Начало » Хоби земеделие » Малката градина
06.11.2017 г.

Колтученето насочва хранителните вещества към гроздовете

Колтуците са филизи, които се развиват в пазвите на листата на основните леторасти. Операцията включва пълно отстраняване на тези части с цел да се преразпределят хранителните вещества от безплодните култуци към гроздовете, а така също и да се подобри осветеността и проветрението на растението. Тя е особено важна при гъсти насаждения и в години с обилни валежи като сегашните, когато растенията се развиват буйно. Най-добрият момент за колтучене е, когато колтуците са с дължина 10-15 см. Ако се забави тази операция, има загуба на хранителни вещества, което не е рационално. Често първото колтучене се съчетава с кършенето и прищипването на основните леторасти. Второто се прави след две-три седмици. За един сезон тази операция се прави два-три пъти. Препоръчва се колтученето да се прави на ръка, като се внимава да не се повредят зимуващите очи, разположени в основата на колтука. На нормално развити и плододаващи лозови растения се премахват всички култуци. При слаби, недоразвити и повредени растения това не се препоръчва, а те се прищипват над втория лист от основата. Това повишава добива за текущата година и създава добри условия за хранене на зимуващите очи, което подобрява тяхната плодовитост.

Колтученето насочва хранителните вещества към гроздовете
8558
 

Последни материали
Виж
Недостатъчното предлагане в страната подгря здраво цените
Китай е договорил 25 на сто от възможния износ от новата реколта ечемик в Украйна
Как зеленчуците поскъпват 4 пъти от полето до рафта
Братята Кумчеви: Без субсидии и без мрънкане работим за 5 търговски вериги от 5:30 до 18 ч
Сред историческите обекти е лятната резиденция на княз Александър Батенберг
Междуведомствена работна група обсъди опазването на културното наследство на територията на ДП „Кабиюк“
Болестите и вредителите са под праговете на икономическа вредност
Състоянието на пролетните култури в Украйна е удовлетворително
Агрометеорологична прогноза за периода 4-10 юни 2025 година
Горещото и сухо време ще действа зле на цъфтежа на пролетните култури
Мнението на бранша
Лоши добиви и качество на хлебното зърно в Айтоско
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Колтучене на доматите – необходимост и правила
Практика
Малките хитрости при колтучене на доматите
Практика
Резитба на краставиците
Напълно премахвайте леторастите на едролистните сортове
Слаборастящите лози не се колтучат
Напълно премахвайте леторастите на едролистните сортове
Слаборастящите лози не се колтучат
Напълно премахвайте леторастите на едролистните сортове
Слаборастящите лози не се колтучат
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини