Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
08.10.2007 г.

При засаждането на овошките има правила

Избирайки посадъчен материал, преди всичко трябва да знаете, че колкото по-млада е фиданката, толкова по-лесно се прихваща и по-добре се приспособява към условията в градината, толкова по-добре расте. Така, двугодишната ще се прихване по-бързо от тригодишната, а едногодишната – от двугодишната. Голяма грешка допускат тези, които се стремят да закупят по-висока фиданка, не поглеждайки корените й. Колкото по-запазена е кореновата система при изкопаване на фиданката, толкова по бързо и безболезнено ще се прихване.

При това особено важно е корените да не са засъхнали – те трябва да са влажни и свежи. Затова не купувайте посадъчен материал от търговци, които по никакъв начин не са защитили от студа коренитет на младите фиданки. Предпочитайте тези, които държат корените в корито с влажна пръст, трици или са ги затрупали с влажни парцали. И още един съвет – отправяйки се на пазара за дръвче, вземете със себе си найлонова торба (чувал), не голяма връзка канап и мокри парцали или поне вестници, които да намокрите. След като закупите фиданката, завийте корените най-напред с мокрите парцали или вестници, поставете в найлоновия плик и завържете с връвта. Много често се случва да видиш доволни градинари, купили си фиданка, да продължават да се разхождат из пазара с незащитени корени, които се проветряват, съхнат, неволно могат да се счупят и да загинат.

Особено внимание обръщайте на стъблото Вижте дали не е сбръчкана кората. Ако това е така, значи тя отдавна е откопана и е успяла да изсъхне. С нокът опитайте да забелите част от кората. При живата свежа фиданка ще се открие зелен пласт. Но ако откриете под кората кафеникава дървесина, значи фиданката е суха. Пълноценните фиданки от ябълки, круши, сливи, вишни трябва да имат ясно изразено стъбло и 3-5 скелетни клонки, насочени равномерно в различни страни. Наклонът им спрямо стъблото трябва да бъде близък до 90 градуса и при всички случаи не по-малко от 45. Клонките, излизащи под остър ъгъл са слабо прикрепени към стъблото и по-нататък могат да се счупят под тежестта на плодовете.

Купувайте фиданки, постарайте се веднага да ги засадите. Ако все пак това е невъзможно, заровете ги в сенчестия край на градината в купчина пясък. За целта изкопайте не дълбока канавка, в която едната стена, желателно да е южната, да е наклонена. След това поставете в нея фиданките и засипете колените и 1/3 от стъблото. Полейте обилно. По този начин можете да съхраните посадъчния материал до две-три седмици.

На добре подравнена и наторената почва се пристъпва към трасиране на местата, където дълго време ще растат ябълки, круши, вишни, сливи. На правоъгълни или квадратни участъци се трасират редове, разположени успоредно на една от страните на оградата. Най-често редовете се ориентират в посока север-юг, което осигурява добра осветеност на короната през цялото лято.

За засаждане на ябълки, круши, и череши дупката трябва да е с диаметър 1-1,5м и повече на леки, песъчливи почви и 60-70 см на тежки, глинести.За вишни и сливи дупките трябва да са с диаметър и дълбочина 50-80 см. Преди засаждане се проверяват предварително изкопаните дупки и ако в тях има вода, се отстранява. Най-добре е дръвчетата да се засаждат с кол. Той предпазва младите растения от вятъра. Така те се прихващат много бързо, а стъблото и короната не се изкривяват. Освен това, поставеният от южната страна кол защитава от стъблото от преките слънчеви лъчи и предпазва от пригори. При изкопаване на ямата 2-3 дни преди засаждането горният почвен слой се отхвърля на една страна, а долния – на друга. На дъното на ямата, около кола се прави купчина от плодородна почва, към която се добавят 2-3 кофи компост или добре угнил оборски тор, а също доломитово брашно –0,5 кг, 2-3 чаши дървесна пепел или калиева сол и около 200-300 г суперфосфат. На кисели почви е добре да се прибави и фосфорно брашно – 2-3 кг.На песъчливи почви на дъното на ямата се поставя слой глина или пласт чимовка за намаляване на филтрацията и опасността от пропадане на дърветата под тежестта на короната с плодовете.

Дръвчета се засаждат от двама души – единият го поставя в дупката откъм северната страна на кола на определена височина и разстила корените върху купчината във всички посоки, а другият насипва рохкава пръст, използвайки горния почвен слой, като се старае да го разсипва равномерно върху корените. При засаждане фиданката трябва да се повдигне няколко пъти леко, за да проникне почвата по-добре между корените и едновременно с това с ръка се уплътнява почвата между корените. Когато те са засипани с 15-20 см слой, пръска се утъпква леко с крак. Засипвайки ямата с почва, внимателно се уплътнява, като се започва от краищата към растението по окръжност, като стъпалото е обърнато с пръстите към стъблото, а натискът се предава от петата към пръстите. Накрая около дръвчето се прави кладенче и се полива веднага.

За плододаващите дървета е от голямо значение дълбочината на засаждане. Дълбоко засадените фиданки се развиват лошо, дълго време не плодоносят, а по някога и изсъхват. При плитко засаждане пък на пролет кореновата система се открива, засъхва и те също загиват. За това кореновата шийка след засаждане и слягане на почвата трябва да се намира на нивото на повърхността на почвата. Ако се засажда върху обработени, леки почви, в дупки, направени само за поставени на корените, то фиданките се засаждат така, че кореновата шийка да остане на 3-4 см над нивото на почвата, а при по-тежки, глинести почви и на 5-6 см.

Декоративните растения обикновено се разполагат на групи или по границата на участъка, обикновено по северната страна – за защита на градината от студените ветрове. Разстоянието между тях и овощните се определя от вида, сорта, големината на короната, подложката, вида на почвата и размера на градината. За по-малките градини за предпочитане са нискорастящите и полудивите подложки, с разстояние между растенията 2-4 м. Разстоянието от границите на участъка до слаборастящите видове е 2 м, за силнорастящи - 3м, а за храсти – до 1м. Декоративните дървета се разсаждат на разстояние 3 м от оградата, от стените на къщата – на 5 и повече метра. При създаване на зелена ограда кленът, брястът, тополата и брезата се засаждат в траншея(изкоп) през 30-50 см, а, боровете – през 800-100 см.

При засаждането на овошките има правила
279448
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини