Начало » Хоби земеделие » Цветарство
18.11.2017 г.

В цветната градина през февруари се случват чудеса

Кокичето вече цъфти и подканя създателите на цветната омая към работа. Време е за творческа фантазия - обмисля се кои цветя да намерят място в дворната цветна градина, как да се аранжират, откъде де се набаят. Някои от тях можем да имаме от собствен разсад. Сега е моментът да подготвите култивационните съоръжения за отглеждането му - полиетиленови оранжерии, парници, сандъчета, саксии и пр. Подгответе и добрата торо-почвена смеска, която ще осигури нормалното му развитие.
От средата на февруари може да засявате семената на някои цветя за производство на разсад - лобелия, петуния пламък (салвиа), латинка, петльов гребен, агератум. Карамфилът шабо, който обикновено се размножава чрез резници, ако сте се снабдили със семената на някой сорт, също засейте.
Към края на месеца може да засеете на избраните им места в градината семената на цветния грах, голдецята, ибериса, ешлоцята, шибоя, мака, топкарамфила, делфиниума, слънчогледа. Ако времето не позволява, не е беда - това може да сторите и през март.
В подходящи за работа на открито дни може да извършите резитбата при някои декоративни храсти, както и на храстите, използвани за жив плет.
Розовите храсти, които досега са били покрити в основата с купчинки пръст, за да бъдат предпазени от зимните студове, в хубави дни през втората половина на февруари може да ги освободите от зимната им завивка и да извършите резитбата. Критично ниски температури за тях вече няма. Клонките на слаборастящите храсти се режат на 2-3 пъпки, на среднорастящите на 4-5, а на силнорастящите - на 5-6.
Проверявайте редовно състоянието на поставените за съхранение луковиците, грудките и коренищата на гладиолите, гергините, туберозата. До пролетното им засаждане, има все още много време и при неправилно съхранение може да загинат. Ако има изсъхнали или загнили, отстранете ги. Повредите най-често се дължат на неблагоприятната влага и висока или ниска температура. Поддържайте тези условия в оптималните им граници - 3-7 градуса температура и 60-70% въздушна влажност.
Февруарските грижи за стайните цветя не се различават съществено от януарските - осигуряване на необходимата, температура, светлина и поливане съобразно конкретните изисквания на всеки отделен вид стайно растение. Стайната температура (около 18-20 градуса) е подходяща за повечето цветя, а за някои от тях задължително трябва и да е по-ниска. Не забравяйте, че колкото и невзискателни към светлината цветя да отглеждате, без нея те също не могат. Затова почиствайте праха от листата им и при възможност ги обливайте с вода под формата на дъжд. Обръщайте внимание и на въздушната влажност. Овлажняването с пулверизатор се отразява добре.

В цветната градина през февруари се случват чудеса
7394
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Какво ни остава да направим през септември
Цветната градина в края на лятото
Розовите храсти трябва да се освободят от купчинките пръст
За пролетните мероприятия в цветната градина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини