Начало » Хоби земеделие » Малката градина
10.10.2017 г.

Вашето лято в зимната градина

Къде пренасят хората растенията в студените зимни дни? Това съвършено ясно – в зимната градина, където всички проблеми отстъпват място на спокойствието и комфорта. И този, който смята, че зимната градина е малко ефективна, то той много греши. Това малко ъгълче от живата природа в стените на собствения дом не само надеждно защитава растенията от зимните студове, но и служи като идеално място за почивка. А кога е най-подходящото време да отделите кътче за цветята си? Разбира се, пролетта и лятото. Затова започвайте да събирате идеи. В зимната градина, която често се използва като гостна, може да прекарате приятно времето си с любима книга, да слушате приятна музика, и разбира се, да устроите вкусна вечеря за любимите си хора. Тук всеки чувства своята среща с природата по различен начин. Най-важното е обаче да подберете растенията, които най-много харесвате и за които ще се грижите не само в горещите дни. На екзотичните орхидеи или лесните за отглеждане нецъфтящи растения зимната градина предлага голямата си сцена, а на вас – възможност за осъществяване на красиви идеи.

Според народната мъдрост земята не ще молитва, а грижа. Естествено, това се отнася и за растенията, които ще настаните в зимната градина. Те също се нуждаят от грижи, които им осигурявате и през лятото – поливане, внасяне на торове, резитба, пресаждане, а в отделни случаи и създаването на инсталация за оросяване.
Растенията от зимната градина се нуждаят от индивидуален подход. Като правило, зимните градини се оформят с тропически и субтропически растения: палми, лиани, фикуси, папрати, цитрусови култури. Малко променящият се климат на тропиците и субтропиците позволява на тези растения да растат през цялата година. Те постоянно получават топлина и светлина в нужните им количества. А високата температура и влажност способстват за развитието на гъста зеленина. Не е удивително, че растенията от южните региони достигат огромни размери в естестевни условия. Затова е много важно да им осигурите среда, която е максимално приближена към родната им.

Много растения в зимната градина страдат не от недостатъчни, а от прекомерни грижи. И в болшинството случаи многото внимание осигурява излишна влажност на почвата. Застояването на вода може да доведе до загниване на корените. Въпреки това много цветари, проявявайки голяма грижа за своите питомци, ги поливат обилно, дори и по време на покоя им.
За зимната си градина задължително трябва да купите прибор – измерител на относителната влажност на въздуха. Колкото е по-висока температурата, толкова по-висока трябва да бъде влажността. Почти всички растения обичат опръскването и измиването на листата. За това трябва да използвате същата вода, каквато използвате и при напояване. Основното правило за поливането гласи: по- добре да не полеете, отколкото да преполеете! В никакъв случай водата не трябва да остава в чинийката. След поливане, ако не е полила до час в почвата, излейте от съда. Трябва да имате предвид, че дневната температура на въздуха влияе на нуждата от вода на растенията. Определяйте това с ръка: ако почвата е влажна, още е рано да поливате, ако е суха – полейте, ако са се появили пукнатини и почвата се е отлепила от стените на съда. Трябва да използвате мека вода. Температурата й трябва да е такава, каквато е на въздуха в градината.

Зимната градина трябва да е създадена така, че да осигурява нужната светлина на растенията в нея. За тази цел стените й са направени основно от стъкла, а на покривът, ако не е прозрачен, то има поне няколко таванни прозореца. Ако забележите, че питомците ви са завехнали и са с пожълтели листа и са с изтеглени филизи, то трябва да им осигурите осветление. В периода на цъфтеж потребността от осветление се повишава, затова помислете и за това. Наредете цъфтящите видове на лавици, които са близо до прозореца. Растенията с тъмни и месести листа по-добре понасят сянката, отколкото растенията с тънки, светлозелени листа.
Когато разполагате растенията близо до прозореца обаче, трябва да имате предвид, че там въздухът става по-топъл. Ако обаче съдът е поставен върху каменна основа, то корените може да се разболеят. Осигурете подложки за саксиите от дърво или от рафия. Голяма вреда на растенията нанасят и въздушните течения. Затова при проветряването на помещението вратите трябва да се държат затворени.

За да ви радва дълго време зимната градина с нежните си зелени растения през пролетта, с ярките си краски през лятото и златото на есента, трябва системно да осъществявате профилактични мерки. Това означава да проверявате ръбовете на покрива, за да не протича през тях вода, да смазвате пантите на вратите и прозорците, да проверявате дали те се уплътняват добре при затваряне и ако е нужно, да подмените гумените уплътнения. Не забравяйте също така и да поддържате чистота на прозорците на зимната градина. Известно е, че замърсените стъкла задържат до 40% от дневната светлина, а през зимата това ще бъде проблем за вас.

Вашето лято в зимната градина
4527
 

Последни материали
Виж
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Свързани материали
Виж
Какво трябва да знаем за предзимното засяване на зеленчуци?
Зимната резиденция на южните растения
Встъпят ли в пълен покой, дръвчетата са готови за зимна резитба
Не закъснявайте, но и не избързвайте с ножицата
Кога са най-полезни зимните резитби
Скучният пейзаж може да се превърне в незабравима картина
Зимна приказка в градината
Моята зимна градина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини