Начало » Хоби земеделие » Малката градина
13.11.2017 г.

Зимни цветни лехи

Сезонът е вече отминал, но природата сякаш е специално приспала изсъхнали цветове и интересни плодове, за да ни носят своето лятно настроение и в настъпващите студени дни.
Ако за хербаризирането се изисква търпение и умение, то съхраняването на цели прецъфтели цветове от много декоративни видове не представлява никаква трудност. Дължи се на биологичната им способност след отрязване да не губят своята форма и дори и баграта си. Много от растителните видове може да съхраните и направо на място, оставяйки ги в цветната леха. По този начин те за дълго време ще бъдат украшение на градината докато, не полегнат под тежестта на дебелата снежна покривка.
Декоративните плодове също са интересен начин да съхраните красотата на лятната градина. След прецъфтяването много от растенията образуват всевъзможни по форма и цветове чадърчета, кутийки, сфери и др., които могат да останат дълго време като естествена украса.


Декоративният лук (Allium nepolitanum) е нагледен пример за превръщането на съцветието в декоративен елемент. Той цъфти с големи виолетови топки в края на юни заедно с ирисите, лупинуса и флокса. Но и след прецъфтяването запазва красотата си, като превръща съцветията си в ажурни сфери, обагрени в бледо сивата гама. При някои сортове съцветията са под формата на отворени чадъри, пълни със семена. Често те запазват отчасти нежния си лилаво-розов оттенък и се „преквалифицират” в есенно-зимна украса на градината.
При някои многогодишни растения, декоративните плодове също може да се използват при изграждането на цветни композиции. Плодовете на Божура, Лилията и Ириса са особено декоративни и ако присъстват в градината ви то задължително ги оставете на местата им и след прецъфтяването.
Хелихризумът (Helichrysum bracteatum) е едно от летните цветя, което впечатлява с пищната си хубост. Народът го нарича безсмъртниче или неувехки – имена, които подсказват, че за него сезонът сякаш няма значение и то продължава да се радва на нашето внимание, дори когато студът е прекратил живота му. Неговите ярки малки „хризантеми” в бял, розов, оранжев и червен цвят всъщност представляват обвивка на много малките цветчета. Точно тези обвиващи листа му придават славата на най-доброто растение за зимни аранжировки. Хелихризумът с „удоволствие”ще украсява вашата градина от юли до първите големи зимни студове.
Статице (Statice sinuata) е името на друго разпространено растение, подходящо за зимна украса на дворната цветна градина. Неговите здрави клонести стъбла гордо носят приличащите на извити щитове големи съцветия. Люспестите венчелистчета са обагрени в бяло, розово, пурпурно и синьо. Растението е достатъчно пищно и няма нужда да се прибягва до никакви комбинации за да се насладите на ефекта от багрите му.
Червенолистният декоративен щир (Amaranthus caudatus) е също отличен материал за такива аранжировки. Неговите подобни на метла съцветия могат да достигнат дължина от няколко десетки сантиметра. Той е чудесно растение за групови насаждения. Най-голяма и продължителна декоративност се постига, когато се засажда на открити слънчеви места с хранителна и влажна почва.
Целозията (Celosia) е един позабравен вид, но в последно време се завръща отново, за да взима все по активно участие в растителните композиции. Листата на това растение могат да пострадат още с първите студове, но цветовете ще съхранят за дълго декоративноста си. Обикновено Целозията има малинова, червена или жълта окраска. Ярката и индивидуалност обаче са малките събрани в масивно гребеновидно съцветие цветчета, което дало и популярното название на целозията петльов гребен.
Екзотичните тръни също са желан участник в късните цветни композиции. Ехинопсът или още известен като челядник (Echinops ritro) ще ви помогне да декорирате нестандартно някои от кътовете в градината и ще остане с вас за дълго извън сезона. Бодливите разсечени листа и сферичните сиво-сини или бели съцветия правят особено ефектно това растение в единични или групови насаждения. Изсъхналите цветове красиво ще оформят цветния кът и през зимните месеци, когато температурите далеч не са подходящи за живата цветна декорация. Успешно може да си послужите с части от екзотичните тръни и при аранжиране на букети в дома ви. Заедно с ехинопсиса може да използвате и рудбекията, ехинацеята и монардата, на които след цъфтеж венчелистчетата и семенцата се превръщат в ефектни топки.

Плодът на мака (Papaver somniferum) е отличен материал за зимната цветна леха. Особено подходящи са големите кутийки на източния мак. Много интересни са и плодовете на различните сортове. При някои от тях като при Danish flag цвета на плода e червен с бели линии и растението сякаш цъфти отново.
Семената на лунарията (Lunaria biennis, L. dnnus) са скрити в елипсовидна шушулка с полупрозрачна преграда. След опадването им преградата изтънява и напомня на тънък пергамент, който на фона на светлината придава на растението оригинален вид. В този вид лунарията е необикновено ефирна и нежна и предизвиква чувство на спокойствие и уединеност. Лунарията е типичен пример за растение, което въздейства по категорично различен начин по време на обилния си цъфтеж с големи, ароматни лилаво-виолетови цветове, като запазва висока декоративност и след това.
Физалисът (Physalis ) е друго известно растение, отглеждано специално заради декоративните си плодове. Неговите малки бели цветове не предизвикват декоративен интерес, но затова пък плодовете му, наподобяващи светещи фенери, са необикновено ефектни. Издутите след цъфтежа чашелистчета се превръщат в напомняш на направен от хартия фенер който защитава намиращия се вътре плод. Растението е изключително декоративно и запазва плода за дълго от време.

Много и разнообразни са растителните видове, които ще освежат с присъствието си отминаващия сезон. Те може да се отгледат в отделни лехи, като цветни бордюри или в групи, подобно на букети. За осъществяването на желанията освен издръжливите цветя могат да помогнат и изсъхналите по интересен начин стъбла на някои декоративни треви, както и плодовете и клонките на много от цъфтящите храсти. За да съхраните лятното настроение на вашата градина, не се притеснявайте да експериментирате, като използвате в композициите си нестандартни решения, каквито изисква и нестандартната идея да имате вечно лято в двора си.

Зимни цветни лехи
5081
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Предстоящо
Идеи за украса на дома и градината на „Цветна пролет 2018“ в Пловдив
В цветната градина през февруари се случват чудеса
Какво ни остава да направим през септември
Цветната градина в края на лятото
Цветни лехи в градината... по немски
Розовите храсти трябва да се освободят от купчинките пръст
За пролетните мероприятия в цветната градина
Грижи за цветната градина през април
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини