Начало » Хоби земеделие » Цветарство
05.08.2017 г.

За пролетните мероприятия в цветната градина

Розовите храсти трябва да се освободят от купчинките пръст

През март идва пролетта и още с първите и стъпки нахлува и желанието да сътворим богатство от багри, форми и аромат през топлите сезони. Вече цъфтят теменужки, зюмбюли, нарциси, парички, незабравки и ни подмамват за работа в дворната цветна градина.
Почистете декоративните дървета и храсти от счупени и застарели клони, а почвата около тях прекопайте щом това стане възможно след изпръхването й.
Тревните площи също трябва да бъдат почистени от окапали листа, счупени клонки, мъртва трева и всичко друго, което е възможно да е попаднало по тях през зимните месеци. Повърхностното разрохкване на почвата с помощта на греблото при това почистване е желателно, тъй като това ще улесни достъпа на въздух до корените и тревният килим ще стане по-плътен и приятен.
От окапали листа, клонки и други от подобен характер трябва да бъдат почистени лехите и бордюрите с теменужки, парички, незабравки, зюмбюли е нарциси, лалета и почвата около тях да се разрохка. С разрохкването на почвата е добре да бъдат подхранени нарцисите, зюмбюлите и лалетата с малко амониева селитра веднага след появата им над почвата. Тези цветя се подхранват и щом се появят цветните им пъпки, както и след прецъфтяването.
Розовите храсти трябва да се освободят от купчинките пръст, направени за защита от измръзване и да се извърши резитбата им. На дени храст според силата му се оставят 3-7 клонки. На по-слабо развитите храсти те се съкращават на 2-3 пъпки, а на силно растящите - на 4-6. При тази резитба се отстраняват и евентуално покаралите издънки от подложката, на която е присаден желаният сорт рози. Подложката обикновено е шипка.
Време е да засеете семената на острите, петунията, тагетеса, амарантуса петльовия гребен и шибоя, за да добиете разсад. За малките нужди на дворната градина и украсата на балкона този разсад може да отгледате при стайни условия. Имайте предвид, че едногодишния шибой не понася пресаждането. Затова засейте семената в отделни саксийки. Така ще го засадите с всичката пръст около корените на желаното място.

За пролетните мероприятия в цветната градина
6060
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Пролетните пръскания срещу болестите и неприятелите по овощните дръвчета
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини