Колтуците са филизи, които се развиват в пазвите на листата на основните леторасти. Операцията включва пълно отстраняване на тези части с цел да се преразпределят хранителните вещества от безплодните култуци към гроздовете, а така също и да се подобри осветеността и проветрението на растението. Тя е особено важна при гъсти насаждения и в години с обилни валежи като сегашните, когато растенията се развиват буйно. Най-добрият момент за колтучене е, когато колтуците са с дължина 10-15 см. Ако се забави тази операция, има загуба на хранителни вещества, което не е рационално. Често първото колтучене се съчетава с кършенето и прищипването на основните леторасти. Второто се прави след две-три седмици. За един сезон тази операция се прави два-три пъти. Препоръчва се колтученето да се прави на ръка, като се внимава да не се повредят зимуващите очи, разположени в основата на колтука. На нормално развити и плододаващи лозови растения се премахват всички култуци. При слаби, недоразвити и повредени растения това не се препоръчва, а те се прищипват над втория лист от основата. Това повишава добива за текущата година и създава добри условия за хранене на зимуващите очи, което подобрява тяхната плодовитост.