Начало » Хоби земеделие » Цветарство
28.10.2017 г.

Лошо съхранените гладиоли може да не цъфнат

Това явление е много рядко, но изключително неприятно за стопанина. Клубенолуковиците се съхраняват цяла зима и при неправилен режим може да се стигне до нарушаване процеса на образуване на цветове. Запомнете, най-подходящата температура е около 4-5 градуса! Влажността на въздуха трябва да е около 65 %. При нарушаване клубенолуковицата изглежда добре, но вегетативният връх е повреден. Листа през вегетацията може да се образуват, но не и цветове.

Много важно е да изберете правилно мястото за отглеждане. Трябва да знаете, че гладиолите цъфтят нормално, само ако получава достатъчно светлина. На сенчести места растенията избуяват, избледняват, дори се разкривяват. Ако им спестите тези мъки да се борят да достигнат до светлината, те ще са ви благодарни и ще цъфтят изобилно.

Дълбочината на засаждане също е много важна. Тя се определя от типа на почвата. На леки почви едрите клубенолуковици се засаждат най-много на 10 см дълбочина, а по-дребните - на 6-7 см. При по-тежки дълбочината намалява с 1-2 см. Плиткото засаждане води до нестабилност на растенията, защото стъблата са тежки и трябва да имат опора в основата. Ако едно масивно стъбло излезе само на 2-3 см от повърхността на почвата, то още след трети-четвърти лист ще падне. До цветообразуване дори не се достига. Но внимавайте, много дълбокото засаждане също води до провал!
Изброените дотук фактори зависят от вас и вие можете да ги контролирате. Има обаче още един, с който стопаните почти не са в състояние да се борят. Това са промените в температурният режим. Донякъде може да се коригира чрез редовно поливане.

Лошо съхранените гладиоли може да не цъфнат
5481
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини