Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.10.2017 г.

Встъпят ли в пълен покой, дръвчетата са готови за зимна резитба

Зимната резитба на овощните дръвчета се прави през периода от листопада наесен до набъбване на пъпките напролет. До скоро тя се смяташе за основна, но през последните години в овощарството все по-голямо значение придобиват и летните резитби, които се прилагат по време на вегетацията. Без да квалифицираме коя от двете е по-важна, ще кажем, че едната не изключва другата.

Двете най-използвани операции при зимната резитба са прореждането и съкращаването.

При прореждането се отстраняват цели клони, клонки и клончета, а при съкращаването се премахват отделни части от тях. С прореждането се постига просветляване и подобряване на въздушният режим в короните, което е важно за навременното узряване на леторастите и формирането на плодни пъпки. Съкращаването засилва растежа на нов прираст в близост до направените отрези. По този начин то способства за обновяване и гарниране на короната с обрастващи и плодни звена.

Дръвчетата се формират в млада възраст
По време на формиране на короните в млада възраст посредством съкращаване на продължителите на водача и скелетните клони се предизвиква тяхното разклоняване на определено място. През периода на пълно плододаване със съкращаването, както и с пререждането, се регулира натоварването на дърветата с плодове.

Прореждането се прилага и през вегетационния период, обикновено през юли и август, при т.нар, същинска лятна резитба (резитба на зелено). Отстраняват се отделни силни леторасти с оглед просветляване на прекалено гъсти корони. Така се създават условия за по-добро узряване на плодните клончета и за по-добре оцветяване на плодовете. Прилага се предимно при прасковата. През същия период се прилага и съкращаване на връхно разположените силни леторасти, с което се подобрява светлинният режим в короните.

Резитбата за плододаване осигурява редовна реколта
Независимо от типа на короната резитбата за плододаване е еднаква. Тя включва резитби за просветляване, ограничаване и детайлизиране. В зависимост от растежните и продуктивните прояви на отделните овощни видове се определя и степента на резитбата. Тя е по-силна при отслабнал растеж и претоварване с плодни пъпки. При резитбата за просветляване се премахват болните, счупените, изсъхнали и преплитащи се клони. Чрез резитбата за ограничаване се поддържат клоните на дърветата в желаните параметри (височина, ширина в реда и към междуредието). При детайлната резитба се реже обрастващата дървесина. Късите и слаби клонки на се режат, с изключение на тези, които се отстраняват с резитбата за просветляване. Торбестите клончета се подмладяват, като се съкращават на 1-2 торбички. Дървесните клончета се прореждат през 15-20 см, а изправено растящите се премахват из основи. Лакомците се използват за попълване на празни места в короната, а всички останали се премахват. Тази резитба се прилага периодично през 2-3 години.

[url=https://farmer.bg/28783-Vstapyat-li-v-palen-pokoj-dravchetata-sa-gotovi-za-zimna-rezitba]Източник[/url]

Встъпят ли в пълен покой, дръвчетата са готови за зимна резитба
5999
 

Последни материали
Виж
Обсъждат се възможности за подкрепа на физически лица, които не са регистрирани като фермери
160 заявления за обезщетения заради пожарите са подали стопаните в община Свиленград
Преговори по време на суша
Държавници преговарят с Турция за изпускане на вода от българските язовири
На декар трябва да се отпускат по 130 лв. за презасаждане
Градинари и овощари искат помощ заради изгорялата от горещините реколта
БАК подкрепя искането за оставка на зам. министър Георгиева
Костадинов: Социалната условност влиза в сила от 2025 г., а с бранша не е проведена и една среща
Съвети за градинря
Особености при използването на калиеви торове за доматите
Супа от фасул и коприва
Свързани материали
Виж
Какво трябва да знаем за предзимното засяване на зеленчуци?
Зимната резиденция на южните растения
Вашето лято в зимната градина
Не закъснявайте, но и не избързвайте с ножицата
Кога са най-полезни зимните резитби
Скучният пейзаж може да се превърне в незабравима картина
Зимна приказка в градината
Моята зимна градина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини