за летните цветя се прави сега
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини