Клубените на картофите се нуждаят от предварителна подготовка преди засаждане, не по-малко от тази при семената за домати, краставици, пипер и другите зеленчуци. Ако просто засадим картофите, те ще поникнат, но трудно ще се справят с неблагопяриятните фактори. Тази подготовка е свързана с облекчаване на следващите грижи за посева, а до известна степен ще гарантира по-добра и качествена реколта.
Сортирането на посадъчния материал
Времето, необходимо за поникване на картофите, се определя от размера на клубените, така че не е излишно да ги сортираме, ако това не е направено през есента. Необходимо е клубените с приблизително еднакъв размер да се засаждат в отделни редове. Това ще позволи на всички растения да се развиват дружно и да не се губят в сянката на по-високите и разлистили се събратя.
Сортирането се извършва „на око“, като ги събираме в отделни контейнери.
Можем да ги разделим на следните групи според големината:
– големи грудки с тегло 75-120 г;
– средни с тегло 55-70г;
– малки с тегло 25-50 г.
В резултат на това картофите ще поникнат равномерно и ще получават достатъчно светлина, а последващите грижи ще се облекчат.
Озеленяване на картофите
На светлина в клубените на картофите се образува хлорофил и се натрупва токсично вещество соланин, което е опасно не само за хората (ако се използва в храната в по-голямо количество), но и за различните микроорганизми – бактерии и гъбички. В допълнение, „зелените“ картофи са по-издръжливи и не се страхуват от нашествие на гризачи.
Ако използваме собствено производство семенен материал, тогава озеленяването може също да се направи и през есента, след прибиране на реколтата.
Сортираните грудки се поставят на един слой в контейнери при стайна температура с непряка светлина. Могат да се обръщат през 4-5 дни, за да сме сигурни, че ще позеленеят равномерно. След 15-20 дни, когато клубените сменят равномерно цвета си и станат богато зелени, процедурата е завършена.
Кората на тези картофи е чиста от патогенни микроорганизми и гризачите няма да ги нападат. Трябва да имаме предвид и това, че кълновете на озеленения посадъчен материал се появяват по-рано и дружно.
Рътене на картофите
Препоръчително е преди засаждане картофите да са покълнали. Рътенето е процедура, при която се събуждат пъпките и позволява да се намалят ефектите от въздействието на фитофтората. Има няколко метода за събуждане – сухо, във влажна среда и комбинирано.
При сухото рътене картофите се поставят в палети, контейнери или на пода на 1-2 слоя в светло и топло помещение при температура 18-20 градуса по Целзий. След 10-на дни температурата се понижава до 10-14 градуса и трябва да се осветяват равномерно. Кълновете се появяват след 20-30 дни и имат дължина около 2 см.
При рътенето във влажна среда картофите се поставят в контейнер с влажен субстрат – торф, дървесни стърготини, хумус или мъх свагнум. Те се съхраняват в тъмни помещения при температури 12-15 градуса, а субстрата се поддържа постоянно влажен в продължение на две седмици. При този метод грудките са сочни, имат силни кълнове и корени.
Комбинираното рътене позволява за по-кратко време да се събудят кълновете. Картофите се поставят на един слой в сухо и светло помещение при температура 20 градуса за седмица или седмица и половина, а ако времето е катастрофално малко, тогава се поставят при температура 12-15 градуса. След 4-6 часа се повишава с 2 градуса и после на всеки 2 часа се повишава с тази стойност до достигане на 22 градуса. Не трябва да има резки температурни колебания, защото това ще влоши вкусовите качества на бъдещата реколта, което не е желателно. Кълновете се появяват за 1,5-2 седмици и бързо развиват зелена маса.
Обеззаразяване на посадъчния материал
Картофите често страдат от гъбични и бактериални заболявания, което налага обеззаразяване на клубените преди рътене. Могат да се напръскат с 1%-ен бордолезов разтвор или меден сулфат (20 г), смесен с калиев перманганат (1г) на 10 л вода.
Ефективна защита дава потопяването на посадъчния материал във водни разтвори на борна киселина (5 г на 10 л вода), калиев перманганат (1 г на 10 л), или цинков сулфат (10 г на 10 л) за 25-30 минути.