Началото на зимата е времето, в което трябва да подготвите почвата за парниците. Тя ще ви е нужна за семената на ранните зеленчуци, които се сеят през януари и февруари за разсад.
Добрата парникова пръст се приготвя от равни части угнил оборски тор и почва. При тежка, глинеста почва, прибавете и малко чист речен пясък. Тогава съотношението почва-тор-пясък може да бъде 1:1:1 или 1:2:1. Когато почвата е песъчлива, се лишете от пясъка. Повече угнил оборски тор се прибавя, когато почвата е бедна. Освен това влагането на тора в парниковата пръст я прави по-рохкава, по-влагоемна и по-въздуходостъпна. Затова ако имате торф, го вложете в парниковата пръст, защото той ще подобри физичните й качества, без да я обогатява с хранителни вещества.
Най-подходяща почва за парници е глинесто-песъчливата чимовка. Не вземайте обаче почва от местата, където през последните години са расли зеленчуци, защото можете да внесете зарази на различни болести. За да е фина парникова пръст, отстранете едрите примеси, и пресейте преди да смесите.
Приготвената пръст се съхранява под навес или на куп, покрит с полиетиленово фолио. Тя трябва през време на съхраняването и преди да се използва в парниците да се държи влажна. По този начин се запазва и размножава почвената микрофлора, която прави хранителните вещества в пръстта достъпни за растенията.
Седмица преди да пристъпите към засяване на семената в парниците, обеззаразете пръстта. Изберете някои от препаратите проплант 722СЛ – 0,15 % с 5 литра вода на кв. м, превикур 607СЛ – 0,15 % с 5 литра вода на кв. м, топсин М70ВП – 2-4 грама на кв. м, и добре го размесете с пръстта.