Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.10.2017 г.

Особенности при подготовката на почвата за картофопроизводство

За постигане на оптимален ефект от оранта, важен фактор е формата на плужното ухо да е съобразена с типа на почвата, наравно с правилното монтиране на самия плуг. Многофункционалното ухо, което е цилиндрично, в близост до скачването и по-усукано в края, е подходящо за множество условия и се обслужва със сравнително висока скорост – до 7 км/ч. За постигане на изравнено наторяване, както и за отстраняване на отпадъците и растителните остатъци, се използва скимер(плуг с малко тяло), който обичайно се поставя зад дисковия нож.

След многогодишно извършване на оран на една и съща дълбочина под орния слой се създава “тиган”. Това е почвеният слой, разположен на или непосредствено под дълбочината на браздите, който става твърд и труден за проникване. Това съответно пречи на правилното напояване и намалява дълбочината на растеж на корените. Този слой може да бъде разбит с продълбочител (един или няколко много здрави ножове, прикачени на общо рамо), а също и чрез добавяне на дълбочинни ножове зад тялото на плуга

Вторичната обработка е следващата стъпка, която е необходимо да се предприеме за получаване на желаните лехи.

Както и при първата обработка, така и при тази, типът на почвата, съдържанието на влага, а и останалите условия на обработваемия терен (резултати от първичната оран)

Машините за подготовка на лехите  могат да бъдат разделени на два вида – такива, при които се използва задвижващ вал от трактор и други, които не изискват допълнително задвижване. Вторият вид са подходящи при песъчливи и леко- до средно-глинести почви. Те са с по-висок капацитет, по-евтини,  по-малко се повреждат, по-трайни и по-лесни за опериране и консумират по-малко енергия от задвижваните.

Зигзагообразната брана с прави или извити дискове и пружинни ножове култиватори са широко използвани при леки почви. На средно-глинести почви тези брани са склонни да изнасят части от подпочвения слой, още влажни, които могат да образуват едри буци пръст. По-удачни за леко- и средно-глинести почви са браните и култиваторите, комбинирани с един или повече въртящи раздробители Работната дълбочина на такива раздробители може да се контролира и така да се адаптира към почвените условия.

Други използвани машини са дисковите брани. На грубо разорани, сухи, средно- до тежко-глинести почви, поради собственото й тегло това е единствената брана, която може да разбие до голяма степен едрите буци и поради това е много полезна при междинната обработка преди заравняването (ако е необходимо) и преди последната подготовка на лехите.

Ефективността на машините, при които не се използва допълнително задвижване, се увеличава от високата им постъпателна скорост. На средно- до тежко-глинести почви често не е възможно да се подготвят достатъчно фини лехи за засаждане на картофи с подобни обработки.

Поради тази причина се въвеждат машините с допълнително активно задвижване, въпреки ниския им капацитет и високата им цена на хектар. Все пак, в случай на пасивна брана раздробител, комбинация с две или три операции (в различни посоки) може да направи добри лехи. Активната брана (с една операция) се предпочита при дъждовно време за спестяване на време, като се намалява рискът от дъжд при вече обработена почва, която след това съхне бавно. С активната брана /с едно минаване/ обработената площ може лесно да се пригоди към капацитета на засаждащата машина, а от своя страна с неактивната фреза (задължително няколко-операционни в различни посоки) е необходимо да се подготви по-голяма обработена площ предварително.   

Еднооперационна подготовка на лехи и засаждане

Фрезата се състои от множество задвижвани насрещно въртящи се ротори с ножове, разположени около вертикална ос, с по две вертикални остриета, насочени в догонваща позиция спрямо посоката на въртене. Работната дълбочина се регулира от валячен трошач закрепен в задната част. Работния широчинен обхват варира от 2 до 9 м. Скоростта на пластините може да се променя чрез настройване на зъбните механизми с цел регулиране степента на раздробяване. Между въртящите остриета и валячния трошач е прикрепена хоризонтална греда, за да задържа почвата по-дълго време в контакт с остриетата.

Качеството на подготовката на лехите зависи от съотношението скорост на придвижване към скорост на въртене на задвижващия вал. Например, колкото е по-ниска скоростта на придвижване (с подбиране на по-висока предавка на трактора), толкова е по-висока степента на раздробяване.

Освен това трябва да се вземе предвид, че грешната употреба на активен култиватор при неподходящи условия ще доведе до разрушаване на почвата.

Мощността необходима за активно задвижваните машини често е висока и зависи също от почвените условия, работната дълбочина, степента на раздробяване. Например за 3-метрова брана е необходим трактор с мощност 70 kW. Всички активно задвижвани машини са навесни върху трактор и поради това са лесни за маневриране. И не на последно място, важно е да се спомене, че тракторите, използвани при такива обработки, трябва да са снабдени с широки гуми, а по-добре и с клетъчни колела, за да не оставят прекалено дълбоки следи (сбиване на почвата).

Материала е предоставен от Агрико България.

Особенности при подготовката на почвата за картофопроизводство
7018
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
За какво още настоява страната ни пред ЕК
България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Картофите поскъпнаха в 24 държави от ЕС
Индекси на цените на селскостопанските продукти за 2023 г.
При активното търсене на качествена продукция и сдържано предлагане
Картофите в Украйна продължават да поскъпват
През зимата
Детайли за компостирането на негодните за консумация картофи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини