Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
02.11.2017 г.

Основни насоки при избора и засаждането на овошки

sinor

През есента можем спокойно да изберем желаните сортове овошки, още повече, че на пазара по това време изобилието е почти приказно, а после, дочаквайки дните с подходящи метеорологични условия, с мисъл и постоянство да засадим и цялата градина, ако щем. Около избора и засаждането на фиданките обаче възникват много въпроси ...

Нормално ли е фиданките да се продават направо с висящи по тях плодове? Напълно забравяме за тях, не е желателно да се купуват дори с останали листа. Вземаме последните само в краен случай, и то ако листата не са започнали да вехнат или не са изсъхнали. Махаме листата веднага след покупката, като внимаваме да не увредим пъпките.

Какво правим с корените? От тях зависи почти напълно жизнеспособността на фиданката. При покупката трябва да се убедим, че не са сухи, не се чупят при извиване и при срязване се показва бял или червен цвят – всички останали цветове показват, че в кореновата система нещо не е наред.

Изключително важно е след това ние да не ги оставим да изсъхнат – ако го допуснем, ще получим материал за подпалки, но не и сушени плодове. За целта след покупката е желателно да потопим корените в кална баня и да ги завием с мокър парцал. Като ги поставим в найлонови пликове, можем да ги запазим до месец, но при температури като на открито.

Ако все пак фиданката изсъхне, няма смисъл да се паникьосваме – поставяме я в бъчва с вода или във ваната. Дори силно изсъхнали фиданки за 2-3 дни ще се възстановят до голяма степен и шансовете да се прихванат ще нараснат. При всички случаи преди засаждането даже добре изглеждащите фиданки трябва да поставим във вода поне за едно денонощие.

По-зле се прихващат фиданки с осева коренова система, докато тези с брадата са мечта за овощарите.

Корените не трябва да са по-къси от 20 сантиметра, тъй като или овошките няма да се прихванат, или ще станем свидетели на не по-млако неприятния вариант да изостават в растежа и развитието си, т. е. да започнат да плододават по-късно. Много по-добре ще расте слаба фиданка с дълги корени, отколкото развита с къси корени.

Необходимо ли е подрязването на корените при засаждането? Да, но само на прекалено дългите, изпочупените и нацепените. Правилото е просто – корените трябва да се положат в дупката по формираното на дъното хълмче надолу, без да се преплитат и прекръстват. Ако се прегънат, изсъхват, затова е по-добре да ги скъсим, отколкото да ги сгъваме при недостатъчно пространство. С овощарските ножици няма да успеем да ги срежем гладко, а само ще се разръфат, затова използваме нож.

При засаждането на фиданките най-добре е да изкопаем кръгли или квадратни дупки с отвесни стени. Онези, които се стесняват навътре, не са подходящи за развитието на овощните дървета.

Диаметърът на дупките при засаждане на ябълки и круши трябва да бъде между 100 и 125 сантиметра при дълбочина от 50-60 сантиметра. За вишни и сливи се копаят дупки с диаметърт 60-80 сантиметра и дълбочина 30-40 сантиметра. 

Основни насоки при избора и засаждането на овошки
10497
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Петна по листата
Направете първичен преглед на листата на овощните и лозите
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 22-28 март 2024 година
Слани и отрицателни температури ще създават опасност за овошките
Практика
Не е късно да подготвите посадъчния материал
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 8-14 март 2024 година
НИМХ прогнозира скорошни студове, внимавайте за цъфналите овошки
Разкриха хърватска схема за точене на субсидии с маслинови горички и оранжерии
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини