Начало » Хоби земеделие » Малката градина
22.09.2017 г.

Кога са най-полезни зимните резитби

Не закъснявайте, но и не избързвайте с ножицата

С есенните обработки и торенето приключват вегетационните грижи за овощните растения. Остава провеждането на едно от основните мероприятия, чрез което може чувствително да се повлияе върху растежа и плододаването – зимните резитби. Те се провеждат през периода на покой на овошките. Като допълнение към тях се провеждат понякога и летни резитби, но те са по-ограничени. Най-подходящ период за провеждане им е след студовете, до началото на набъбване на пъпките. За повечето райони това е периодът от средата на февруари до към средата на март. Когато работите, замайзвайте по-големите рани с блажна боя или овощарска замазка, за да предпазите от измръзване и изсъхване.
Резитбите са в тясна зависимост от възрастта на дърветата и основно биват три вида: за формиране на короната, за плододаване и за подмладяване.

Резитбите за формиране на короната започват след засаждането на фиданката и приключват с окончателното израстване и настъпване на редовно плододаване. Най-важното през този период е да се правят много слаби резитби, и главно за премахване на някои по-силни излишни клонки. Не съкращавайте клонките, което води до излишен растеж и забавяне на плододаването. Изключение се прави само за избраните за скелетни клони, ако са достигнали над 70-80 см. В никакъв случай през този период не трябва да се премахват слабите и наведено растящи клонки, независимо къде и в каква посока са израснали. Младите растения трябва да се оставят да растат по-свободно, без да се робува на манията за изграждане на красиви корони. Допуска се и сгъстяване на короната, което след настъпване на по-редовно плододаване постепенно се коригира с резитби за прореждане в продължение на 2-3 години.

Резитбата за плододаване започва още през периода на формирането и продължава през целия живот на растението. Характерно за плододаващия период е, че удължаването на клоните е много слабо, но разклоняването е интензивно и в резултат на това короните се сгъстяват и се влошава огряването на листата и плодовете. Плододаването е максимално, но понякога дърветата се претоварват с плодове, което се отразява на цветообразуването и това е една от причините за нередовното плододаване. Това негативно явление до голяма степен може да се коригира чрез резитбите за просветляване на короната и подмладяване на обрастващата дървесина. Просветляването се провежда всяка година, като трябва да бъде по-силно във връхната и периферна част на дървото. Подмладяването на обрастващата дървесина се състои в периодично (през 2-3 години) съкращаване на силно застарелите и разклонени клонки. Колкото по-силно е застаряването, толкова по-силни резитби за просветляване и подмладяване са необходими.

Резитбите за подмладяване се провеждат еднократно към края на живота на дърветата, когато процесите на съхнене са много интензивни и засягат и върховете на клоните. Силното съкращаване на основните клони, а също така и на обрастващата дървесина стимулира растежа и израстването на лакомци и по този начин може да се удължи животът и плододаването.

Кога са най-полезни зимните резитби
4962
 

Последни материали
Виж
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
Свързани материали
Виж
Какво трябва да знаем за предзимното засяване на зеленчуци?
Зимната резиденция на южните растения
Встъпят ли в пълен покой, дръвчетата са готови за зимна резитба
Вашето лято в зимната градина
Скучният пейзаж може да се превърне в незабравима картина
Зимна приказка в градината
Моята зимна градина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини