Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.11.2017 г.

Слаборастящите лози не се колтучат

Напълно премахвайте леторастите на едролистните сортове

Колтуците са страничните леторасти, израснали от летните пъпки по възлите на главният летораст. Премахването им изцяло или отчасти е известно като колтучене. Формираната върху колтуците листна площ при силен растеж на лозите достига до 50 % от общата листна площ. Така се зашумяват лозите и се влошава светлинния и въздушния режим. Това благоприятства развитието на гъбни болести, създават се условия за изресяване и се намаляват захарите в гроздето. Колтуците обаче допринасят за залагането на повече съцветия в зимните очи на главния летораст и за по-доброто запасяване на главината с резервни вещества. Пъпките на колтуците имат добра родовитост и по-висока студоустойчивост от пъпките на главния летораст. Ето защо те могат да се развиват при резитбата на лозите след студена зима.

Запазете 3-4 листа в основата
При ранно прищипване на главния летораст се развиват силни колтуци, които могат да дадат грозде още същата година. Към получаването на допълнителна реколта по този начин трябва да се прибягва само когато през пролетта лозите имат много малко реси.
Когато лозите се развиват буйно, те дават много странични леторасти, които засенчват гроздето и пречат на зреенето и опазването му от болести и неприятели. Това принуждава лозарите да извършват колтучене на лозите. Пълното премахване на колтуците до основа та им е вредно, защото води до намаляване на листната повърхност на лозите. Правилно е да се запазват по 3 – 4 листа в основата на страничните леторасти. С това ще се увеличи листната маса, без да се прояви отрицателното влияние на колтуците. По-интензивната асимилация на листата на колтуците в края на лятото и началото на есента допринася за по-доброто узряване на гроздето и на пръчките на лозите. При сорта Болгар пък запазването на основните листа на колтука създава полусянка за гроздето, което е от особена важност при него. Слабо растящите лози развиват слаби странични леторасти и при тях колтучене на се налага.

Изключения
В отделни случай пълното премахване на колтуците до основата им може да се окаже полезно. Има сортове като Палиери, Алфонс, Мискет хамбургски, Юни блан и др., които развиват големи листа. Те закриват ресите и пречат на свободния достъп на въздуха към тях. Това отрицателно влияние се подсилва от страничните леторасти. Затрудненото понякога опрашване на тези сортове в значителна степен се дължи на зашумяването на ресите им. Ето защо при тях е полезно преди цъфтежа да се премахнат изцяло колтуците в основната част на летораста до ресите. Ако те са разположени над над ресите, се прищипват на 3 – 4 листа. Пълно премахване на колтуците се налага и при буйно растящите асми, където се получава силно засенчване на гроздето.

Слаборастящите лози не се колтучат
7036
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Петна по листата
Направете първичен преглед на листата на овощните и лозите
Зарязване на лозите край Поморие
На Трифон Зарезан лозарите поискаха внимание от властта върху сектора
Честит празник на лозари, винари и градинари!
Християнската църква отбелязва празника на свети Трифон
Запорираха винарна на фермер в Хърватия, за „врътки” с проекти за лозя
Срокът за подаване на документите е до 30.11.2023г.
Кандидатите за преструктуриране и конверсия на лозя вече могат да приключват заявленията си в СЕУ
ДФЗ
Удължават до 30 ноември приема на проекти за преструктуриране и конверсия на лозя
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини