Начало » Хоби земеделие » Малката градина
03.11.2017 г.

Фасулът не понася засенчване

Фасулът е взискателен към топлината, светлината и влагата през всички фази на развитието му. Семената поникват при трайно повишение на температурата на почвата до 10 - 12С. Топлината е особено важна по време на цъфтежа и плододаването. Хладното и влажно време смущава силно растенията.
Светлината е особено важна в началните фази на развитие на фасула, когато и най-малкото засенчване предизвиква изтегляне на младите растения и намалява добивите. По време на цъфтежа и плододаването разсеяната светлина и по-високата атмосферна влажност се отразяват благоприятно върху качеството на чушките. Ако обаче няма почвена влага, то тогава се получава нисък добив. Фасулът не предявява големи изисквания към почвата и успешно може да се отглежда на всякакви терени. Изключение правят много тежките, студените и кисели почви с високо ниво на подпочвените води.

Осигурете влага
Ранният фасул се отглежда върху обработени през есента почви, като се засява напролет. Теренът трябва да е чист от плевели. Сее се в средата на месец април. За късното производство, подготовката започва след прибирането на предшественика. При суха почва, се полива, след което се изорава, бранува и след това се засява, за да може около семената да има влага. Най-подходящ срок за засяване като втора култура е около 10-ти юли.
Най-лесен и разпространен начин на отглеждане е на редове. За тази цел мястото се набраздява на различни разстояния в зависимост от разновидността му - 50-60 см при неувивните фасули и 80-90 см при увивните. Разстоянията между гнездата при неувивните са 25-30 см, а при увивните 50-60 см. Във всяко гнездо се слагат по 4-5 семена на дълбочина 4-5 см.

Не окопавайте след цъфтежа
Заради повърхностната коренова система, почвата се обработва плитко и то след вдигане на росата. Окопава се за първи път след поникване на семената и очертаване на редовете, като се внимава да не се разместят растенията. Второто е след 10-15 дни, обикновено преди цъфтежа. При всяко окопаване се прави леко загърляне. През периода на масовия цъфтеж и плододаването не трябва да се окопава. Добре е появилите се плевели да се отстранят с проскубване. Редовното напояване е гаранция за високи и качествени добиви. Нуждата от поливане нараства с появата на първите чушки и през време на плододаването, когато се следи почвата да се поддържа винаги влажна.
Зеленият фасул се бере преди чушките да са достигнали максималната си едрина и семената са още недоразвити. Технологичната зрялост преминава много бързо и брането трябва да се извършва навреме и редовно според развитието на съответния сорт.

Сортове
Различават се 2 групи сортове – вейкови (увивни) и неувивни (ниски). Вейковите са по-късно зрели и се развиват добре предимно в планинските райони. Към тази група спадат сортовете Илинден, Тракйски, Райкин, Ерусалимски и др.
Неувивните сортове имат по-голямо разпространение. Те са по-ранозрели и по-невзискателни към условията и позволяват механизирано отглеждане.
Илинден – увивен сорт, сравнително ранозрял. Цветовете са виолетови. Чушката е дълга, средно широка, изпъкнала, с жълта окраска. Семената са кафяви с бъбрековидна форма.
Чер старозагорски – ранозрял и високодобивен. Растенията са високи около 35-40 см. Цветовете са бледовиолетови. Чушката е зелена, гладка, без лико. Семената са черни, бъбрековидни, издути.
Никос – ран и родовит с много добри технологични качества. Растенията са високи около 40 см. Цветовете са светлолилави. Чушката е едра, жълтокехлибарена, плоска, крехка, без лико. Семената са светлокафяви.
Лоди – подходящ за прясна консумация и консервиране. Растенията са високи около 44-48 см. Цветовете са бели. Чушките са дълги около 12-16 см., плоски, масленозелени, плътни. Семената са бели, продълговати с елипсовидна форма.
Кантаре – ран до средно ранозрял, пешак, подходящ за консервиране. Цветовете са бели. Чушките са тесни, цилиндрични, при напречен пререз кръгли, зелени и гладки. Семената са бели, дребни, елипсовидни. Дружно достига технологична зрялост.
Сакса – ранозрял, пешак, подходащ за консервиране. Чушката е дълга 10-12 см, крехка, без лико. Семената са цилиндрични, светлобежови.

Фасулът не понася засенчване
4579

Последни материали
Виж
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
При значителен спад в доставените количества от основните конкуренти
Износът на замразени малини от Украйна за САЩ скочи 6 пъти
Сушата през 2021 и 2022 година натисна производството и съответно износа
Унгарските пчелари също страдат от нелоялната конкуренция
При проверка на местен язовир извадиха поредните 1250 метра бракониерски мрежи
Дариха 40 килограма уловена от бракониери риба на зоопарка в Бургас
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Свързани материали
Виж
Германия финансира с 5,2 милиона евро отглеждането на бобови култури
Международен проект
Граждани могат да култивират нови сортове фасул през смартфона си
Боб чорба с цвекло и целина
Практика
Трябва да пазим растенията от прекомерно торене
Как да се справим с този упорит вредител
Напаст от белокрилка в горещините
Запечено пюре от стар фасул
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини