Начало » Хоби земеделие » Малката градина
04.11.2017 г.

Как да обагрим градината

Засаждането на дървета и храсти има тънкости

Подборът на здрав и качествен посадъчен материал е предпоставка за успешното прихващане и по-нататъшното развитие на декоративната растителност. Дърветата и храстите трябва да имат ясно изразен ствол, короната да бъде добре оформена и еднакво развита във всички посоки, а кореновата система да съдържа голямо количество малки коренчета и власинки.
Най-добре е да се засаждат растенията на възраст 6 – 8 години.
Точното време, в което трябва да сторите това, защото зависи от биологичните особености на растенията. За широколистните дървета трябва да се изчака периодът на покой, а това е през есента, в края на листопада, или напролет – преди набъбването на пъпките или началото на разлистването.
Иглолистните видове имат само относителен покой. Краят на август и септември е най-подходящото време за тяхното засаждане.
В районите с по-мека и топла зима е за предпочитане есенното засаждане, а по-студените райони - пролетното.

Състоянието на почвата също влияе върху растежа и развитието на посадъчния материал. Тя трябва да е чиста от отпадъци, богата на хранителни вещества. От особеностите на терена зависи и големината на дупките, които ще се изкопаят за растенията. За дървесните видове дупките трябва да бъдат с размери 70/70/70 см. и 80/80/80 см. – за по-богати почви, 100/100/80 см при по-бедни почви. Храстите се засаждат в дупки с размери съответно – 40/40/40 см , 50/50/50 см и 60/60/60 см при по-лоши почвени условия. Ямките трябва да се изкопаят 20-30 дни предварително. Дупките се оформят с отвесни, а не с полегати стени и то с ръчни инструменти.

Изглолистните видове се продават с буца пръст около корена и опаковка от зебло. Преди засаждането се премахват счупените клонки, но не се съкращава надземната част. Подрязват се косо (0,5-1 см) всички странични и централният корен и се полага в дупката. Пръстта се смесва с прегорял оборски тор, добре се разбърква с лопатите и се сипва между буцата пръст и стените на дупката. Притъпква се с крак на пластове по 10-20 см. След притъпкването, фиданката трябва да се укрепи. Това става с колчета, а обвързването – с тел на 2/3 от общата височина на растението, като преди това сте поставили гума, за да не нарадите дървото. Полейте. Кореновата шийка да бъде на нивото на повърхността.

При засаждане на широколистни листопадни дървета и храсти се прави резитба на кореновата система и на короната. Премахват се всички наранени и счупени коренчета и клонки. След това коренът се вмъква в дупката и почвата се разпределя равномерно между коренчетата. Почвата се смесва с прегорял оборски тор, добре се разбърква и се полага в дупката. Кореновата шийка да остане на нивото на повърхността. Почвата около новозасаденото растение трябва хубаво да се притъпче, стеблото да се привърже към дървен кол с дебелина 6-8 см и дължина 2,5-3 м. Превръзката става с фезал във вид на осморка около “пръстен” от гума. Накрая се полива, като за дърветата е нужно 10-12 л. вода, а за храстите – 5-6 л вода.
Вечнозелените широколистни дървета и храсти се засаждат през пролетта със земя около корена и надземната част не се съкращава. Укрепват се както листопадните растения. Поливането е по-обилно и се съпровожда с оросяване на короната.

Как да обагрим градината
8440

Последни материали
Виж
България се въздържа за новите геновни практики
С още 4 държави искаме да има украинска помощ за фермерите през цялата 2024 г.
ДФЗ
Може да затваряте зявленията с подадени фактури за две екосхеми
Съвети към градинаря
Грешки, които често допускаме в есенните грижи за малините
Очаква се прегласуване на член 9
Парламентът е в шах заради новите осигуровки за земеделските производители
„Празника на пелина“ ще се проведе тази събота в село Змейово
Предстоящо
От 17 до 20 януари 2024 г. ще се проведе 16-ият Глобален форум за прехрана и земеделие
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Всяко растение в градината си има подходящ компаньон
Отворено писмо
Четири организации, изключени от среща в МЗХ, настояват за диалог с премиера
Полезни съвети
Как зимуват голите охлюви и начини за предзимна борба
Какво, кога и как да сеем предзимно?
Пепелта може да навреди на почвата и трябва да се прилага внимателно
Не подценявайте земната ябълка!
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини