Начало » Новини » Страната
21.03.2024 г.

България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти

За какво още настоява страната ни пред ЕК
България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти

Водещ приоритет за България е осигуряването на адекватно и справедливо ниво на подпомагане на фермерите, за да няма неравнопоставеност на земеделските производители в ЕС. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева на дискусионен панел на тема:  "Прилагане на Стратегическия план по ОСП 2023-2027 от 1 януари 2023 г. в България" по време  на 10-ата национална среща на земеделските производители в Казанлък. Тя обясни, че страната ни от самото начало на дебатите за Зелената сделка алармира, че следва да се намери баланс между нарастващите амбиции на Съюза в областта на околната среда и климата и гарантирането на икономическата устойчивост по агрохранителната верига.

България заедно с голяма група единомислещи държави вече е успяла да убеди ЕК да оттегли своето предложение за въвеждане на нови условия за устойчивата употреба на пестициди и голямо намаление на тяхната употреба,  които щяха да доведат до неоправдано голям риск за продоволствената сигурност.

В рамките на стартираните процеси ЕК е поискала от държавите членки да представят своите виждания за намаляването на административната тежест. Впоследствие ЕК е представила пред министрите на земеделието своите предложения за краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки в рамките на настоящата ОСП, които биха могли да помогнат за справяне с трудностите пред селскостопанския сектор на ЕС.

„Част от тях вече са изпълнени чрез приемане на временна и частична дерогация от стандарт 8 за ДЗЕС за 2024 г. и корекции за стандарт 1 за ДЗЕС“, уточни заместник-министър Георгиева. По думите й, в допълнение към действията за опростяване, планирани от ЕК, България е представила предложения относно включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти, премахване изискването за задължително съответствие на интервенциите по обвързаното с производството подпомагане на доходите с Рамковата директива за водите, както и ограничаване на броя години, които подлежат на преглед на качеството на изпълнение, напр. само във финансовата 2026 година.

„Толерансът на отклонение следва да бъде увеличен от 25% на 50%. Страната ни предлага също въвеждане на гъвкавост в двугодишния модел на докладване и особено възможност за гъвкавост при планиране и отчитане на средните стойности на единични суми, вкл. при инвестиционните интервенции и незадължително въвеждане на електронен Инструмент за устойчивост на земеделските стопанства за държавите членки и отделните фермери. Сред предложенията са премахване на изискването за въвеждане на социална условност и да се гарантира, че ако не са поети финансови ангажименти в дадена финансова година и модификацията не е несправедлива спрямо бенефициента, то следва да се позволи промяна на стойностите на съответните индикатори“, посочи още заместник-министър Георгиева.

Тя припомни, че до 8 април 2024 г. ще бъде достъпна онлайн анкетата на ЕК относно тежестта на процедурите и правилата, свързани с финансовата подкрепа на ОСП. Заместник-министърът призова земеделските производители да са активни и да изразят мнението си в нея. Анкетата може да попълните на български език ТУК.

По време на събитието по темата за интервенциите по Стълб 1 участие взе директорът на дирекция "Директни плащания" на МЗХ Аделина Стоянова. Владислав Цветанов, началник отдел на “Инвестиционна и стартова подкрепа за бизнеса” към дирекция „Развитие на селските райони“ представи новите възможности за инвестиции по Стратегическия план.

Проведена беше дискусия, в която участниците отправиха въпроси и получиха разяснение от екипа на МЗХ.

България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти
2987
 

Последни материали
Виж
За бързо издаване по две
МС: Нови цени на българските лични документи и тези за чужденци
Третото издание на „Ден на полето“
Проданов: Досега предлаганите оферти за пшеницата не покриват разходите ни
Това ще разблокира Кампания 2024 г.
До 31 май Еврокомисията ще одобри първите промени в Стратегическия план
Принципът на обратното поливане
Начини да защитим растенията от засушаване
Министърът на икономиката поиска оставките на цялото ръководството на „Ел Би Булгарикум“
Над 250 000 посетители събра съборът на овцевъдите
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Какво да засадим до картофите за оптимизиране на градината
Помощта е по схемата de minimis за 2024 г.
ДФЗ отпуска 13 млн. лева на производителите на картофи, черупкови плодове и гъби
Ще бъдат платени до 1200 лева на хектар с ДДС при бюджет от 2 милиона лева
От 15 май производителите на картофи кандидатстват по схемата за борба с теления червей
Ограничените запаси от миналия сезон вещаят проблеми с доставките
Времето проваля графика за засаждане на картофите в части от ЕС
Втора част на промените в Наредба 3
При обвързаната подкрепа за овошки и зеленчуци задължително представяте опис, заверен от агроном
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини