Начало » Хоби земеделие » Малката градина
22.10.2017 г.

За да отгледате зимен чесън, засадете го сега

Преди първия сняг, растенията трябва да са вкоренени

Времето за засаждане на зимен чесън трябва да се прецени така, че да е приблизително около шест седмици преди началото на зимата. Това позволява на културата да се вкорени добре, но без да поникне до първия сняг.

Зимният чесън предпочита песъчлива почва. Леглата за него трябва да са подготвени предварително, поне седмица и половина преди засаждане. Почвата се обработва на дълбочина 25 см за унищожаване на плевелитеи подобряване на структурата. Преди обработката се внасят по 5-6 кг добре угнил оборски тор, 30 г суперфосфат и 20 г калиев сулфат за 1 кв. м. Един или два дни преди засаждане се разхвърлят и по 10-12 грама на 1 кв. м амониев нитрат. Ако почвата е суха трябва предварително да се полее.

Преди засаждане няколко скилидки се обелват, за да се види има ли признаци на гниене, плесени, както и жълти петна от бактериални болести. Ако се установи, че има такива скилидки, те са негодни за засаждане.

За да се предотврати развитието на болести през вегетацията, преди засаждане посадъчният материал се накисва за 2-3 часа в горещ разтвор на оцветен в розово разтвор от калиев перманганат. По-ефективно обеззаразяване може да се постигне с потапяне на скилидите за 3 минути в разтвор на сол (1 супена лъжица за 2 литра вода), след това за 3 минути в разтвор на меден сулфат (1 ч. л. в 2 л. вода).
Чесънът за засаждане трябва да бъде добре просушен, защото ако е влажен, след като попадне почвата, започва бързо да се развива надземната част за сметка на корените и има опасност от измръзване.

За засаждане се избират най-едрите скилидки от най-големите луковици. Разделянето на скилидките от луковиците се прави непосредствено преди засаждане, защото направено по-рано води до изсъхване на зачатъчните коренчета, заложени в дънцето на скилидите.

Чесънът се засажда на високи лехи, редово на разстояние 20-25 см ред от ред, а между скилидите в реда - 10-12 см. Важно е леглото за засаждане да бъде умерено рохкаво, защото уплътнената почва ще забави развитието на корените и може да доведе до измръзване на чесъна.

Дълбочината на засаждане зависи от вида на почвата и размера на посадъчния материал. За оптимална се счита тази дълбочина, която след засаждане, над скилидката остават 3-4 см почва.

Грижите през вегетацията са традиционни: системна обработка за борба с плевелите и поливане, ако е необходимо по време на активния растеж. Ако е необходимо, в началото на пролетта посевът се подхранва с карбамид (1 суп.лъжица на 10 литра вода). През лятото се правят още две подхранвания с по 20 г на 10 литра вода амониева селитра. Може да се приложи и поливане с течен тор (шербет) от птичи тор, разреден 12-15 пъти.

За да отгледате зимен чесън, засадете го сега
7480
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини