Начало » Хоби земеделие » Цветарство
27.08.2017 г.

Трипсът по гладиолите

Как да избегнем появата му и догодина?

Освен гладиолите трипсът (Taeniothrips gladioli) напада амарилиса, нарцисите, ириса, хризантемите, далията, карамфила, делфиниума и други видове цветя. Този опасен неприятел е дребно (1-1,5 мм дълго), много подвижно насекомо, с плоско, силно удължено тъмнокафяво тяло и прозрачни крила. Младите, наскоро родени ларви, са бели, по-късно стават жълти. Нимфите са оранжеви. Трипсите снасят яйцата си в листата, пъпките и цветовете. Ларвите и възрастните смучат сок от тях. По наранената тъкан се образуват малки некротични белезникави петънца. Листата изжълтяват и засъхват. Цветовете се обезцветяват и деформират.
Трипсът по гладиолите зимува главно в помещенията, в които се съхраняват луковиците. Пренася се там заедно с тях. По време на съхранението трипсите повреждат луковиците, като се хранят с дънцето и под люспите. Луковиците засъхват, сбръчкват се и по тях се образуват кафяви корковидни петна.
Напролет с изнасянето на луковиците трипсите се пренасят навън и започват да се размножават. Пълният цикъл на развитие на едно поколение – от яйце до възрастно – протича за около 16 дни. По време на вегетацията на гладиолите (от юни до септември) могат да се развият 9-10 поколения, които да нанесат големи повреди. Най-масово трипсът се намножава по време на цъфтежа на гладиолите. Сухото и топло време благоприятства за масовото намножаване. Хладното и дъждовно време е неблагоприятно.
Трипсът може да презимува и на открито в растителните отпадъци и в почвата. Затова след приключване на вегетацията и изваждане на луковиците, трябва да се съберат, изсушат и изгорят всички растителни остатъци. Почвата да се прекопае. Неприятелят се пренася и с букети рязан цвят.
За да се опазят растенията при поява на първите повреди се пръска с един от следните препарати, дадени в доза за 10 литра вода: нуреле Д – 7 мл, карантинен срок 28 дни. Агрия 10-50 – 15 мл или суми алфа 5ЕК – 5 мл, карантинният им срок е 15 дни. Със 7 дни карантинен срок са: актелик 50ЕК – 10 мл, вазтак 100ЕК – 1,6 мл, децис 2,5ЕК – 5-8 мл, суперсект 10ЕК – 4 мл, талстар 10ЕК – 3 мл. С 1 ден карантинен срок е фюри 10ЕК – 1,5 мл.
След изваждането луковиците трябва да се прегледат внимателно. При откриване на трипси те трябва да се обеззаразят чрез потапяне в разтвор от един от горните препарати в продължение на 20-30 минути. След третирането да се просушат добре и да се оставят за съхранение в сухо, проветриво и добре почистено помещение при температура 5-8 градуса. Използваният амбалаж да бъде почистен с гореща вода или напръскан с разтвор от препарат.

Трипсът по гладиолите
6091
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини