Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Колтученето насочва хранителните вещества към гроздовете

Синор.БГ / 06.11.2017 г.

Колтуците са филизи, които се развиват в пазвите на листата на основните леторасти. Операцията включва пълно отстраняване на тези части с цел да се преразпределят хранителните вещества от безплодните култуци към гроздовете, а така също и да се подобри осветеността и проветрението на растението. Тя е особено важна при гъсти насаждения и в години с обилни валежи като сегашните, когато растенията се развиват буйно. Най-добрият момент за колтучене е, когато колтуците са с дължина 10-15 см. Ако се забави тази операция, има загуба на хранителни вещества, което не е рационално. Често първото колтучене се съчетава с кършенето и прищипването на основните леторасти. Второто се прави след две-три седмици. За един сезон тази операция се прави два-три пъти. Препоръчва се колтученето да се прави на ръка, като се внимава да не се повредят зимуващите очи, разположени в основата на колтука. На нормално развити и плододаващи лозови растения се премахват всички култуци. При слаби, недоразвити и повредени растения това не се препоръчва, а те се прищипват над втория лист от основата. Това повишава добива за текущата година и създава добри условия за хранене на зимуващите очи, което подобрява тяхната плодовитост.

Колтученето насочва хранителните вещества към гроздовете
8976
 

Последни материали
Виж
Регистрираните доставки за последните 20 години бяха едва 20 000 тона
Износът на пшеница от Казахстан за Алжир надхвърли 100 милиона долара
Как майсторски бе овладян земеделският протест
През седмицата: Голямото пробуждане и надежди за аграрни реформи
С 684 милиона лева бюджет по стратегическия план и оперативни програми
Одобриха 97 местни инициативни групи по подхода ВОМР за 2023-2027 г.
Върху тях се гради конкурентното и екологично отговорно производство
МЗХ съдейства за прилагане на научните достижения за опазване на почвите
Леща по манастирски
Нерегистриран по закона на храните и в лошо хигиенно състояние
Затвориха нерегламентиран цех за производство на хляб в Хасково
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Колтучене на доматите – необходимост и правила
Практика
Малките хитрости при колтучене на доматите
Практика
Резитба на краставиците
Напълно премахвайте леторастите на едролистните сортове
Слаборастящите лози не се колтучат
Напълно премахвайте леторастите на едролистните сортове
Слаборастящите лози не се колтучат
Напълно премахвайте леторастите на едролистните сортове
Слаборастящите лози не се колтучат
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини