Начало » Хоби земеделие » Малката градина
31.01.2024 г.

Подготовка на картофите за засаждане

Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане

Снимка: sinor.bg

Клубените на картофите се нуждаят от предварителна подготовка преди засаждане, не по-малко от тази при семената за домати, краставици, пипер и другите зеленчуци. Ако просто засадим картофите, те ще поникнат, но трудно ще се справят с неблагопяриятните фактори. Тази подготовка е свързана с облекчаване на следващите грижи за посева, а до известна степен ще гарантира по-добра и качествена реколта.

Сортирането на посадъчния материал

Времето, необходимо за поникване на картофите, се определя от размера на клубените, така че не е излишно да ги сортираме, ако това не е направено през есента. Необходимо е клубените с приблизително еднакъв размер да се засаждат в отделни редове. Това ще позволи на всички растения да се развиват дружно и да не се губят в сянката на по-високите и разлистили се събратя.

Сортирането се извършва „на око“, като ги събираме в отделни контейнери.

Можем да ги разделим на следните групи според големината:

– големи грудки с тегло 75-120 г;

– средни с тегло 55-70г;

– малки с тегло 25-50 г.

В резултат на това картофите ще поникнат равномерно и ще получават достатъчно светлина, а последващите грижи ще се облекчат.

Озеленяване на картофите

На светлина в клубените на картофите се образува хлорофил и се натрупва токсично вещество соланин, което е опасно не само за хората (ако се използва в храната в по-голямо количество), но и за различните микроорганизми – бактерии и гъбички. В допълнение, „зелените“ картофи са по-издръжливи и не се страхуват от нашествие на гризачи.

Ако използваме собствено производство семенен материал, тогава озеленяването може също да се направи и през есента, след прибиране на реколтата.

Сортираните грудки се поставят на един слой в контейнери при стайна температура с непряка светлина. Могат да се обръщат през 4-5 дни, за да сме сигурни, че ще позеленеят равномерно. След 15-20 дни, когато клубените сменят равномерно цвета си и станат богато зелени, процедурата е завършена.

Кората на тези картофи е чиста от патогенни микроорганизми и гризачите няма да ги нападат. Трябва да имаме предвид и това, че кълновете на озеленения посадъчен материал се появяват по-рано и дружно.

Рътене на картофите

Препоръчително е преди засаждане картофите да са покълнали. Рътенето е процедура, при която се събуждат пъпките и позволява да се намалят ефектите от въздействието на фитофтората. Има няколко метода за събуждане – сухо, във влажна среда и комбинирано.

При сухото рътене картофите се поставят в палети, контейнери или на пода на 1-2 слоя в светло и топло помещение при температура 18-20 градуса по Целзий. След 10-на дни температурата се понижава до 10-14 градуса и трябва да се осветяват равномерно. Кълновете се появяват след 20-30 дни и имат дължина около 2 см.

При рътенето във влажна среда картофите се поставят в контейнер с влажен субстрат – торф, дървесни стърготини, хумус или мъх свагнум. Те се съхраняват в тъмни помещения при температури 12-15 градуса, а субстрата се поддържа постоянно влажен в продължение на две седмици. При този метод грудките са сочни, имат силни кълнове и корени.

Комбинираното рътене позволява за по-кратко време да се събудят кълновете. Картофите се поставят на един слой в сухо и светло помещение при температура 20 градуса за седмица или седмица и половина, а ако времето е катастрофално малко, тогава се поставят при температура 12-15 градуса. След 4-6 часа се повишава с 2 градуса и после на всеки 2 часа се повишава с тази стойност до достигане на 22 градуса. Не трябва да има резки температурни колебания, защото това ще влоши вкусовите качества на бъдещата реколта, което не е желателно. Кълновете се появяват за 1,5-2 седмици и бързо развиват зелена маса.

Обеззаразяване на посадъчния материал

Картофите често страдат от гъбични и бактериални заболявания, което налага обеззаразяване на клубените преди рътене. Могат да се напръскат с 1%-ен бордолезов разтвор или меден сулфат (20 г), смесен с калиев перманганат (1г) на 10 л вода.

Ефективна защита дава потопяването на посадъчния материал във водни разтвори на борна киселина (5 г на 10 л вода), калиев перманганат (1 г на 10 л), или цинков сулфат (10 г на 10 л) за 25-30 минути.

Подготовка на картофите за засаждане
12913
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
За какво още настоява страната ни пред ЕК
България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти
Картофите поскъпнаха в 24 държави от ЕС
Индекси на цените на селскостопанските продукти за 2023 г.
При активното търсене на качествена продукция и сдържано предлагане
Картофите в Украйна продължават да поскъпват
През зимата
Детайли за компостирането на негодните за консумация картофи
Силното търсене вдигна двойно цените в Украйна на годишна база
Картофите в ЕС поскъпват, реколтата гние в наводнените ниви
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини