Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
24.11.2017 г.

Съобразяваме се с всеки зеленчук при подготовката на почвата за разсада му

Полезни съвети

Времето за отглеждане на разсада за догодина е още далеч, но нищо не пречи да започнем подготовката на почвените смеси. А тъй като всяко растение се нуждае от различна биохимична среда, за да вирее оптимално, се налага да се съобразим с типа почва, която да е максимално подходяща за разсада за всеки конкретен зеленчук. Ето принципните положения, към които е добре да се придържаме при подготовката на почвените смеси за разсада на част от най-популярните зеленчукови култури.

Основните съставки за почвата за за отглеждането на разсада за доматите са чимовете и прегорелият оборски тор в равни количества. За да направим структурата по-пореста можем да добавим и малко торф или дървени стърготини – това ще даде възможност за получаване на качествен разсад дори ако използваме обикновена пръст от градината.

При подготовката на почвената смес за разсада на краставиците са необходими 3 части прегорял оборски тор, 1 част пясък и 1 част пръст от чимове. Освен това на всяка кофа от тази смес се добавят 40-60 грама комплексни (комбинирани) торове и чаша дървесна пепел.

Почвената смес за разсада за патладжаните се приготвя на базата на чимове или компост (1 част), към които се добавят 2 части прегорял оборски тор и 1 част едрозърнест пясък. Тези предпочитания на патладжаните са обосновани от по-високите изисквания към плодородието на почвата. Оборският тор трябва да е наистина добре прегорял, за да не предизвика изгаряния на корените. Преди смесването всички съставки трябва да се пресеят добре, за да отстраним камъните, корените на плевелите и евентуалните вредители.

За разсада за зелето се вземат 2 части пръст от чимове, 2 части пясък и 1 част прегорял оборски тор. След приготвянето на сместа на всяка кофа се добавят и 20 грама амониева селитра, 40 грама суперфосфат и 30 грама калиев сулфат. Зелето не е особено придирчиво към плодородието на почвата, но при отглеждането на разсада и след прихващането му в откритата почва се нуждае от редовно подхранване с азотни торове.

Идеалната почва за кромида е пясъкът, затова той е в основата на почвената смес за разсада с 3 части, а към него се добавят по една част прегорял оборски тор и пръст от чимове. На кофа смес се добавят по 4 чаши дървесна пепел. В такава пръст разсадът може да расте без проблеми в продължение на 60 дни. Ако пък се налага да бъде задържан още, ще трябва да го подхраним с минерални торове.

Съобразяваме се с всеки зеленчук при подготовката на почвата за разсада му
9303
 

Последни материали
Виж
ДФЗ е превел над 250 млн. лева на фермери и местни общности в Софийска област по ПРСР 2014–2020 г.
По мярката за застраховане ще се допускат полици, сключени от началото на стопанската година
БАБХ: Агнешкото задължително да се продава със страна на произход
11 626 ха са заявили 337 стопани в Кюстендил по Кампания 2025
Над 40 площадки за борба с градушките ще има в областите Кюстендил и Перник
Промени в Наредба № 12
С 6 месеца е удържен срокът БАБХ да пусне сайт, в който стопаните да вписват пръскания и торене
За земделски стопани
Предстои курс по „Фумигация и обеззаразяване срещу вредители“
Заплатите в риболовния бранш на Русия са два пъти по-високи от средната заплата в икономиката
Свързани материали
Виж
Аспержите са зеленчукът с най-голяма площ за отглеждане в Германия
Според проверка в търговската мрежа
Зеленчуците и яйцата за Великден са поскъпнали спрямо миналата година
ДФЗ приема заявления за сертифициране по стандарта GLOBAL G.A.P.
Трета конференция на производителите на плодове и зеленчуци
Тахов е въвел стриктен контрол върху напояването, до 1-и април от МОСВ улесняват режима за ползване на реките
Предстоящо
Дискусия с 4-ма министри на Третата национална среща на градинари и овощари в Пловдив
Полезни съвети
Цветята, които оказват благоприятно влияние върху добивите от зеленчуци
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини