Начало » Хоби земеделие » Малката градина
31.10.2017 г.

Как се подкастрят храстите

За всеки вид продължителността на оформяне е различна

Храстовите овощни растения се формират от различен брой, приблизително еднакви по размери, разновъзрастни стъблени образувания. Това се дължи на специфичните им растежни особености, изразяващи се в образуването на коренови и прикоренови издънки и формиране на най-силен растеж от основните пъпки на леторастите. Типични храстовидни видове са касисът, бодливото грозде и другите френски грозда. В повечето случаи като храсти се формират лешникът и аронията, в някои случаи дрянът и по-рядко някои сортове на вишната и дюлята. Лешникът, аронията и дрянът могат да се формират и едностъблено, а при вишната и дюлята това е преобладаващият начин на формиране.

Формирането на храстите има специфични особености при отделните видове. При първата резитба новозасадените френски грозда и бодливото грозде се съкращават на 2-3 пъпки и от началото на втората година започва формирането на храста. Лешникът, дрянът, вишната и дюлята след засаждането се съкращават на височина 60-70 см, а аронията – на 6-7 пъпки. Във всички случаи през следващите няколко години ежегодно се оставят по няколко добре развити и правилно разположени леторасти и коренови издънки, а излишните се премахват. При френските грозда всяка година се оставят по 3-5 броя нови леторасти и формирането на храста приключва обикновено към четвъртата година. Формирането на лешника и аронията продължава до 6-7 години. При лешника през първите 1-2 години не се извършва никаква резитба, за да израснат достатъчно брой клонки за оформяне на храста. До известна степен същото се отнася и за аронията. По-нататък се оформят необходимите стъбла, а излишните се премахват, за да не сгъстяват храста. При аронията ежегодно се оставят по 4-5 издънки, а излишните се премахват. До 7-ата – 8-ата година не се премахват по-старите плододаващи стъбла. През този период се отстраняват само болните, счупените и част от едногодишните издънки. В края на формирането храстът трябва да има около 30-35 основни стъбла с различна възраст. По аналогичен начин се извършва формирането на храстите и при другите овощни видове.

След оформянето на храста, стеблата при всички видове, се поддържат като ежегодно се премахват най-старите, счупените и болните и се заменят с нови едногодишни леторасти или издънки. Тази резитба продължава до края на плододаващия период. При гроздата се налага и премахването на силно увисналите и полегнали на земята клони. При всички видове ежегодно се премахват и излишните едногодишни прирасти, израснали от прикореновите пъпки или от коренови издънки. При касиса най-добри и качествени добиви се получават от стеблата с едно до тригодишна възраст. При другите грозда се запазват и 4-5-годишни стъбла, тъй като плододават значително по-добре, в сравнение с касиса.
Формирането на храстите през първите няколко години, при всички видове, се състои в ежегодно избиране на добре развити и по-разредено разположени едногодишни леторасти и издънки и премахване на излишните. Избраните леторасти за бъдещи стебла не се съкращават. През плододаващия период броят на стеблата се поддържа чрез премахване на най-старите и заменянето им със съответния брой нови издънки и леторасти. По този начин храстът се поддържа със сравнително по-млади стъбла, които дават по-високи и по-качествени добиви. Малко по-специфични са резитбите за плододаване при храстовидните форми на дряна, вишната и дюлята. При тях оформените стъбла се запазват много по-продължително, като се провеждат подмладяващи резитби на обрастващата дървесина.

Как се подкастрят храстите
8177
 

Последни материали
Виж
За детски заведения в общината
Свищов пусна поръчка за доставки на над 65 хил. тона пресни плодове и зеленчуци
Слабият внос допринася за повишаване на риска от недостиг на вътрешния пазар
Египет не успява да изкупи планираните количества пшеница от местните фермери
ПВУ
Историческо събитие: На 3 юли пускат отсечката от Мездра до Ботевград
Валутните колебания и поскъпването на петрола са в основата на ръста
Цените на слънчогледа и нерафинираното масло се повишават в Украйна
Огнище на заразна нодуларна кожна болест по говедата е открито във Франция
Важно!
За юли фермерите ще получат още 10 млн. куб. метра вода за напояване
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Как да се погрижим за ягодите след прибирането на реколтата
След валежите
На растителнозащитния фронт става опасно горещо!
Съвети за градинаря
Да забавим растежа на овощните дървета и да намалим височината им
Грижи през есента
Ефективни решения за подобряване на плододаването при крушите
Подрязване и оформяне на овощните култури
Резитба и оформяне на короната на орехи и лешници
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини