Начало » Хоби земеделие » Малката градина
31.01.2024 г.

Подготовка на картофите за засаждане

Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане

Снимка: sinor.bg

Клубените на картофите се нуждаят от предварителна подготовка преди засаждане, не по-малко от тази при семената за домати, краставици, пипер и другите зеленчуци. Ако просто засадим картофите, те ще поникнат, но трудно ще се справят с неблагопяриятните фактори. Тази подготовка е свързана с облекчаване на следващите грижи за посева, а до известна степен ще гарантира по-добра и качествена реколта.

Сортирането на посадъчния материал

Времето, необходимо за поникване на картофите, се определя от размера на клубените, така че не е излишно да ги сортираме, ако това не е направено през есента. Необходимо е клубените с приблизително еднакъв размер да се засаждат в отделни редове. Това ще позволи на всички растения да се развиват дружно и да не се губят в сянката на по-високите и разлистили се събратя.

Сортирането се извършва „на око“, като ги събираме в отделни контейнери.

Можем да ги разделим на следните групи според големината:

– големи грудки с тегло 75-120 г;

– средни с тегло 55-70г;

– малки с тегло 25-50 г.

В резултат на това картофите ще поникнат равномерно и ще получават достатъчно светлина, а последващите грижи ще се облекчат.

Озеленяване на картофите

На светлина в клубените на картофите се образува хлорофил и се натрупва токсично вещество соланин, което е опасно не само за хората (ако се използва в храната в по-голямо количество), но и за различните микроорганизми – бактерии и гъбички. В допълнение, „зелените“ картофи са по-издръжливи и не се страхуват от нашествие на гризачи.

Ако използваме собствено производство семенен материал, тогава озеленяването може също да се направи и през есента, след прибиране на реколтата.

Сортираните грудки се поставят на един слой в контейнери при стайна температура с непряка светлина. Могат да се обръщат през 4-5 дни, за да сме сигурни, че ще позеленеят равномерно. След 15-20 дни, когато клубените сменят равномерно цвета си и станат богато зелени, процедурата е завършена.

Кората на тези картофи е чиста от патогенни микроорганизми и гризачите няма да ги нападат. Трябва да имаме предвид и това, че кълновете на озеленения посадъчен материал се появяват по-рано и дружно.

Рътене на картофите

Препоръчително е преди засаждане картофите да са покълнали. Рътенето е процедура, при която се събуждат пъпките и позволява да се намалят ефектите от въздействието на фитофтората. Има няколко метода за събуждане – сухо, във влажна среда и комбинирано.

При сухото рътене картофите се поставят в палети, контейнери или на пода на 1-2 слоя в светло и топло помещение при температура 18-20 градуса по Целзий. След 10-на дни температурата се понижава до 10-14 градуса и трябва да се осветяват равномерно. Кълновете се появяват след 20-30 дни и имат дължина около 2 см.

При рътенето във влажна среда картофите се поставят в контейнер с влажен субстрат – торф, дървесни стърготини, хумус или мъх свагнум. Те се съхраняват в тъмни помещения при температури 12-15 градуса, а субстрата се поддържа постоянно влажен в продължение на две седмици. При този метод грудките са сочни, имат силни кълнове и корени.

Комбинираното рътене позволява за по-кратко време да се събудят кълновете. Картофите се поставят на един слой в сухо и светло помещение при температура 20 градуса за седмица или седмица и половина, а ако времето е катастрофално малко, тогава се поставят при температура 12-15 градуса. След 4-6 часа се повишава с 2 градуса и после на всеки 2 часа се повишава с тази стойност до достигане на 22 градуса. Не трябва да има резки температурни колебания, защото това ще влоши вкусовите качества на бъдещата реколта, което не е желателно. Кълновете се появяват за 1,5-2 седмици и бързо развиват зелена маса.

Обеззаразяване на посадъчния материал

Картофите често страдат от гъбични и бактериални заболявания, което налага обеззаразяване на клубените преди рътене. Могат да се напръскат с 1%-ен бордолезов разтвор или меден сулфат (20 г), смесен с калиев перманганат (1г) на 10 л вода.

Ефективна защита дава потопяването на посадъчния материал във водни разтвори на борна киселина (5 г на 10 л вода), калиев перманганат (1 г на 10 л), или цинков сулфат (10 г на 10 л) за 25-30 минути.

Подготовка на картофите за засаждане
9692
 

Последни материали
Виж
Председателят на НАЗ посочи практиките в други държави от ЕС
Поне 1-2 години са нужни за взаимоизгодно държавно регулиране на рентите
Засетите там азотфиксиращи култури ще могат да се реализират на пазара
Само протеиновите култури могат да се заявяват като основни вместо угарите
След напускането на общия пазар на общността
Бюрокрацията сви износа на храни от Великобритания за ЕС
Огънят вероятно е тръгнал от експлозия на пропан-бутан
Мъж пострада при пожар в оранжерия край Сандански
Според най-проспериращия млад пчелар у нас
Българският мед е най-добрият в света
В обект с 9500 птици в село Стефаново
Открито е ново огнище на птичи грип при патици мюлари в Добричко
Свързани материали
Виж
Картофите поскъпнаха в 24 държави от ЕС
Индекси на цените на селскостопанските продукти за 2023 г.
При активното търсене на качествена продукция и сдържано предлагане
Картофите в Украйна продължават да поскъпват
През зимата
Детайли за компостирането на негодните за консумация картофи
Силното търсене вдигна двойно цените в Украйна на годишна база
Картофите в ЕС поскъпват, реколтата гние в наводнените ниви
Зехтинът поскъпна със 75% от януари 2021 г.
Евростат: цените на картофите отбелязаха зашеметяващ ръст
Зеленчукът вече е двойно по-скъп в сравнение с октомври 2022 година
Производителите на картофи в Украйна активно вдигат цените
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини