Начало » Хоби земеделие » Цветарство
16.03.2015 г.

Разсадът за летните цветя се прави сега

Летните цветя, които изискват отглеждане на расад, се засяват още от средата на март на подходящо място в дома или в парник. Към тях спадат шибоите, кученцата, летните астри, маргаритките, циниите и белият смил. Трябва да ги засеете на такова растояние едно от друго, че всяко растение да има пространство за развитие от 2 х 2 см. Засетите семена се засипват с пласт чист пясък на дебелина, колкото е самото семе. Докато семената покълнат, лехичката трябва да бъде подържана влажна. След това трябва да бъдете много внимателни при поливането, защото младите растения много често биват нападнати от гъбички. Ето защо се полива, само когато пясъчният слои на лехичката изсъхва много бързо.

За да можете през май да разполагате с разсад от грамофонче, можете до средата на март да го засеете в саксия. В една саксия с диаметър 10 см се засяват 3 – 4 семена в торопочвено смес, примесена с пясък. Засейте саксиите и ги сложете на слънчев прозорец в отопляема стая. До поникването почвата в саксиите се подържа влажна.

Времето за цъфтене на гладиолите може да изтеглите още в средата на март, ако поставите грудките им на топло. Вземете само здрави и едри луковици. След като ги почистите добре, трябва да ги поставите най-малко в продължение на 1 час в 0,5 % разтвор на гермизан (5 г гермизан в 1 литър вода) или в продължение на 2 часа в 15 % разтвор на калие перманганат (1,5 г калиев перманганат в 1 л вода). След това в плитки сандъчета насипете един слой от добре прегорял оборски тор с дебелина 3 – 4 см и натиснете силно луковиците в него. Между отделните луковици оставете растояние само 2 – 2,5 см. Докато започнат да се развиват, луковиците трябва да се държат на тъмно, при средна температура около 15 градуса.

Презимувалите на сухо луковици на бегониите, предназначени за засаждане на открито или на прозорците, поставете в края на март в сандъчета с прегорял и влажен тор. По такъв начин през май, когато ще трябва да ги засадите, ще имате добре развити растения. Нужни са ви плитки сандъчета с около 6 см дълбочина, в които да наредите луковиците. Сандъчетат напълнете с 5 см влажен прегорял оборски тор и в него наредете луковиците така, че мястото, откъдето ще избият новите филизи, да бъде свободно от тор. След като филизите започнат да се показват, сандъчето трябва да бъде на достатъчно светло място при температура 16 – 20 градуса. До разлистването на първите листа торът трябва да бъде влажен.

През този месец трябва да засеете семената на градинския мак, за да започне да цъфти през май-юни. Семената се слагат на постоянното място. То трябва да бъде слънчево и проветриво, а почвата да бъде обработена много добре, защото семената са много дребни. След като поникнат, направете пререждане така, че между растенията да има поне 30 см. Можете да премествате растенията, само докато са млади и то с много почва в корена, иначе прихващането се затруднява.

Разсадът за летните цветя се прави сега
17275
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Утре започват изложбите „Природа, лов, риболов“ и „Цветна пролет“
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Иглолистна настойка за популярни растения, които цъфтят през зимата
Тиквата е питателно лакомство за стайните цветя
Полезни съвети
Аранжиране и подходящ избор за цветна градина под дърветата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини