Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Капризният патладжан обича плодородни почви

При студ и жега цветовете му окапват
Синор.БГ / 24.11.2017 г.

Патладжанът не е познат като диворастящо растение. Предполага се, че има индийски произход. Първите сведения за него са от ХІІІ век. Като зеленчуково растение започва да се отглежда едва в края на ХV век, времето, когато неговите роднини домати, пипер, картофи, са пренесени в Европа след откриването на Америка. В България вероятно е дошъл от Анадола. Сега на по-големи площи се отглежда по поречието на Марица, Тунджа, Дунав и Черноморието, но почти във всяка градина растат и моравите красавци.
Патладжанът (Solanum melongena) е с по-слабо развита коренова система от тази на доматите и пипера. Тя реагира много рязко на промените във водния, хранителния и въздушно-газовия режим на почвата. Стъблото достига до 150 см в зависимост от сорта и условията на отглеждане. Цветовете са красиви и са в пазвите на листата или върху стъблото. Венчето е бяло или виолетово, близалцето е жълто.
Плодовете са с различна големина – от 20 до 2000 г, по форма яйцевидни, продълговати, овални, кръгли, крушовидни, цилиндрични, може да са бели, по-тъмно или по-светло виолетови, които красят храстчето и му предават и декоративен вид. Месото на плода е бяло, крехко, малко горчиво. Горчивината се дължи на соланина, който е най-много в узрелите плодове.

Ако е студено се развива слабо
Патладжанът се отнася към групата на топлолюбивите зеленчукови култури. По своите изисквания към условията на отглеждане – топлина, светлина, влага, почва, предшественици и др. не се отличава съществено от пипера и доматите. При понижаване на температурата се развива слабо. Ако стане студено или много топло цветове му окапват.Особено големи са претенциите му към плодородието и структурата на почвата. Затова трябва да избирате дълбоки, топли, рохкави почви, богати на лесно усвоими хранителни вещества, най-добре расте на почви с неутрална реакция. Върху студени, тежки, кисели почви, не очаквайте добри резултати. За оптималното си развитие му е необходима висока влажност, около 80% от пълната и влагоемност. Най-много се нуждае от влага, когато започне плодообразуването и при най-малкото засушаване настъпват сериозни смущения в растението и започва масово окапване на цветовете и завръзите.

Подхранването е важно
Патладжанът за ранно и средно ранно производство се отглежда с разсад. Начинът на отглеждането му не се различава съществено от това на доматите и пипера. Семената, засяти през февруари, са вече пикирани растения, а на тези през март растенията не се пикират. Готовите разсади отиват на открито, когато е минала опасността от слани. Разстоянията при засаждането са 50-70 см между редовете и 50-60 см между растенията. Може да се засаждат и на ленти, по два реда в лента. Време е да се изнесе на открито. Пикираният разсад се засажда в ямки, а непикираният – със садило. Току-що засадените растения се поливат с канче. При нашите климатични условия, патладжанът не може да се отглежда без напояване. Растенията започват развитието си бавно и не трябва да се бърза с поливането. Полива се, когато се вкоренят добре. Режимът на напояване е също, както при пипера. Важна грижа при отглеждането е подхранването с органични и минерални торове от 2 до 4 пъти през вегетацията. За целта се използва добре угнил птичи или говежди тор или шербет, а от минералните торове – суперфосфат и амониева селитра. Не се оставят плевели, разрохква се почвата. С първото разрохкване растенията се загърлят. Следи се за появата на вредители. Най-често боледуват от столбур и вертицилийно увяхване. Понякога се нападат и от колорадски бръмбар. Зрели патладжани започваме да берем през юли и до падане слани в градината.

Капризният патладжан обича плодородни почви
8825
 

Последни материали
Виж
Усилено напредва и прибирането на реколтите от соя и захарно цвекло
В Украйна ожънаха 90 на сто от слънчогледа и едва половината царевица
Закупени са 50 000 тона с доставка между 15 януари и 15 февруари
И хлебната пшеница от САЩ поскъпна на търга за внос в Южна Корея
Доклад на Синор.БГ
Седмицата: Звънците на Дядо Коледа ли чуват земеделците или ударите на барабан?
В зависимост от заявения интерес на ползвателите на вода за напояване
Тахов обеща рехабилитация на напоителни системи и в Кюстендилско
С участието на производители от 5 области в югоизточна България
В Ямбол се проведе поредното фермерско-занаятчийско изложение
Светът преживява 11-те най-горещи години в историята: нов рекорд за глобалното затопляне
Свързани материали
Виж
Защо патладжаните имат горчив вкус?
Беломорска мусака
Китай е основен производител с близо две трети от количествата
Реколтата от патладжани в света подобри рекорда
Влияние на светлината върху покълването на семената
Класическо кьопоолу
Туршия от патладжани със зеле
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини