Начало » Хоби земеделие » Цветарство
28.10.2017 г.

Лошо съхранените гладиоли може да не цъфнат

Това явление е много рядко, но изключително неприятно за стопанина. Клубенолуковиците се съхраняват цяла зима и при неправилен режим може да се стигне до нарушаване процеса на образуване на цветове. Запомнете, най-подходящата температура е около 4-5 градуса! Влажността на въздуха трябва да е около 65 %. При нарушаване клубенолуковицата изглежда добре, но вегетативният връх е повреден. Листа през вегетацията може да се образуват, но не и цветове.

Много важно е да изберете правилно мястото за отглеждане. Трябва да знаете, че гладиолите цъфтят нормално, само ако получава достатъчно светлина. На сенчести места растенията избуяват, избледняват, дори се разкривяват. Ако им спестите тези мъки да се борят да достигнат до светлината, те ще са ви благодарни и ще цъфтят изобилно.

Дълбочината на засаждане също е много важна. Тя се определя от типа на почвата. На леки почви едрите клубенолуковици се засаждат най-много на 10 см дълбочина, а по-дребните - на 6-7 см. При по-тежки дълбочината намалява с 1-2 см. Плиткото засаждане води до нестабилност на растенията, защото стъблата са тежки и трябва да имат опора в основата. Ако едно масивно стъбло излезе само на 2-3 см от повърхността на почвата, то още след трети-четвърти лист ще падне. До цветообразуване дори не се достига. Но внимавайте, много дълбокото засаждане също води до провал!
Изброените дотук фактори зависят от вас и вие можете да ги контролирате. Има обаче още един, с който стопаните почти не са в състояние да се борят. Това са промените в температурният режим. Донякъде може да се коригира чрез редовно поливане.

Лошо съхранените гладиоли може да не цъфнат
5363
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини