Начало » Хоби земеделие » Цветарство
17.11.2017 г.

Зимната резиденция на южните растения

В мразовитите дни, когато зимата превръща красивите дворове в скучни черно-бели пейзажи, а студът ни кара да забравим за спокойните часове в градината, зеленината и пъстрите цветове изглеждат още по-привлекателни. Това е сезонът, в който чаша кафе, изпита сред пищни тропически растения, действа зареждащо и гони мрачните мисли. Не е известно на кого за пръв път е хрумнала идеята да създаде комфортен светъл дом за цветята, донесени от далечни краища. Но той е поставил нов етап в историята на градинарството. Зимната градина дава почти неограничени възможности за отглеждане на екзотични растения и открива безкрайни хоризонти пред фантазията и ентусиазма на любителите на цветя.
За разлика от оранжерията, чиято цел е да се поддържат оптимални условия за развитието на растенията, зимната градина е част от дома и в нея хора и цветя трябва да се чувстват максимално комфортно.

Едно от основните предимства на зимната градина е това, че микроклиматът в помещението възможно най-много се доближава до естествените за растенията условия, което позволява да се отглеждат изключително голям брой видове, включително капризни и екзотични – такива, които биха били твърде проблемни в обикновено помещение. На практика тя дава възможност изборът на растителност да е почти неограничен. Все пак е добре растенията да се подбират или поне подреждат според изискванията им към околната среда. Традиционните обитатели на зимната градина са тропически, субтропически и пустинни растения. Тропическите предпочитат влажен и топъл климат, а някои от тях – и полумрак. Субтропическите обичат силната светлина и понасят добре периодично понижение на температурата до 5-10 градуса. Пустинните се нуждаят от много топлина и светлина и съвсем малко влага. Ако зимната градина е голяма, в нея могат да се създадат няколко зони, пригодени за растенията от съответния климатичен пояс. Ако е малка, най-добре изберете какви любимци предпочитате и създайте максимално удобни условия за тях.

Сред най-ценните качества на зимната градина е добрата осветеност – по правило тя има много по-голяма повърхност на прозорците от обикновена стая. Ако можете да избирате с какво изложение да бъде вашата зимна градина, не се спирайте на северното – така ще ограничите видовете, които ще можете да отглеждате успешно.
Светлината е основен фактор за доброто състояние на растенията. По тази причина слънцезащитните стъкла не са подходящи за това помещение. Дори да не обичате силните слънчеви лъчи, не се изкушавайте да спуснете щори, особено през зимата – така вашите любимци могат да загубят декоративния си вид, а някои – дори и живота си. Вероятно зимната градина ще бъде обитавана от растения и през лятото, така че щорите могат да бъдат полезни през топлите дни, когато слънцето пече силно, а температурата зад стъклата се покачва до нездравословно високи за обитателите стойности. Друг вариант да се избегне прегряването е да се предвиди добра вентилация – обикновено за това е достатъчно площта на отварящите се прозорци да е поне 1/6 от цялата остъклена повърхност и, разбира се, да не се пропуска те да се отварят при горещо време.
Дори и в най-светлата зимна градина има затъмнени участъци. Разположете там сенколюбиви растения. Изискванията на всеки вид са индивидуални и е добре да ги проучите веднага щом си купите дадено цвете, но най-общото правило е, че колкото по-плътни и тъмнозелени са листата на растението, толкова по-леко то понася засенчване.

Други два основни фактора, без които зимната градина би изгубила смисъла си, са температурата и влажността на въздуха. Определянето на подходящите им стойности зависи от видовете растения, които смятате да отглеждате. Най-общо се приема, че средната температура в зимната градина трябва да бъде около 20-25 градуса, а относителната влажност на въздуха – 60-70%. Това означава здравословен микроклимат за растенията и приятна среда за хората.
Дори зимната градина да е достатъчно голяма, за да позволява оформянето на лехи, добре е по-голямата част от растенията да бъдат засадени в отделни саксии. Това позволява да се спазват индивидуалните им изисквания по отношение на почвената смес и поливането. Друго голямо предимство на съдовете с цветя е, че те лесно се разместват и при желание можете с минимум усилия да направите съвсем нов дизайн.
Оформлението на зимната градина трябва да бъде внимателно и да се използват възможностите на цялото помещение по хоризонтала и по вертикала. Саксиите с големи растения могат да останат на пода, но ефектът от по-дребните обитатели ще се загуби, ако не се поставят на цветарници, полици или поставки. Ампелните и увивните растения, закачени по стените и тавана, не само ще спестят място, но и ще създадат усещането за истински тропически рай.

За украса на зимната градина могат да се използват повечето декоративни елементи, които ни радват и в дворната, но в подходящ умален размер. Статуи, фонтани, мини-водоем, алпинеум, осветителни тела и термометри подхождат изцяло на интериора. В помещението можете да си поставите и някои свои любимци като рибки или костенурка в аквариум, клетка с папагали и др. Стига размерите да позволяват, задължително е да оформите място за отдих – плетените мебели сякаш са създадени сякаш единствено да превърнат зимната градина в най-удобното кътче за почивка. Дървените столове и маса също идеално биха се вписали в интериора, а пластмасовите имат предимството да са евтини и лесни за поддръжка.
Най-хубавият вариант на зимна градина определено е специално изграденото за тази цел достатъчно обширно помещение, чиито стени се състоят предимно от прозорци и в което е осигурено подходящо отопление, влажност и циркулация на въздуха. За съжаление не всички любители на цветя могат да си го позволят, а и не всяко жилище допуска изграждането му. Именно от това разминаване между желания и възможности са се родили някои интересни, ефектни и най-вече достъпни варианти на зимна градина, които могат да се реализират в почти всеки дом.

В повечето апартаменти ролята на зимна градина може да изпълнява остъкленият балкон. По правило такава градина не е голяма, но при добро желание може да събере сериозно количество цветя. Первази, рафтове, окачени саксии ще ви помогнат да съберете своите любимци и да създадете истински зелен рай в градското жилище. При повечето балкони проблемът е, че не остава място за вас, т. е. ще се лишите от удоволствието да имате удобни стол и маса, за да се наслаждавате на творението си. Така обикновено възниква въпросът дали да не се премахне преградата между балкона и помещението, до което е долепен. Отговорът е индивидуален и зависи от различни фактори. На първо място трябва да се уточни дали това не би застрашило конструкцията на сградата. Подобно решение би нарушило микроклимата и би имало отрицателен ефект по отношение на въздушната влажност, но за сметка на това ще направи излишно отделното отопление на градината и ще ви даде възможност да прекарвате повече време сред своите любимци.

Да създадете удобен зимен дом за вашите цветя можете във всяка стая, която е достатъчно светла, стига да осигурите нужното отопление и въздушна влажност. Най-добре е това да бъде холът, кухнята и спалнята не са подходящи за целта. Ако поддържането на оптимални за капризните видове условия в стаята е проблем, а екзотиката неудържимо ви влече, с известни усилия можете да превърнете голям аквариум в миниатюрна тропическа градина, водоем с нестандартна растителност или късче пустинен пейзаж, приютило колекцията ви от кактуси.

Зимната резиденция на южните растения
8014
 

Последни материали
Виж
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Свързани материали
Виж
Какво трябва да знаем за предзимното засяване на зеленчуци?
Встъпят ли в пълен покой, дръвчетата са готови за зимна резитба
Вашето лято в зимната градина
Не закъснявайте, но и не избързвайте с ножицата
Кога са най-полезни зимните резитби
Скучният пейзаж може да се превърне в незабравима картина
Зимна приказка в градината
Моята зимна градина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини