Начало » Новини » Страната
21.03.2024 г.

България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти

За какво още настоява страната ни пред ЕК
България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти

Водещ приоритет за България е осигуряването на адекватно и справедливо ниво на подпомагане на фермерите, за да няма неравнопоставеност на земеделските производители в ЕС. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева на дискусионен панел на тема:  "Прилагане на Стратегическия план по ОСП 2023-2027 от 1 януари 2023 г. в България" по време  на 10-ата национална среща на земеделските производители в Казанлък. Тя обясни, че страната ни от самото начало на дебатите за Зелената сделка алармира, че следва да се намери баланс между нарастващите амбиции на Съюза в областта на околната среда и климата и гарантирането на икономическата устойчивост по агрохранителната верига.

България заедно с голяма група единомислещи държави вече е успяла да убеди ЕК да оттегли своето предложение за въвеждане на нови условия за устойчивата употреба на пестициди и голямо намаление на тяхната употреба,  които щяха да доведат до неоправдано голям риск за продоволствената сигурност.

В рамките на стартираните процеси ЕК е поискала от държавите членки да представят своите виждания за намаляването на административната тежест. Впоследствие ЕК е представила пред министрите на земеделието своите предложения за краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки в рамките на настоящата ОСП, които биха могли да помогнат за справяне с трудностите пред селскостопанския сектор на ЕС.

„Част от тях вече са изпълнени чрез приемане на временна и частична дерогация от стандарт 8 за ДЗЕС за 2024 г. и корекции за стандарт 1 за ДЗЕС“, уточни заместник-министър Георгиева. По думите й, в допълнение към действията за опростяване, планирани от ЕК, България е представила предложения относно включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти, премахване изискването за задължително съответствие на интервенциите по обвързаното с производството подпомагане на доходите с Рамковата директива за водите, както и ограничаване на броя години, които подлежат на преглед на качеството на изпълнение, напр. само във финансовата 2026 година.

„Толерансът на отклонение следва да бъде увеличен от 25% на 50%. Страната ни предлага също въвеждане на гъвкавост в двугодишния модел на докладване и особено възможност за гъвкавост при планиране и отчитане на средните стойности на единични суми, вкл. при инвестиционните интервенции и незадължително въвеждане на електронен Инструмент за устойчивост на земеделските стопанства за държавите членки и отделните фермери. Сред предложенията са премахване на изискването за въвеждане на социална условност и да се гарантира, че ако не са поети финансови ангажименти в дадена финансова година и модификацията не е несправедлива спрямо бенефициента, то следва да се позволи промяна на стойностите на съответните индикатори“, посочи още заместник-министър Георгиева.

Тя припомни, че до 8 април 2024 г. ще бъде достъпна онлайн анкетата на ЕК относно тежестта на процедурите и правилата, свързани с финансовата подкрепа на ОСП. Заместник-министърът призова земеделските производители да са активни и да изразят мнението си в нея. Анкетата може да попълните на български език ТУК.

По време на събитието по темата за интервенциите по Стълб 1 участие взе директорът на дирекция "Директни плащания" на МЗХ Аделина Стоянова. Владислав Цветанов, началник отдел на “Инвестиционна и стартова подкрепа за бизнеса” към дирекция „Развитие на селските райони“ представи новите възможности за инвестиции по Стратегическия план.

Проведена беше дискусия, в която участниците отправиха въпроси и получиха разяснение от екипа на МЗХ.

България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти
2516
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Картофите поскъпнаха в 24 държави от ЕС
Индекси на цените на селскостопанските продукти за 2023 г.
При активното търсене на качествена продукция и сдържано предлагане
Картофите в Украйна продължават да поскъпват
През зимата
Детайли за компостирането на негодните за консумация картофи
Силното търсене вдигна двойно цените в Украйна на годишна база
Картофите в ЕС поскъпват, реколтата гние в наводнените ниви
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини