Начало » Хоби земеделие » Малката градина
24.11.2017 г.

Капризният патладжан обича плодородни почви

При студ и жега цветовете му окапват

Патладжанът не е познат като диворастящо растение. Предполага се, че има индийски произход. Първите сведения за него са от ХІІІ век. Като зеленчуково растение започва да се отглежда едва в края на ХV век, времето, когато неговите роднини домати, пипер, картофи, са пренесени в Европа след откриването на Америка. В България вероятно е дошъл от Анадола. Сега на по-големи площи се отглежда по поречието на Марица, Тунджа, Дунав и Черноморието, но почти във всяка градина растат и моравите красавци.
Патладжанът (Solanum melongena) е с по-слабо развита коренова система от тази на доматите и пипера. Тя реагира много рязко на промените във водния, хранителния и въздушно-газовия режим на почвата. Стъблото достига до 150 см в зависимост от сорта и условията на отглеждане. Цветовете са красиви и са в пазвите на листата или върху стъблото. Венчето е бяло или виолетово, близалцето е жълто.
Плодовете са с различна големина – от 20 до 2000 г, по форма яйцевидни, продълговати, овални, кръгли, крушовидни, цилиндрични, може да са бели, по-тъмно или по-светло виолетови, които красят храстчето и му предават и декоративен вид. Месото на плода е бяло, крехко, малко горчиво. Горчивината се дължи на соланина, който е най-много в узрелите плодове.

Ако е студено се развива слабо
Патладжанът се отнася към групата на топлолюбивите зеленчукови култури. По своите изисквания към условията на отглеждане – топлина, светлина, влага, почва, предшественици и др. не се отличава съществено от пипера и доматите. При понижаване на температурата се развива слабо. Ако стане студено или много топло цветове му окапват.Особено големи са претенциите му към плодородието и структурата на почвата. Затова трябва да избирате дълбоки, топли, рохкави почви, богати на лесно усвоими хранителни вещества, най-добре расте на почви с неутрална реакция. Върху студени, тежки, кисели почви, не очаквайте добри резултати. За оптималното си развитие му е необходима висока влажност, около 80% от пълната и влагоемност. Най-много се нуждае от влага, когато започне плодообразуването и при най-малкото засушаване настъпват сериозни смущения в растението и започва масово окапване на цветовете и завръзите.

Подхранването е важно
Патладжанът за ранно и средно ранно производство се отглежда с разсад. Начинът на отглеждането му не се различава съществено от това на доматите и пипера. Семената, засяти през февруари, са вече пикирани растения, а на тези през март растенията не се пикират. Готовите разсади отиват на открито, когато е минала опасността от слани. Разстоянията при засаждането са 50-70 см между редовете и 50-60 см между растенията. Може да се засаждат и на ленти, по два реда в лента. Време е да се изнесе на открито. Пикираният разсад се засажда в ямки, а непикираният – със садило. Току-що засадените растения се поливат с канче. При нашите климатични условия, патладжанът не може да се отглежда без напояване. Растенията започват развитието си бавно и не трябва да се бърза с поливането. Полива се, когато се вкоренят добре. Режимът на напояване е също, както при пипера. Важна грижа при отглеждането е подхранването с органични и минерални торове от 2 до 4 пъти през вегетацията. За целта се използва добре угнил птичи или говежди тор или шербет, а от минералните торове – суперфосфат и амониева селитра. Не се оставят плевели, разрохква се почвата. С първото разрохкване растенията се загърлят. Следи се за появата на вредители. Най-често боледуват от столбур и вертицилийно увяхване. Понякога се нападат и от колорадски бръмбар. Зрели патладжани започваме да берем през юли и до падане слани в градината.

Капризният патладжан обича плодородни почви
7517
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Методи за комплексен предзимен контрол на колорадския бръмбар
Патладжани с чесън и лук
Кюфтета от тиквички и патладжани
Практично
Ето как да решите проблемите с пипера и патладжана
Свинско месо с патладжани
Полезни съвети
Как да отглеждаме патладжани
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини