Начало » Хоби земеделие » Цветарство
05.08.2017 г.

За пролетните мероприятия в цветната градина

Розовите храсти трябва да се освободят от купчинките пръст

През март идва пролетта и още с първите и стъпки нахлува и желанието да сътворим богатство от багри, форми и аромат през топлите сезони. Вече цъфтят теменужки, зюмбюли, нарциси, парички, незабравки и ни подмамват за работа в дворната цветна градина.
Почистете декоративните дървета и храсти от счупени и застарели клони, а почвата около тях прекопайте щом това стане възможно след изпръхването й.
Тревните площи също трябва да бъдат почистени от окапали листа, счупени клонки, мъртва трева и всичко друго, което е възможно да е попаднало по тях през зимните месеци. Повърхностното разрохкване на почвата с помощта на греблото при това почистване е желателно, тъй като това ще улесни достъпа на въздух до корените и тревният килим ще стане по-плътен и приятен.
От окапали листа, клонки и други от подобен характер трябва да бъдат почистени лехите и бордюрите с теменужки, парички, незабравки, зюмбюли е нарциси, лалета и почвата около тях да се разрохка. С разрохкването на почвата е добре да бъдат подхранени нарцисите, зюмбюлите и лалетата с малко амониева селитра веднага след появата им над почвата. Тези цветя се подхранват и щом се появят цветните им пъпки, както и след прецъфтяването.
Розовите храсти трябва да се освободят от купчинките пръст, направени за защита от измръзване и да се извърши резитбата им. На дени храст според силата му се оставят 3-7 клонки. На по-слабо развитите храсти те се съкращават на 2-3 пъпки, а на силно растящите - на 4-6. При тази резитба се отстраняват и евентуално покаралите издънки от подложката, на която е присаден желаният сорт рози. Подложката обикновено е шипка.
Време е да засеете семената на острите, петунията, тагетеса, амарантуса петльовия гребен и шибоя, за да добиете разсад. За малките нужди на дворната градина и украсата на балкона този разсад може да отгледате при стайни условия. Имайте предвид, че едногодишния шибой не понася пресаждането. Затова засейте семената в отделни саксийки. Така ще го засадите с всичката пръст около корените на желаното място.

За пролетните мероприятия в цветната градина
5807
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Пролетните пръскания срещу болестите и неприятелите по овощните дръвчета
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини